O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Παναγιώτη Θωμόπουλο . Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Θωμόπουλος το πιθανότερο είναι να τεθεί επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα συσταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες βάσει του μνημονίου για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών με 10 δισ. ευρώ.
Ο έλληνας οικονομολόγος διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994-2009, ενώ τον γνωρίζουν και τους γνωρίζει καλά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καθώς υπήρξε αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ για την Ελλάδα το διάστημα 2002-2008. Σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο (London School of Εconomics) και στο Παρίσι και την περίοδο 1966-94 εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης του ΟΟΣΑ. Συμμετείχε μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (2000-2002) και του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1998-2002). Ο κ. Θωμόπουλος διετέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (Ιούλιος 1999 – Μάιος 2000) και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΑΙΑ)..
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο θα έχει αυξημένες δικαιοδοσίες για τον έλεγχο κάθε πιστωτικού ιδρύματος που ενισχύει. Η συμμετοχή σε αυτό θα είναι υποχρεωτική και θα ενεργοποιείται όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως έχουν οριστεί για συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ίδια κεφάλαια θα παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, που θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο αν δεν είναι δυνατό να επαναγοραστούν από την τράπεζα που έλαβε βοήθεια. Συγκεκριμένα έπειτα από 5 χρόνια οι μετοχές πρέπει να επανακτηθούν ή να αποζημιωθούν με πρόστιμο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό γιατί δεν καλύπτονται τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, οι προνομιούχες μετοχές πρέπει να μετατραπούν σε κοινές.
Για την εκπλήρωση των στόχων του το Ταμείο θα έχει ορισμένες εξουσίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχει χρηματοδοτήσει, οι οποίες θα ασκούνται έπειτα από διαβούλευση με την ΤτΕ. Ετσι μπορεί να απαιτεί από την κεντρική τράπεζα να του παρέχει κάθε πληροφορία απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού του, να ορίζει ένα μέλος στο Δ.Σ. του ιδρύματος, να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε σημαντικές αποφάσεις, να συγκαλεί τη γενική συνέλευση των μετόχων και να απαιτεί τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, όταν η τράπεζα αδυνατεί να καλύπτει το ελάχιστο ύψος ίδιων κεφαλαίων ή ορισμένες οικονομικές απαιτήσεις.