Νέα εποχή για τις τράπεζες, σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και έμφαση από τις εταιρείες σε θέματα Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου, ήταν τα βασικά συμπεράσματα στο 7ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου, του ομίλου ICAP.
Με τη συμμετοχή πλέον των 250 οικονομικών διευθυντών και ανωτέρων στελεχών πραγματοποιήθηκε το 7ο συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου από την ICAP Group υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, παρέχοντας τοιχεία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ανάλυση για την μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας και της ασυνέπειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτά, για κάθε εταιρεία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε αντιστοιχούν 2 εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε, συμπέρασμα το οποίο αναδεικνύει μεν την βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2013 (πέρσι για κάθε μία εταιρεία που αναβαθμιζόταν, 3 υποβαθμίζονταν) αλλά και τα βήματα τα οποία χρειάζονται για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας των εταιρειών.
Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέλυσε το νέο καθεστώς εποπτείας των τραπεζών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο όπως υποστήριξε δύναται να συμβάλει στην διαφάνεια και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ επίσης τίθενται οι προϋποθέσεις ώστε οι Τράπεζες να συνδράμουν με πιο έντονους ρυθμούς την ενίσχυση πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο κ. Hλίας Λεκκός, διευθυντής οικονομικών μελετών της Τράπεζας Πειραιώς ο οποίος αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μετά από 4 χρόνια κρίσης, τονίζοντας ότι η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας θα κριθεί από την εξέλιξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και από την αλληλεπίδραση λοιπών παραγόντων που επηρεάζουν την οικονομία μας, ήτοι του τουρισμού, των δημόσιων επενδύσεων, την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τη σταθεροποίηση των μισθών, από τη μία πλευρά αλλά και την απομόχλευση της οικονομίας, την αρνητική αποταμίευση και την εξέλιξη στις επενδύσεις των κατοικιών, από την άλλη.
Επίσης παρουσίασε τους κλάδους της οικονομίας με τις υψηλότερες αποδόσεις (ενδεικτικά: υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, επιδιόρθωση και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού) καθώς και εκείνους με τις χαμηλότερες αποδόσεις (ενδεικτικά: όσοι σχετίζονται με την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών όπως η ψυχαγωγία, τα ΜΜΕ, η αγορά οχημάτων κ.α.).
Ακολούθησαν ομιλίες των κ. Ανδρέα Καλεντερίδη, associate director της ΜΟΟDY’s Analytics UK ο οποίος μίλησε με παραδείγματα για τoν τρόπο υπολογισμού της αξίας σε πιστωτικό κίνδυνο και την προστασία της ρευστότητας των επιχειρήσεων και του προέδρου της Συνδέσμου Εταιριών Επιχειρηματικής Πληροφόρησης (FEBIS) κ. Gertjan Kaart ο οποίος ανέδειξε τις επικρατούσες διεθνείς τάσεις στην επιχειρηματική πληροφόρηση και παρουσίασε τις αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινότητά μας η μεταρρύθμιση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (data protection law) που μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τον κ. Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη, οικονομικό διευθυντή της IBM Ελλάδας και Κύπρου ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί διευθυντές όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε μια σειρά από έρευνες που έχει εκπονήσει η ΙΒΜ τα τελευταία χρόνια με πιο πρόσφατη την έρευνα Global C-suite η οποία είχε ως αποδέκτες ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών παγκοσμίως.