Παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελούν μονόδρομο για την εθνική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης, εν τούτοις η χώρα μας κατέχει την 21η θέση μεταξύ 23 κρατών-μελών της ΕΕ που εξετάστηκαν στον βαθμό προώθησης δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, καμία περιφέρεια δεν παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκε προσφάτως ο κ. Παντ. Τζωρτζάκης , πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) με θέμα «Επικοινωνία, Πληροφορία, Τεχνολογία».
Οσον αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μόνο το 27,45% των νομαρχιών και μόνο 18,29% των δήμων τις προσφέρουν στοιχειωδώς. Ωστόσο το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2007-2013. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» φθάνει τα 631 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2007-2013. Ωστόσο η περίοδος 2007 – 2009 ήταν ουσιαστικά τρία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, αφού και τον Νοέμβριο του 2009 η απορρόφηση του συνόλου του ΕΣΠΑ ανερχόταν στο 3% Προβλήματα που έχουν επισημανθεί στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, παραμένουν οι ελλείψεις στο δευτερογενές νομοθετικό πλαίσιο, οι πολύπλοκες και ανομοιογενείς διαδικασίες χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης και η ατελέσφορη διαδικασία προσφυγών και εκδίκασης εκκρεμουσών δικαστικών υποθέσεων, που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία της αγοράς.
Οσον αφορά τα δικαιώματα διέλευσης, καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του σχεδίου οπτικών ινών (Fiber to the Ηome), είναι επιτακτική η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών θέσπισης της δευτερογενούς νομοθεσίας με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων.
Υπάρχει επίσης ανάγκη επίσπευσης της εκδίκασης των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της ΕΕΤΤ- άμεση έκδοση των αποφάσεων που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού-, στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αξιοποίησης της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που η τελευταία διαθέτει.
Αναφορικά με την ανάπτυξη νέων υποδομών δικτύων οπτικών ινών, όπως επισημαίνει ο κ. Τζωρτζάκης, αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει αποσπασματικό μέτρο, αλλά να είναι μέρος μιας γενικότερης πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου και την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς και βιώσιμου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Βασικές παράμετροι είναι: η διασφάλιση τεχνολογικής ουδετερότητας και ανοιχτής πρόσβασης στα αναπτυσσόμενα νέα δίκτυα, η θέσπιση διαφανούς, καθορισμένου, ασφαλούς και ισότιμου για όλους τους φορείς της αγοράς ρυθμιστικού πλαισίου, η διασφάλιση επεκτασιμότητας των δικτύων, η μη διακριτική μεταχείριση των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με τη θέσπιση διαφανών διαδικασιών πρόσβασης στα δίκτυα υποδομής. Ακόμη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η αναγκαιότητα κοστοστρεφούς τιμολογιακής πολιτικής στη χονδρική διάθεση των υποδομών δικτύου, η σπουδαιότητα της προάσπισης του υγιούς ανταγωνισμού, η διασφάλιση συνθηκών βιώσιμου ανταγωνισμού στην ευρύτερη αγορά των τηλεπικοινωνιών, η ευκολία διασύνδεσης των αναπτυσσόμενων δικτυακών υποδομών με υφιστάμενα δίκτυα παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η ενίσχυση της ζήτησης για την παροχή υπηρεσιών «Οπτικής Ινας στο Σπίτι».
Οσον αφορά τις προτάσεις του ΣΕΠΕ, για την προώθηση των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επικεντρώνονται στον έλεγχο των κονδυλίων για την υλοποίηση των έργων ΤΠΕ, αξιολόγηση των προτεινόμενων τεχνολογιών, δημιουργία πυρήνα τεχνογνωσίας στον δημόσιο τομέα, ενίσχυση της διείσδυσης των ΤΠΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην περιφέρεια, καθώς και παρακολούθηση υλοποίησης των έργων ΤΠΕ, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.