Δεν «κολλάνε» με το περιβάλλον, δεν μπορούν τις ταλαιπωρίες, πανικοβάλλονται ή κωλώνουν όταν τα πράγματα περιπλέκονται… Οι δικαιολογίες που επικαλούνται οι μάνατζερ ή μέτοχοι για να κλείσουν στις γυναίκες τον δρόμο προς τα υψηλά διοικητικά κλιμάκια μιας επιχείρησης είναι πολλές. Ερευνα του βρετανικού περιοδικού «Hampton-Alexander Review» κωδικοποίησε τα σεξιστικά προσκόμματα στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών.
Πρόκειται για προσκόμματα που το υποστηριζόμενο από τη βρετανική κυβέρνηση περιοδικό χαρακτηρίζει «σοκαριστικά», ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης, Αντριου Γκρίφιθς, χαρακτήρισε τα επιχειρήματα των ανδρών «οικτρά». Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση του Λονδίνου να αυξηθούν οι γυναίκες που μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των 350 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση βρετανικών επιχειρήσεων ώστε να καταλαμβάνουν μία στις τρεις θέσεις στα συμβούλια ως το έτος 2020.
Ιδού λοιπόν οι 10 δικαιολογίες που επικαλούνται συνηθέστερα οι άνδρες για να μη στελεχώνουν με γυναίκες τα διοικητικά συμβούλια και τις ανώτατες διοικητικές θέσεις των επιχειρήσεων:
1«Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες ταιριάζουν στο περιβάλλον ενός διοικητικού συμβουλίου».
2«Δεν υπάρχει ικανός αριθμός γυναικών με τα κατάλληλα διαπιστευτήρια και την εμπειρία για να καταλάβουν μια θέση σε διοικητικό συμβούλιο –τα ζητήματα που απασχολούν ένα ΔΣ είναι εξαιρετικά περίπλοκα».
3«Οι περισσότερες γυναίκες δεν αντέχουν την ταλαιπωρία και την πίεση που υπάρχει σε ένα διοικητικό συμβούλιο».
4«Οι μέτοχοι δεν ενδιαφέρονται για το μέικ-απ στα διοικητικά συμβούλια, γιατί να ενδιαφερθούμε εμείς;».
5«Οι συνάδελφοί μου στο διοικητικό συμβούλιο δεν συμφωνούν στον διορισμό μιας γυναίκας ανάμεσά μας».
6«Ολες οι άξιες και ικανές γυναίκες έχουν ήδη αξιοποιηθεί από άλλους».
7«Εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις, έχουμε ήδη μία γυναίκα στο συμβούλιο, τώρα είναι η σειρά κάποιου άλλου».
8«Για την ώρα δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο συμβούλιο, όταν προκύψει κάποια θα σκεφθούμε να διορίσουμε γυναίκα».
9«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επαγγελματικής ανέλιξης από τη βάση, δεν υπάρχουν γυναίκες υψηλόβαθμα στελέχη στον κλάδο μας».
10«Δεν μπορώ να διορίσω μια γυναίκα επειδή απλώς θέλω να τη διορίσω».
Τις αποφεύγουν συνειδητά
Η έρευνα του «Hampton-Alexander Review» έδειξε ότι, ενώ σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι γυναίκες που καταλαμβάνουν ανώτατες διοικητικές θέσεις σε επιχειρήσεις, ο αριθμός των αμιγώς ανδροκρατούμενων διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών που μετέχουν στον βρετανικό δείκτη FTSE 350 υποχώρησαν σε 10 το 2017 από 152 που ήταν το 2011.
Πολλές βρετανικές επιχειρήσεις ωστόσο εξακολουθούν να αποφεύγουν να θέσουν επί τάπητος το θέμα της ισότητας των δύο φύλων, όταν πρόκειται για την κάλυψη θέσεων υψηλής ευθύνης.
«Διαβάζοντας κανείς τις δικαιολογίες που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν όσοι δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες έχει την εντύπωση πως πρόκειται για επιχειρήματα που προβάλλονταν το 1918 και όχι το 2018. Η λίστα μοιάζει σαν κείμενο θεατρικής κωμωδίας. Μπορούμε σίγουρα να αντιμετωπίσουμε σήμερα κιόλας το πρόβλημα, και να το αντιμετωπίσουμε συνολικά και για πάντα» δήλωσε στο BBC η Αμάντα Μακένζι, διευθύνουσα σύμβουλος της ιδρυθείσας το 1982 μη κυβερνητικής πργάνωσης «Business in the Community».
«Είναι σοκαριστικό να διαπιστώνει κανείς ότι κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτές τις έωλες και γελοίες δικαιολογίες για να κρατούν τις γυναίκες μακριά από τα ύπατα αξιώματα. Οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις της Βρετανίας είναι εκείνες που σέβονται εξίσου τα δύο φύλα» δήλωσε ο υπουργός Αντριου Γκρίφιθς.
Στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουνίου το «Hampton-Alexander Review» θα δημοσιεύσει τα νέα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στα ανώτατα διοικητικά αξιώματα των επιχειρήσεων του FTSE 350, αναφέρει το BBC.
HeliosPlus