Ανήμερα του Πάσχα τηλεφώνησα σε ένα φίλο που γιόρταζε. Είχε στήσει στην αυλή του στο χωριό, έξι σούβλες με αρνιά κι άλλες τόσες με κοκορέτσι κι είχαν αρχίσει τα μεζεδάκια και το κρασί από τα ξημερώματα.
-Μα θα τα φάτε όλα αυτά, τον ρώτησα.
-Μπα. Τα περισσότερα θα μείνουν, αλλά μια φορά γιορτάζουμε Πάσχα, μου απάντησε.
Κάπως έτσι, γιόρτασε ολόκληρη η Ελλάδα την Κυριακή, συζητώντας ταυτόχρονα, πόσο μεγάλη είναι η κρίση…
Για να φάει μια πετσούλα αρνί ο έλληνας, ψήνει ένα ολόκληρο, δώδεκα κιλά! Και μέχρι να ψηθεί έχει χορτάσει με τα κοκορέτσια, τις γαρδούμπες, τα αυγά και τους τζιγεροσαρμάδες!
Για να έχει δυο πορτοκάλια στο ψυγείο, αγοράζει πέντε κιλά. Και το καλοκαίρι για να έχει μια φέτα καρπούζι, αγοράζει τρία ολόκληρα!
Ο τρόπος με τον οποίο γιορτάσαμε όλοι –ή σχεδόν όλοι το Πάσχα- επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε μυαλό και να μειώσουμε τις σπατάλες μας.
Ο Γερμανός και ο Σουηδός πάνε διακοπές μια φορά τον χρόνο. Ο Έλληνας πάει διακοπές Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και φυσικά και το καλοκαίρι. Την κοπανάει και κανένα Σαββατοκύριακο, εφόσον ο καιρός είναι καλός. Και στην Ελλάδα, ο καιρός είναι συνήθως καλός…
Όλοι συμφωνούν ότι η κρίση φέτος είναι μεγάλη, αλλά από το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης δεν υπήρχε κενή θέση για πάρκινγκ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Το Πάσχα τελείωσε και οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Άρα δεν πήγαν απλώς για Πάσχα στο χωριό, αλλά έφυγαν κανονικά για διακοπές.
Όσοι έφυγαν, ξόδεψαν σε τρεις μέρες για καφεδάκια, ταβερνάκια και ποτάκια περίπου όσα ξοδεύουν σε ένα μήνα για σούπερ μάρκετ, μανάβη και χασάπη!
Είπαμε: Δεν ζουν όλοι οι Ελληνες έτσι. Υπάρχουν και πολλοί που την έβγαλαν στο σπίτι με ένα μπουτάκι ή με κοτοπουλάκι. Αλλά είναι πολλοί που συνεχίζουν τη ζωή τους όπως ζούσαν και τις μέρες της ευημερίας. Κι όλοι μαζί λέμε ότι η κρίση θα περάσει, χωρίς να κάνουμε καμιά προσπάθεια να νοικοκυρευτούμε και να κάνουμε τρόπο ζωής το «ξοδεύω λιγότερα».
Κι οι περισσότεροι αρχίζουν ήδη να σχεδιάζουν που θα πάνε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος…