Μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατέχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά.
Στα παιδιά ηλικίας πέντε ετών κατέχει την ένατη θέση μεταξύ 15 χωρών-μελών, ενώ για τα παιδιά 12 ετών κατέχει την τελευταία θέση μαζί με την Ιταλία.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 42,8% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών έχουν τερηδονισμένα ή σφραγισμένα δόντια, ενώ το 71% των εφήβων ηλικίας 15 ετών έχουν εμπειρία τερηδόνας με περίπου δύο σφραγισμένα δόντια.
Καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της στοματικής υγείας διαδραματίζει και το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) δεν παρέχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρική πρόληψη ή περίθαλψη. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι οι ανασφάλιστοι έχουν δύο ως και πέντε φορές περισσότερες εξαγωγές και ανάγκες προσθετικής αντικατάστασης δοντιών από ό,τι έχουν οι ασφαλισμένοι.
Στο πλαίσιο της υιοθέτησης πρακτικών για τη βελτίωση της στοματικής υγείας στην Ελλάδα, ο φορέας ACFF –Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις τόσο σε επίπεδο εισήγησης προτάσεων βελτίωσης των θεσμικών πλαισίων που διέπουν την οδοντιατρική φροντίδα όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την πρόληψη της τερηδόνας.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να υλοποιηθεί η δράση «Βιωματική Μάθηση» –ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών των νηπιαγωγείων της χώρας για τη σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι δράσεις του Μήνα Στοματικής Υγείας (Νοέμβριος κάθε έτους) στο πλαίσιο του προγράμματος «Προαγωγή και καταγραφή της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού» από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την ενημέρωση σε θέματα στοματικής υγείας και πρόληψης όλου του πληθυσμού.
Το πρόγραμμα «Βιωματική Μάθηση» θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα υλοποιείται δράση αυτής της έκτασης για παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ