«Πόλεμο ανακοινώσεων» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), προκάλεσαν οι καταγγελίες στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ ότι η κυβέρνηση «βάφτισε» πλεόνασμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ταμείου προς συνταξιούχους.
Το υπουργείο με ανακοίνωσή του αμφισβήτησε τα στοιχεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης κατηγορώντας την ότι «διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του».
Ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί στις συγκεκριμένες καταγγελίες της Ομοσπονδίας, εκτοξεύοντας κατηγορίες πως «όσοι να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
Η ΠΟΠΟΚΠ, όπως είναι φυσικό, αντέδρασε και με ανοιχτή επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου ζητά απαντήσεις σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα, προκειμένου να φανεί «ποιος εφαρμόζει ‘δημιουργική λογιστική’ και ποιόν πλήττει αυτή η τακτική».
Η οργάνωση ρωτά τα εξής:
1.Προκειμένου να εμφανίσετε πλεόνασμα, υποκαταστήσατε με χρήματα του δανειακού προγράμματος που προορίζονταν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (συντάξεων) μέρος της προϋπολογισμένης τακτικής δαπάνης για συντάξεις του ΕΦΚΑ για το 2017, χωρίς ουσιαστικά να εκδώσετε ΟΥΤΕ ΜΙΑ επιπλέον σύνταξη;
2.Αδιαφορήσατε σκόπιμα –όπως επανειλημμένα καταγγείλαμε –ολόκληρο σχεδόν το 2017 για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης νέων συντάξεων (στο μέτρο του δυνατού), ξεκινώντας π.χ. τα κλιμάκια εργασίας μετά το καλοκαίρι του περασμένου έτους;
3.Επιδοθήκατε σε κυνήγι εντυπώσεων -πέρα από τη χειραγώγηση- από το Νοέμβριο και μετά με παραινέσεις προς τους συναδέλφους για δουλειά τα Σαββατοκύριακα; Με βάση όλα τα παραπάνω τι απαντάτε στους υποψήφιους συνταξιούχους; Ότι αντί να τους απονείμετε τη σύνταξη για την οποία αγωνιούσαν και αγωνιούν τη μετατρέψατε σε πλεόνασμα και στη συνέχεια εν είδει ελεημοσύνης σε κοινωνικό μέρισμα;
4.Αφού υποστηρίζετε ότι το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα και «της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού», απαντήστε μας τι ακριβώς «μεταρρυθμίσατε» ή αλλάξατε στην εισπρακτική λειτουργία του ΙΚΑ το οποίο αποτελεί το βασικό εισπρακτικό μηχανισμό του συστήματος και που ουσιαστικά λειτουργεί ακόμα αυτοτελώς. Ποια συγκεκριμένη παρέμβαση που συνδέεται με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ συνέβαλε έστω και κατ’ ελάχιστο στη βελτίωση της εισπραξιμότητάς του;
5.Ποια ακριβώς είναι η σχέση που συνδέει την «πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» την οποία επικαλείστε με την πραγματική σφαγή των συντάξεων, μερική εικόνα της οποίας παρουσιάζουμε στους σχετικούς πίνακες τους οποίους «ξεχάσατε» να σχολιάσετε;
Προηγουμένως το υπουργείο Εργασίας είχε αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Στην προσπάθειά της αυτή αμφισβητεί τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Αρχή και τηνEUROSTAT.
Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα αλλά έλλειμμα το 2017.
Σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και δημοσιοποίησε στις 23/4/2018 τα Δημοσιονομικά Στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχτηκε ηEUROSTAT.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015.
Στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπολοίπων φορέων μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ.
Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό το νέο Ενιαίο Φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν, για πολλά χρόνια, στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».