«Η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλος, εξηγώντας πως η αυξημένη κερδοφορία που εμφάνισε πρόσφατα και η συγκυρία που προσφέρουν η πτώση της τιμής των καυσίμων και η μειωμένη ζήτηση δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος-«μαμούθ» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν και εξακολουθεί να προσέχει ιδιαίτερα τις εκφράσεις του, ο επικεφαλής της ΔΕΗ προαναγγέλλει το νέο προφίλ της τιμολογιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, ενώ διαβεβαιώνει ταυτόχρονα τους Ελληνες πως δεν κινδυνεύουν από μπλακάουτ και προγραμματισμένες διακοπές στις ώρες αιχμής.
– Η ΔΕΗ εμφάνισε απροσδόκητη αύξηση της κερδοφορίας τηςσε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις. Αλλά οι εχθροί σας υποστηρίζουν πως οφείλεται μόνο στην πτώση της διεθνούς τιμής των καυσίμων.
«Η αλήθεια είναι πως η πολύ καλή κερδοφορία του πρώτου τριμήνου δεν σηματοδοτεί προεξασφαλισμένη ανοδική πορεία της επιχείρησης. Οφείλεται ασφαλώς και στην πτώση της τιμής των καυσίμων, αλλά και στη συνύπαρξη ενός αριθμού εξωγενών θετικών παραγόντων, όπως η αυξημένη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μας μονάδων, οι καλύτερες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που επηρέασαν θετικά την υδροηλεκτρική παραγωγή μας, καθώς και η χαμηλότερη ζήτηση.
Γιατί αν έχουμε αυξημένη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μας μονάδων, περισσότερα νερά στους ταμιευτήρες μας και συγχρόνως μικρότερη ζήτηση και χρησιμοποιούμε λιγότερο τις μονάδες μας, που καταναλώνουν ακριβά εισαγόμενα καύσιμα, αγοράζουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τρίτους».
– Και θα αντέξει η ΔΕΗ αν οι τιμές των καυσίμων ξαναπάρουν την ανηφόρα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ως το 2010;
«Το 40% με 50% του ενεργειακού ισοζυγίου μας εξαρτάται από ηλεκτροπαραγωγή με εισαγόμενα καύσιμα και αγορά ενέργειας από τρίτους.
Είναι συνεπώς επόμενο οι διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων να επηρεάζουν σημαντικά την κερδοφορία της επιχείρησης.
Αν δε οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων συμπέσουν με νέα περίοδο ανομβρίας, τότε είναι σαφές ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει και πάλι. Η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει επιχειρησιακό μοντέλο. Για να πάψουμε λοιπόν να είμαστε ευάλωτοι σε αυτές τις μεταβολές και συγχρόνως να είμαστε πιο φιλικοί στο περιβάλλον, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δραστικού μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μοντέλου της επιχείρησης, ξεκινώντας από το πώς παράγουμε την ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή με τη χρησιμοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και του βέλτιστου συνδυασμού μείγματος καυσίμου και ανανεώσιμων πηγών.
Παράλληλα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές υποστήριξης συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας με την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών.
Πρέπει δηλαδή, περνώντας από την άλλη πλευρά του μετρητή, να βελτιώσουμε την επικοινωνία και την όλη σχέση μας με τον πελάτη, με στόχο την καλύτερη χρησιμοποίηση από αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε και η ΔΕΗ να εξασφαλίσει την κερδοφορία της μετριάζοντας τις απώλειές της και την άσκοπη χρήση ενέργειας, και ο πελάτης να ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες του με το μικρότερο γι΄ αυτόν δυνατό κόστος».
– Μπορεί να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησηςή αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα;
«Η ΔΕΗ έχει καταρτίσει και ξεκίνησε να υλοποιεί ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο, σε επίπεδο ομίλου, θα ανέλθει σε 13,5 δισ. ευρώ ως και το 2014.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.
Μερικές από αυτές οφείλονται σε αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες, όπως εμπλοκές με αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.λπ.
Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος από τις καθυστερήσεις αυτές οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες μας αναπτύσσουν τώρα τους ρυθμούς και τις υποδομές που απαιτούνται για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Είμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού ανάδειξης μειοδότη για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. Και σύντομα, πιστεύω, θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι. Παράλληλα πήραμε απόφαση για την ανάπτυξη νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 550-660 ΜW, που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία του κονιοποιημένου λιγνίτη».
– Και θα υπάρξουν συνεργασίες και με άλλες ελληνικές ή ξένες εταιρείες…
«Ηδη η θυγατρική μας ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει πολλές συνεργασίες με άλλες εταιρείες.
Στο εσωτερικό προχωρούμε τη συνεργασία μας με τη Χαλυβουργική για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η συνεργασία αυτή έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στη γειτονική Αλβανία, σε συνεργασία με τη γερμανική RWΕ, προχωρούμε την ανάπτυξη μιας λιθανθρακικής μονάδας 800 ΜW. Και πρόσφατα εγκρίναμε δύο μνημόνια συνεργασίας: το ένα μνημόνιο με τον όμιλο Ρέστη για την ανάπτυξη κοινών δραστηριοτήτων σε λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικές θερμικές μονάδες στο Μαυροβούνιο, καθώς και για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις και ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δεύτερο μνημόνιο υπεγράφη με τις εταιρείες Quantum και την Τράπεζα Κύπρου για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη».
– Λένε πως δεν έχετε την εμπιστοσύνη των συνδικαλιστών και για τον λόγο αυτόν δεν έχετε απόλυτη ευχέρεια κινήσεων.
«Είναι γεγονός ότι δεν έχω την ευχέρεια κινήσεων για να ασκήσω όλα τα θεμελιώδη καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη των συνδικαλιστών, αν με αυτό αναφέρεστε στην αξιοπιστία μου, στις εμπειρίες μου και στις ικανότητές μου ως μάνατζερ.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου εστιάζεται βασικά στο γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά τόσο τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου και τον ρόλο των συνδικαλιστών όσο και τις υποχρεώσεις που έχουν όλες οι πλευρές που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση». – Και τι σκοπεύετε να κάνετε; «Προς το παρόν απλώς κατανοώ τη διαφορετικότητά μας. Αντιλαμβάνομαι πως αυτές οι διαφορές στην αντίληψη του τρόπου λειτουργίας μιας σύγχρονης επιχείρησης δεν μπορούν εύκολα να συγκλίνουν, ιδιαίτερα όταν οι εργαζόμενοι έχουν γαλουχηθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για αρκετά χρόνια- δύο ή και τρεις δεκαετίες που εργάζονται στη ΔΕΗ».
– Θεωρείτε πρόβλημα για την ανάπτυξη της επιχείρησης την τιμολογιακή πολιτική που ασκεί;
«Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας VaasaΕΤΤ, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές στην Αθήνα ήταν οι χαμηλότερες ανάμεσα σε 15 δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ρεύμα είναι φθηνότερο στην Ελλάδα απ΄ ό,τι στη Γαλλία που έχει μεγάλο αριθμό πυρηνικών εργοστασίων ή απ΄ ό,τι στις άλλες χώρες που έχουν πολύ πιο πλούσιο υδατικό δυναμικό.
Ακόμη και μεταξύ των 27 χωρώνμελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν ληφθεί υπόψη η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, στην Ελλάδα πληρώνουμε τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος».
– Μπορεί να αναπτυχθεί μια εταιρεία που είναι υποχρεωμένη να κάνει και κοινωνική πολιτική μέσω των τιμολογίων της;
«Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι θεμέλιος λίθος των σύγχρονων κοινωνιών, πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Σαφώς υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται η κοινωνική στήριξή τους.
Η ΔΕΗ έχει αναλάβει πολύ μεγάλα κοινωνικά βάρη που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το ύψος της πλειονότητας των ρυθμιζομένων τιμολογίων. Σήμερα όμως, που το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αλλάξει άρδην με την ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού, οι οποίες έχουν πολλαπλάσια οικονομική επιφάνεια από αυτήν της ΔΕΗ, οι στρεβλώσεις αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια.
Η Ελλάδα χρειάζεται τη ΔΕΗ».
– Εννοείτε μια ΔΕΗ που θα εξακολουθήσει να ελέγχεται από το κράτος.
«Πρέπει να παραμείνει στον έλεγχο του κράτους για να έχει η χώρα μας μια ισχυρή επιχείρηση που θα αποτελεί “ασπίδα” σε κάθε ενεργειακή κρίση και για να εξασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας με επάρκεια, ανταγωνιστικές τιμές και σεβασμό στο περιβάλλον.
Ολα αυτά τα ζητήματα χρειάζονται εθνικό διάλογο, υπεύθυνο και δημιουργικό, ένα από τα βασικά θέματα του οποίου θα είναι και η κάλυψη του κοινωνικού κόστους για τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν διαχρονικά, σοβαρά οικονομικά προβλήματα».
«Δεν κινδυνεύουμε από μπλακάουτ»
– Θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας το καλοκαίρι; Θα έχουμε και πάλι κόκκινους συναγερμούς και εκ περιτροπής διακοπές;
«Πιστεύω πως όχι. Οπως ήδη σας είπα, για πρώτη φορά, ύστερα από δύο χρόνια ξηρασίας, εφέτος η ΔΕΗ έχει αρκετά αποθέματα νερών στους ταμιευτήρες της και συνεπώς θα είναι αυξημένες οι δυνατότητες των υδροηλεκτρικών σταθμών της προκειμένου να αντιμετωπίσουμε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα την καθημερινή αιχμή του καλοκαιριού. Δεύτερον, έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένες συντηρήσεις των θερμικών μονάδων μας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.
Και, τρίτον, θα έχουμε μικρότερη κατανάλωση, επειδή λόγω της κρίσης τόσο η βιομηχανία όσο και οι πολίτες αναμένεται να δαπανήσουν λιγότερη ενέργεια.
Ωστόσο δεν επιτρέπεται εφησυχασμός επειδή κανείς δεν μπορεί από τώρα να αποκλείσει ακραίες θερμοκρασίες ή άλλες αρνητικές εξελίξεις».