Μια λαμπρή μορφή του ελληνικού Τύπου, μια εμβληματική φυσιογνωμία για τον ελληνικό δημοκρατικό Τύπο, ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, πέθανε σήμερα Πέμπτη, πλήρης ημερών, στα 92 του χρόνια. Είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1922.
Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Στέλεχος του αντιστασιακού αριστερού κινήματος των ελλήνων Αιγυπτιωτών, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, ευρυμαθής, βαθύς γνώστης και αναλυτής των εθνικών θεμάτων, ο Σ. Χρυσοστομίδης, μετά τη μετεγκατάστασή του στην Ελλάδα, δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Δημοκρατική Αλλαγή, μέχρι τη δικτατορία, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.
Με την παρέμβαση του Αριεπισκόπου Μακαρίου, απελευθερώθηκε και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από την Κύπρο. Μετά τη μεταπολίτευση, ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε από τους στηλοβάτες της μεταδικτατορικής «Αυγής», της οποίας διετέλεσε και διευθυντής. Επίσης αρθρογραφούσε από την αρχή της έκδοσής του έως σχεδόν το κλείσιμό του στο περιοδικό «Αντί»
Ο Σοφιανός, έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του, ανεξάρτητα των πολιτικών απόψεών τους. Υπήρξε δάσκαλος ήθους και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Παράδειγμα μορφωμένου και διανοούμενου δημοσιογράφου και ενεργού πολίτη.
Διαδοχικά, συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΑΡ, τον Συνασπισμό και τη ΔΗΜΑΡ
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
«Αφού σφράγισε με την παρουσία του τη φυσιογνωμία του αριστερού Τύπου στην Ελλάδα και έζησε από κοντά όλες τις κορυφαίες στιγμές και τις καμπές του δημοκρατικού κινήματος, ο διανοούμενος και αγωνιστής Σοφιανός Χρυσοστομίδης έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών.
»Η Δημοκρατική Αριστερά και ο Πρόεδρος της Φώτης Κουβέλης δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη διεισδυτική ματιά του Σοφιανού, τις πολύτιμες προσεγγίσεις του, την πλατειά γνώση που διέθετε, την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής Αριστεράς. Τον αποχαιρετούμε με θλίψη και δηλώνουμε ότι θα αντλούμε πάντα από αυτόν τη δημοκρατική αντίληψη και το ήθος που δίδαξε σε γενιές αριστερών πολιτών.
»Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης υπήρξε στέλεχος του αντιστασιακού κινήματος των Ελλήνων Αιγυπτιωτών και μετά τη μετεγγατάστασή του στην Ελλάδα, δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Δημοκρατική Αλλαγή, μέχρι τη δικτατορία, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.Μετά τη μεταπολίτευση, στρατεύθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα της μεταδικτατορικής «Αυγής», της οποίας διετέλεσε και διευθυντής. Δίδαξε θεωρία και πρακτική της επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Ο Σοφιανός παρακολούθησε όλη τη διαδρομή της ανανεωτικής Αριστεράς, παίρνοντας μέρος στο εγχείρημα της ΕΑΡ, στη δημιουργία του Συνασπισμού και στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ.
»Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του Ειρήνη και τα παιδιά του Ανταίο και Άλκη».