Ομως την Τετάρτη το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου το έστειλε πίσω στο Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομσχέδιο περιλαμβανόταν και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).
Στη συνέχεια το απόγευμα της Τετάρτης και σύμφωνα με non paper του Μαξίμου επανακατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατατέθηκε ως αυτόνομο σχέδιο νόμου, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς, καθώς αφορά εκατοντάδες εργαζομένους στην ΕΒΖ καθώς χιλιάδες πολίτες που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Στους 2.500 θα ανέρχεται το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ, όπως σημειώνει ο κ. Παππάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με 2μηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» αναφέρει ο υπουργός.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ κ Κυριάκος Μητσοτάκης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Οπως τονίζει ο κ. Παππάς, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προς συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 15 παρ.2), επιδιώκεται κατ΄ αρχάς η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και όλα αυτά τόσο υπό τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ως προς το παρεχόμενο περιεχόμενο) όσο και των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο κ. Παππάς αναφέρει επίσης ότι με το ίδιο νομοσχέδιο αποφεύγονται οι δαιδαλώδεις νομικές και κανονιστικές διαδικασίες και οδηγούμαστε στην ομαλή μετάβαση και λειτουργία του δημόσιου φορέα, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η ιστορική επωνυμία της ΕΡΤ με όρους όχι μόνο συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, με σκοπό την αποκατάσταση της διαρρηγμένης σχέσης του κοινωνικού συνόλου με τον δημόσιο φορέα.
Ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας παραμένει το ανταποδοτικό τέλος ύψους 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Περαιτέρω, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες λόγω κατάργησης διοικητικών οργάνων και αντίστοιχων παροχών και προνομίων, αλλά και του περιορισμού των εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.
«Δεδομένου ότι το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα μέχρι σήμερα επίπεδα και ο στόχος είναι η ΕΡΤ να λειτουργήσει και πάλι με πλήρη σύνθεση προσωπικού και τεχνικών μέσων και η αντίστοιχη παραγωγή και εκπομπή περιεχομένου, καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι μια δραστική αύξηση της αποδοτικότητας της νέας ΕΡΤ με μείωση σπατάλης και βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον, κρίνεται ως ύψιστης σημασίας η αναγκαιότητα να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά» αναφέρει ο υπουργός.
Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση
Διαβάστε το κείμενο για τις τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου
Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους