Καβγάς, λέει, μεταξύ υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο για τα 30 δισ. ευρώ που θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο υπέρ των τραπεζών. Πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν καθώς τα «ευαγή» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλο και περισσότερο παίρνουν ενισχύσεις «φεσώνοντας» το κράτος, όλο και πιο πολύ θησαυρίζουν, σε βάρος τελικά ολόκληρης της κοινωνίας. Η πραγματική οικονομία αναστενάζει, τα «κανόνια» στην αγορά ηχούν, η λέξη ρευστό έχει αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο των επιχειρήσεων, οι απολύσεις και η ανεργία τραβούν την ανηφόρα.
Σε αυτό το ζοφερό οικονομικό τοπίο, από το οποίο η ανάπτυξη αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, οι τράπεζες διαμαρτύρονται συνεχώς για την έλλειψη ρευστότητας και αρνούνται πεισματικά να διοχετεύσουν μικρό, έστω, μέρος των κεφαλαίων τους στη στενάζουσα αγορά. Όμως, τα στοιχεία (τα δικά τους στοιχεία) που παρουσιάζονται συμπτωματικά τις μέρες αυτές, δείχνουν ότι –συγκυριακά, σε καιρούς χαλεπούς για την παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία- οι τράπεζες απλώς μειώνουν τα, έτσι και αλλιώς, υπέρογκα κέρδη τους.
Διαβάζουμε, λοιπόν ότι στα 485 εκατ. ευρώ, υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2010, καταγράφοντας μείωση κατά 50% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση. Η κερδοφορία μετά την έκτακτη φορολογία ανήλθε στα 406 εκατ. ευρώ. Αυτά σε ότι αφορά στην «μεγάλη μας φίλη».
Οσο για την άλλη μεγάλη τράπεζα, την Alpha Bank, τα κέρδη του ομίλου της το 2010 διαμορφώθηκαν στα 147,8 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 62,2% σε σχέση με τη χρήση του 2009.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα λουκέτα, ενώ ο συνολικός τζίρος για το 2010 σημείωσε μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
Για να μην πολυλογούμε: τα κέρδη των τραπεζών εξακολουθούν να είναι μεγάλα, παρά την πραγματικά σημαντική μείωση που έχουν υποστεί λόγω της κρίσης. Και είναι πρόκληση για κάθε μισθωτό να ακούει για τον χορό των ενισχύσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων προς τις «χειμαζόμενες» τράπεζες. Οι οποίες, στην Ελλάδα και διεθνώς, επιστρέφουν στις κερδοφορίες και εσχάτως στα προκλητικά σούπερ-μπόνους για τα στελέχη τους. Για παράδειγμα στη Βρετανία, λέγεται πως τα πριμ θα ξεπεράσουν συνολικά τα 6 δισ. στερλίνες, με τα αφεντικά «αμαρτωλών» τραπεζών όπως η Royal Bank of Scotland, που έχει εξαγοραστεί σε ποσοστό 83% από το κράτος, και η Barclays, να μοιράζουν εκατομμύρια λίρες στους εαυτούς τους και τα στελέχη τους.
Οι Βρετανοί ας κάνουν, πάντως, ότι νομίζουν. Εδώ, στην Ελλάδα του σήμερα, όμως, δεν μπορεί να εξακολουθούν να γίνονται ανεκτά τέτοια φαινόμενα. Ούτε υπάρχει χρήμα για ξόδεμα ή πολύ περισσότερο για τις ζεστές τσέπες κάποιων καταφερτζήδων. Νισάφι! Η χώρα χρειάζεται και έντιμους πολιτικούς και σωστούς επιχειρηματίες και υπεύθυνους πολίτες. Που θα βλέπουν άπαντες λίγο πιο μακριά από τα δικά τους πορτοφόλια.