Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη όσο περνά ο καιρός γίνονται ευκρινέστερα. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή του «κουρέματος» απορρίπτεται ως καταστροφική τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρωζώνη.
Ο συστημικός κίνδυνος είναι υπαρκτός και αναγνωρίζεται πλέον από τους περισσότερους. Για την αποφυγή λοιπόν της συστημικής περιπλοκής φαίνεται ότι επιλέγεται η λύση της επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους και αυτή προετοιμάζεται συστηματικά και οργανωμένα από επαγγελματίες των υποθέσεων αυτών σε Αμερική και Ευρώπη.
Θρυλείται μάλιστα ότι με την ιδέα της συνολικής επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθυ Γκάιτνερ κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον δικό μας υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε την Αμερική για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματιικού Ταμείου.
Οι πληροφορίες φέρουν τους Αμερικανούς πιο υποστηρικτικούς και ευέλικτους απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Αντιλαμβάνονται καλύτερα από τους εταίρους μας στη Γηραιά Ήπειρο ότι ένα πρόβλημα τριάντα ετών δεν μπορεί να λυθεί μονομιάς σε ένα χρόνο και αποδέχονται πως πρέπει να προσφερθούν χρόνος και ευκαιρίες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου δημοσιονομικού προβλήματος και της παρεπόμενης κρίσης χρέους. Και κυρίως να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι υψηλές δανειακές ανάγκες της στα επόμενα χρόνια και κυρίως να καλυφθεί η ανανέωση των παλαιών φθηνών δανείων της περιόδου μετά την ΟΝΕ.
Κάπως έτσι προκρίνεται από τους Αμερικανούς η λύση της συνολικής επιμήκυνσης του χρέους και όλα δείχνουν ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους στη Ευρώπη για την αποδοχή της.
Ωστόσο αυτή η διαδικασία δεν είναι απλή, απαιτεί χρόνο, διαπραγματεύσεις με τους πολλούς κατόχους των ελληνικών ομολόγων και πρωτίστως δείγματα γραφής από την ελληνική πλευρά, ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να πείσει ότι έχει πραγματικά αποφασίσει να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά και να καταστήσει το χρέος διαχειρίσιμο.
Και έτσι φθάνουμε στο κρίσιμο σημείο της συμμετοχής και συμβολής της ελληνικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τα δυό κόμματα εξουσίας, οφείλουν να αναλάβουν το βάρος της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.
Πρώτα βεβαίως η κυβέρνηση, που έχει και την ευθύνη της διακυβέρνησης, οφείλει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και να αναλάβει το κόστος διάσωσης της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και στον ελληνικό λαό να δράσει χωρίς να προσμετρήσει το πολιτικό κόστος και να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, αλλά και την κυβέρνησή του να αναδιατάξει ώστε κατά το δυνατόν να εγγυηθεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας.
Είναι υποχρεωμένος εκ των συνθηκών και της εμπιστοσύνης που του έδειξε ο ελληνικός λαός, να πράξει τα δέοντα χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Αν όντως η επιμήκυνση του συνόλου του χρέους προσφέρεται έναντι μιας ολοκληρωμένης δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρέπει να διστάσει ούτε μια στιγμή.
Αλλά και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο της. Ο κ. Σαμαράς ηγείται ενός κόμματος εξουσίας που φέρει βαρύ μερίδιο ευθύνης για την κρίση. Ειδικά η κυβέρνηση Καραμανλή των τελευταίων ετών, από το 2007 ως το 2009, της οποίας και ο τωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν μέλος, φόρτωσε τη χώρα με πρωτοφανή βάρη, όσο κι αν τα αποποιούνται τα στελέχη της.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, τα έχει μετρήσει και απαιτεί τουλάχιστον χαμηλό βλέμμα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Οι κραυγές και οι φωνές δήθεν αγανάκτησης αναγνωρίζονται ως ψευδείς και γι’ αυτό δεν πείθουν. Αν η επιμήκυνση του συνόλου του χρέους εξαρτάται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που τώρα συζητείται και αξιολογείται, η Νέα Δημοκρατία οφείλει τουλάχιστον ανοχή.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς οφείλει να ξαναδεί τη νεοδημοκρατική θέση και τη δική του προσωπική επιδίωξη. Η εξουσία δεν είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση. Αλλωστε τούτη την εποχή είναι άνοστη, για να μην πούμε βλαβερή. Ας επιδείξει αυτουσυκγράτηση. Και τη θητεία του θα προστατεύσει και τη χώρα θα βοηθήσει.