Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης οι «σοφοί» συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον φιλοσοφική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και στον κ. Ευ. Βενιζέλο για τη διαφορά ανάμεσα στην άλγεβρα και την αριθμητική. Στην προσπάθειά της να βγάλει τη χώρα από την κρίση η Άννα παρέθετε με αποφασιστικότητα σειρά προτεινόμενων πρωτοβουλιών λέγοντας «πρώτον, δεύτερον, τρίτον», κ.ο.κ. Αντιλαμβανόμενη ότι η εισήγησή της μπορεί να έμοιαζε πολύ «τεχνοκρατική» για τα δεδομένα του υπουργικού συμβουλίου επιχείρησε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα με τη φράση «με συγχωρείτε για την αλγεβρική παρουσίαση».

Ο κ. Βενιζέλος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Μάλλον αριθμητική είναι η παρουσίαση», επισήμανε, «αφού αναφέρεις αριθμούς μόνον». Η Άννα είχε έτοιμη την απάντηση. «Όταν υπάρχουν σύμβολα και νούμερα τότε μια παρουσίαση είναι αλγεβρική», είπε με το γνωστό διαπεραστικό βλέμμα της. Και τότε η κυρία Άννα Νταλάρα έκρινε ότι έπρεπε να παρέμβει: «Ποια είναι τα νούμερα;» ρώτησε με νόημα, αλλά δεν αντέδρασε κανείς αφού η απάντηση είναι αυτονόητη. Στο υπουργικό συμβούλιο κάθε υπουργός θεωρεί «νούμερα» σχεδόν όλους τους υπόλοιπους…

**

Η αναζήτηση της συναίνεσης οδηγεί σε νέες γνωστικές περιπέτειες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011 το απόγευμα θα μεταβεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, για να παραστεί στην επίσημη τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου «Leadership Management in a changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προφανώς είναι αποφασισμένος να αναζητήσει νέα επιχειρήματα ακόμα και στο πεδίο σύγκλισης της ανατολικής με τη δυτική φιλοσοφία προκειμένου να πείσει τα δύο μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν. Αλλά ίσως πιο εύκολα συγκλίνει ο χριστιανισμός με τον βουδισμό παρά το ΠαΣοΚ με τη ΝΔ.

**

Οι δύο αδελφοί του Πρωθυπουργού, οι κκ. Ν. Παπανδρέου και Αν. Παπανδρέου δεν έχουν μείνει στο απυρόβλητο, αλλά οι μομφές κινούνται μεταξύ μίσους και εμπάθειας. Τα πιο πρόσφατα «κρούσματα» είναι οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Π. Καμμένος κατά του Ανδρέα (περί σχέσεων με χρηματιστηριακή εταιρεία που υποτίθεται ότι συμμετείχε στην κερδοσκοπία η οποία εκδηλώθηκε στην αγορά ελληνικών ομολόγων) και το επεισόδιο με υβριστικά σχόλια κατά του Νίκου από δημοσιογράφο καναλιού. Για το θέμα με τον κ. Καμμένο μαθαίνω ότι ο Ανδρέας έχει καταθέσει αγωγή με ημερομηνία 31 Μαίου 2011 και η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 22 Μαρτίου 2012. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο, το κανάλι και ο δημοσιογράφος μετανόησαν και απολογήθηκαν γραπτώς και δημοσίως.

**

Θα γίνει ή όχι δημοψήφισμα. Υπουργοί που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό (διότι δεν έχουν όλοι οι υπουργοί αυτό το προνόμιο…) διαβεβαίωσαν συνεργάτη μου ότι θα γίνει. «Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι φουσκώνει ένα αίτημα έκφρασης στην κοινωνία και θεωρεί απαραίτητο να το εκτονώσει με ένα δημοψήφισμα», μεταδίδουν. Άνθρωπός μου στη Νέα Δημοκρατία με ενημερώνει ότι στη Συγγρού υποψιάζονται ότι πίσω από την ιδέα «εκτόνωσης του αιτήματος έκφρασης με δημοψήφισμα» βρίσκεται ο κ. Ι. Ραγκούσης. Σύμφωνα με αυτή τη «θεωρία συνομωσίας» ο υπουργός Εσωτερικών πιστεύει ότι το δημοψήφισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανανεωθεί η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης χωρίς την προκήρυξη εκλογών. Η ουσία είναι πάντως ότι δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά μέτρα δεν νοείται αφού απαγορεύεται από το σύνταγμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει «συμβουλευτικό δημοψήφισμα» (και όχι δεσμευτικό) και ότι αναζητείται ένα «καθαρό ερώτημα», που να έχει σχέση με την Ευρώπη και να απαντάται με «ναι» ή «όχι».