«Ακόµη και αν αύριο ένας Θεός αφαιρούσε από την Ελλάδα τα 350 δισ. ευρώ χρέος, σας διαβεβαιώνω ότι σε 15 ως 20 χρόνια θα είχαµε άλλα 350 δισ. ευρώ χρέος γιατί αυτό το πολιτικό σύστηµα δεν είναι διατεθειµένο να πάρει µια σηµαντική απόφαση: να σταµατήσει να παράγει ελλείµµατα, όπως κάνει από το 1974 µέχρι σήµερα, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις».
Αυτή την ωµή αλήθεια για την κατάσταση της οικονοµίας διάλεξε να αποτυπώσει στην οµιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Φ. Σαχινίδης λίγο πριν από την υπερψήφιση του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος.
Και έχει µεγαλύτερη σηµασία καθώς ο ίδιος αναγνώρισε ότι τους τελευταίους 19 µήνες που βρίσκεται στο κρίσιµο πόστο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έγιναν «σοβαρά λάθη» που µας οδήγησαν, παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ από τη βοήθεια του πρώτου µνηµονίου, σε νέο αδιέξοδο και στην ανάγκη υπογραφής νέου µνηµονίου που θα παρατείνει το καθεστώς «διεθνούς οικονοµικού ελέγχου» ως το 2015.
Ωστόσο η ειλικρίνεια του υπουργού βοηθά να αντιληφθούµε τους πραγµατικούς υπευθύνους της σηµερινής κατάστασης. Τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών και των κοµµάτων, αλλά και τις µεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία πλέον κάνει την αυτοκριτική της για βασικές επιλογές της. Οπως την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελµατίες ή το µπόνους επιστροφής φόρου µε αποδείξεις που νοµοθέτησε πέρυσι και τις «κρυφές» προσλήψεις που έγιναν στο Δηµόσιο. Aκόµη και την αποκήρυξη της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν συµφωνηθεί µε την τρόικα µόλις τον περασµένο Μάρτιο. Ολες αυτές δηλαδή τις επιλογές που υποχρεώθηκε να ακυρώσει σήµερα. Υπό το πρίσµα αυτό έχει µεγάλη σηµασία η υπερψήφιση του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος, όπως αποτυπώθηκε στην κοινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν βάν Ροµπάι:
«Η Ελλάδα έκανε ένα σηµαντικό βήµα µπροστά στο µονοπάτι της δηµοσιονοµικής προσαρµογής και των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Αλλά έκανε και ένα ζωτικής σηµασίας βήµα προς τα πίσω, από ένα πολύ σοβαρό ενδεχόµενο πτώχευσης. Αυτή ήταν µία ψήφος εθνικής υπευθυνότητας». Με απλά λόγια αυτά που έγιναν υπό την πίεση και την πραγµατική απειλή της χρεοκοπίας αν είχαν γίνει στον χρόνο που προβλεπόταν, δηλαδή προ τριµήνου, δεν θα είχαν βάλει τη χώρα στην περιπέτεια που ζήσαµε όλοι περιµένοντας την έγκριση της δόσης των δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ για να πορευθούµε. Η επόµενη πρόκληση είναι ο σχεδιασµός του δεύτερου πακέτου διάσωσης, του νέου µνηµονίου. Και σ΄αυτό δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. ztsolis@dolnet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ