«Το παράδειγμα της Τυνησίας υπήρξε καταλύτης για τις εξελίξεις στη χώρα μου, την Αίγυπτο. Μόλις είδαμε ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να έχει αίσιο τέλος, αμέσως ξεκινήσαμε μια ιντερνετική εκστρατεία για τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας,όχι μόνο στο Κάιροαλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις» επισημαίνει στο «Βήμα» ο Αλ Σαχίντ , ένας από τους διαχειριστές της σελίδας του Facebook με τίτλο «Είμαστε όλοι Καλίντ Σαΐντ» («We are all Κhaled Said») η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην κινητοποίηση του Διαδικτύου τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης.
Ο 22χρονος Καλίντ Σαΐντ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από δύο αστυνομικούς τον Ιούνιο του 2010. Τους είχε μαγνητοσκοπήσει την ώρα που πωλούσαν ναρκωτικά και τον ακολούθησαν στο Ιnternet Καφέ όπου προσπάθησε να «ανεβάσει» το βίντεο στο Διαδίκτυο.
Αρχικά οι περισσότεροι Αιγύπτιοι αντιμετώπιζαν σκωπτικά τη γενιά του Facebook, που προσπαθούσε να ξεκινήσει μια επανάσταση online. Ακόμη και οι πιο σκεπτικιστές ωστόσο δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι οι νεαροί χρήστες των social media κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να αποσπάσουν τη συμπαράσταση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Σύμφωνα με το site Sysomos, o αριθμός των αναρτήσεων (tweets) στο Τwitter που περιείχαν τους όρους Αίγυπτος, Υεμένη ή Τυνησία στις 16-23 Ιανουαρίου ήταν μόλις 122.319, ενώ στις 24-30 Ιανουαρίου εκτοξεύθηκε στα 1,3 εκατομμύρια.
Χωρίς το Facebook και το Τwitter είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πρώτες κινητοποιήσεις θα συγκέντρωναν λιγότερους διαδηλωτές, τους οποίους θα διέλυαν ευκολότερα οι αστυνομικές δυνάμεις.
Ψηφιακό μπλακάουτ
Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που αποφάσισε να λάβει το καθεστώς Μουμπάρακ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις ήταν να βάλει λουκέτο στο Ιnternet και στη συνέχεια στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις 26 Ιανουαρίου. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ιnternet που μια χώρα επιβάλλει κάτι ανάλογο» δήλωσε ο Ρικ Φέργκιουσον, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εταιρείας ιντερνετικής ασφάλειας Τrend Μicro. Παράλληλα και τα κινητά δίκτυα άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα, με πολύ κακής ποιότητας συνδέσεις, ενώ η ανταλλαγή μηνυμάτων (SΜS) ήταν αδύνατη.
Σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τον ψηφιακό αποκλεισμό της χώρας η Google και το Τwitter άρχισαν να προσφέρουν μια νέα υπηρεσία με την ονομασία speek2tweet, η οποία έδινε τη δυνατότητα στους Αιγυπτίους καλώντας έναν τηλεφωνικό αριθμό να αφήνουν ένα μήνυμα το οποίο στη συνέχεια «ανέβαινε» στο Διαδίκτυο. Ο ιστότοπος Saynow, ο οποίος υποστηρίζει τη νέα υπηρεσία, εξαγοράστηκε από την Google μόλις στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα που ξέσπασαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο.
«Ηθελα απλώς να πω ότι έχουμε αποσυνδεθεί από τον τελευταίο τρόπο που είχαμε να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, το Διαδίκτυο. Και αν πιστέψω τις φήμες, σύντομα θα μας κόψουν και το τηλέφωνο. Επίσης, αν δεν μπορέσουμε να σας στείλουμε αύριο νέα μας (Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου) να ξέρετε ότι είμαστε καλά. Το έχουν ξανακάνει, όμως τότε φοβόμουν ότι θα μας σκότωναν και δεν θα το μάθαινε κανείς. Τώρα όμως δεν φοβάμαι καθόλου» λέει σε ένα μήνυμά της στο speek2tweet μια γυναίκα από το Κάιρο.
Παράλληλα, χάκερ πήραν μια πρωτοβουλία που την ονόμασαν «Οpen Μesh Ρroject». Σκοπό είχε τη δημιουργία και τη διακίνηση στην Αίγυπτο ενός λογισμικού που θα μετέτρεπε τους προσωπικούς υπολογιστές της χώρας σε παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών. Αμέσως μόλις αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Ιnternet-έπειτα και από πιέσεις των ΗΠΑ-, αν και με προβλήματα, την περασμένη Τετάρτη το πρωί αρκετοί χρήστες στη σελίδα «We are all Κhaled Said» του Facebook, που έπαιξε βασικό ρόλο στη διοργάνωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, σχολίασαν ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το Ιnternet λειτουργεί και πάλι σήμερα που οι οπαδοί του Μουμπάρακ κατέβηκαν στους δρόμους». Λίγο μετά άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή στο Τwitter μηνύματα για επεισόδια ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και στους οπαδούς του αιγύπτιου προέδρου. Το Αλ Τζαζίρα στο στόχαστρο
Το τηλεοπτικό δίκτυο που βρέθηκε από την αρχή στο στόχαστρο των αιγυπτιακών αρχών ήταν το Αλ Τζαζίρα.Την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση του Μουμπάρακ έκλεισε το γραφείο του δικτύου στο Κάιρο,ενώ την επομένη συνέλαβε έξι δημοσιογράφους του καναλιού με την αιτιολογία ότι παρουσίαζαν τις αναταραχές από τη σκοπιά των διαδηλωτών.Το Αλ Τζαζίρα καταδίκασε την απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης και κατήγγειλε παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου και περιορισμό της ελευθεροτυπίας.Για μία ακόμη φορά το αραβικό δίκτυο επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον στον αραβικό κόσμο αποτελεί την πρωταρχική πηγή ενημέρωσης.