Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η απομάκρυνση του κ. Κώστα Σπυρόπουλου από τη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ο κ. Σπυρόπουλος είχε προταθεί για τη θέση αυτή από τη ΔΗΜΑΡ, το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η επιλογή για τη στελέχωση της εταιρείας. Τον Αύγουστο με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ανέλαβε Γενικός Διευθυντής. Η υπόθεση της απομάκρυνσής του, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις από την ανταλλαγή επιχειρημάτων αλλά και πυρών, μεταξύ των εμπλεκομένων, εμπεριέχει και στοιχεία ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΗΜΑΡ και Μαξίμου, πέρα από τους όρους με τους οποίους παίζεται το …σήριαλ της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης.
Τα ζητήματα ελέγχου στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα, οι εσωτερικές συγκρούσεις στελεχών αλλά και τα …σήματα καπνού για το ποιος έχει το «πάνω χέρι» πολιτικά στην (τηλε-ορατική) συγκυβέρνηση αναδεικνύονται έτσι κι αλλιώς. Βεβαίως, εάν προκύψει, βασιμότητα των λόγων που οδήγησαν στην αποπομπή του, θα αποτελέσει πλήγμα για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς ρίχνει «σκιές» και δημιουργεί ερωτηματικά για τον τρόπο στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού αλλά και την αξιολόγηση προσώπων από το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη .
Πάντως, η ΔΗΜΑΡ πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας πολιτικές σκοπιμότητες και χαρακτηρίζοντας την απομάκρυνσή του προσχηματική και ως κίνηση «προμελετημένη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΡΤ ζήτησε από τον κ. Σπυρόπουλο να παραιτηθεί αλλά ο ίδιος αρνήθηκε, μη αποδεχόμενος αιτιάσεις περί κακής διαχείρισης και λανθασμένων επιλογών. Όμως, όπως έλεγαν από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Σπυρόπουλος θα δώσει απαντήσεις σε όλα , το μεσημέρι της Πέμπτης, με δημόσια παρέμβασή του (συνέντευξη τύπου), παρουσιάζοντας στοιχεία «που δείχνουν και τον ποιοτικό προσανατολισμό της ΕΡΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυσή της με ντοκιμαντέρ, αλλά και τη μείωση του κόστους στον προγραμματισμό σειρών».
Θρυαλλίδα υπήρξε , όπως λένε από την Αγ. Κωνσταντίνου, ότι ο κ. Σπυρόπουλος θέλησε να στηρίξει ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ (διεθνή συνεργασία) που αποκάλυπτε τη μεθοδολογία της Τουρκίας , η οποία , μέσω σήριαλ για την τηλεόραση , αναπτύσσει πολιτική επιρροή. Πάντως, διαρροές από την πλευρά της ΕΡΤ , χωρίς να έχει δοθεί επισήμως κάποια εξήγηση (αποπομπή με ψήφους 6 υπέρ και 1 κατά), αναφέρουν ότι οφείλεται σε επιλογές του κ. Σπυρόπουλου που δεν είχαν την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου . Τον κατηγορούν ότι έκανε δεσμευτικές κινήσεις χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και προτού περάσει από την επιτροπή κοστολογίου, με επίκεντρο την προώθηση επιστολής για να ενταχθεί στην ΕΡΤ η παραγωγή γύρω από τη τουρκική πολιτική διείσδυση μέσω σήριαλ -σαπουνόπερες.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για εξελίξεις που κυοφορούνται από καιρό, στο πλαίσιο μιας υποβόσκουσας αντιπαράθεσης στελεχών στην ΕΡΤ, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΝΔ για τα τηλεοπτικά τεκταινόμενα και το πρόγραμμα.
Μόλις πριν από πέντε ημέρες (8.12.2012) η ΔΗΜΑΡ είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο η Δημόσια Τηλεόραση πρόσφερε βήμα, επί μακρόν, στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής για να αναπτύξει «τις αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές απόψεις του χωρίς κανένα, ούτε καν στοιχειώδη, δημοσιογραφικό ή πολιτικό αντίλογο». Επίσης, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της Αγ. Κωνσταντίνου, το Μαξίμου και στελέχη της ΝΔ είχαν ενοχληθεί για ντοκιμαντέρ, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ντοκιμαντέρ για τον Εμφύλιο, στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά λέει στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, «υπήρχε και η αριστερή άποψη και η «δεξιά» των αναθεωρητών της ιστορίας».
Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Αν. Παπαδόπουλος έκανε μια οξεία δήλωση , εξαπολύοντας πυρά. Μίλησε για «αναιτιολόγητη απομάκρυνση», σημειώνοντας ότι συνιστά «κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο τομέα». Υπερασπίστηκε τον κ. Σπυρόπουλο , υπογραμμίζοντας ότι πρόλαβε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες να αναμορφώσει εκ βάθρων το πρόγραμμα της ΕΡΤ1 και να φέρει στο πρόγραμμα της ΝΕΤ τις καλύτερες ευρωπαϊκές σειρές, βάζοντας τις βάσεις για ένα ελληνικό πρόγραμμα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
«Η προσχηματική επίκληση ότι ο Κ.Σπυρόπουλος επέλεξε τη χρηματοδότηση ενός ελληνικού ντοκιμαντέρ το οποίο αποκαλύπτει τους λόγους της διείσδυσης και προώθησης των τουρκικών πολιτιστικών υποπροϊόντων είναι έωλη, γελοία και επικίνδυνη», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Μάλιστα χαρακτήρισε έωλη την «κατηγορία» ότι προωθεί την τουρκική πολιτιστική προπαγάνδα, σημειώνοντας ότι ο κ. Σπυρόπουλος «έκανε ακριβώς το αντίθετο». Επίσης, την προσδιόρισε ως αστήρικτη, διότι «ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του με διαφάνεια και συνέπεια» και επικίνδυνη, διότι «τέτοιες αυθαίρετες πρακτικές υπονομεύουν τη διάδοση των ελληνικών ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο».
Και ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε: «Τελικά αποδεικνύεται ότι όλα αυτά είχαν προσχηματικό χαρακτήρα και ήταν προμελετημένα. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους πολιτικά απαράδεκτες πρακτικές υπονομεύουν το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης, υποσκάπτουν την αξιοπιστία της στους έλληνες πολίτες και την καθιστούν περίγελω στους διεθνείς εταίρους της».