Τον οικονομικό απολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης κ. Λάμπης Ταγματάρχης. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΕΡΤ κλείνει τη χρήση του 2011 με έσοδα 314 εκατ. ευρώ, πρωτογενές πλεόνασμα 63 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 50,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις ύψους 71 εκατ. ευρώ. Για το 2012 τα έσοδα υπολογίζεται να ανέλθουν σε 311 εκατ. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ κ. Στέλιος Στεφάνου τόνισε πως η πτώση των εσόδων οφείλεται στην κρίση της διαφημιστικής αγοράς.
Στην πενταετία 2008 – 2012 τα έσοδα της επιχείρησης μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 61,2 εκατ., τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 60,1 εκατ. και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους μειώθηκαν κατά 105 εκατ. γεγονός που ο κ. ταγματάρχης απέδωσε στη φερεγγυότητα και τη συνέπεια της επιχείρησης προς τον αγορά.
Ο κ. Ταγματάρχης εξήγησε ότι αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στη μείωσης δαπανών μισθοδοσίας (85 εκατ.) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και του κόστους αγοράς προγράμματος (40 εκατ.).
Η ΕΤ1 συνεχίζει
Ο κ. Ταγματάρχης ανέφερε ακόμα ότι η ΕΤ1 συνεχίζει τη λειτουργία της και συγχωνεύεται με το ψηφιακό κανάλι Prisma+, ενώ ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Sport- Cine+ και του Info+. Παράλληλα, όπως επισήμανε, δόθηκε τρίμηνη παράταση στη λειτουργία του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση». Αν μέσα στο διάστημα αυτό το περιοδικό καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του και να μην έχει ζημίες τότε η λειτουργία του θα παραταθεί περαιτέρω. «Οι ζημιές που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το περιοδικό της Ραδιοτηλεόρασης ανέρχονται σε 250.000 ευρώ. Δίνουμε μια παράταση και το θέμα θα επανεξετασθεί τους επόμενους 3 μήνες. Αν το έλλειμμα εξαλειφθεί, το αρχαιότερο ελληνικό περιοδικό θα συνεχίσει τη λειτουργία του» τόνισε.
Συμβασιούχοι
Εντός των ημερών πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Ταγματάρχη να ανακοινωθούν τα ονόματα των συμβασιούχων οι συμβάσεις των οποίων θα ανανεωθούν. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους θα είναι 350 ενώ τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή τους είναι η προϋπηρεσία τους στην ΕΡΤ, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάστασή τους, το αν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και η μονοθεσία, να μην εργάζονται δηλαδή και κάπου αλλού. Επίσης θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγησή τους από τους αρμόδιους γενικούς διευθυντές καθώς και η επένδυση της ΕΡΤ σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η κυρία Έλλη Στάη που παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ. «Η όλη διαδικασία θέλουμε να είναι απόλυτα διαυγής. Για αυτό ζητήσαμε από την ΕΣΗΕΑ να αποστείλει αντιπροσωπεία για να παρακολουθήσει τη διαδικασία, ενώ θα συστήσουμε και επιτροπή ενστάσεων», σημείωσε ο κ. Ταγματάρχης.
Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε τους στόχους της νέας οργανωτικής δομής της εταιρείας με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιακών μονάδων, τη κατάργηση δεκάδων διευθύνσεων και τμημάτων, τον σαφή προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.
Επενδύσεις
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ο κ. Στ. Στεφάνου τόνισε, πως μέρος του πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί στον εκσυγχρονισμό του συνόλου των δράσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ για την είσοδο της ΕΡΤ στην ψηφιακή εποχή με ψηφιακές κεραίες (10 εκατ. ευρώ) και εξοπλισμό για High Definition (12-13 εκατ. ευρώ).
Ο κ. Ταγματάρχης παρουσίασε επίσης το σχέδιο αλλαγών και βελτιώσεων στη λειτουργία των 19 Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της εταιρείας, με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης». Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διοικητική ένωση των 19 σταθμών, με έναν σταθμό ανά περιφέρεια, η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, και η μετονομασία όλων των «Περιφερειακών Σταθμών ΕΡΑ» σε «Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΤ».
Κόντρα Μόσιαλου – ΠΟΣΠΕΡΤ
Ερωτώμενος για την σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΟΣΠΕΡΤ και του πρώην υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, ο κ. Ταγματάρχης αρνήθηκε να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του κ. Μόσιαλου, σημείωσε ωστόσο, πως το ΔΣ της εταιρείας αισθάνεται άβολα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ και δεν συμμερίζεται το σκληρό περιεχόμενό της.