Για τον ιδιαίτερο συμβολισμό της παρουσίας του Ανχέλ Γκουρία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έκανε λόγο ο πρωθυπουργόςστη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας την στήριξη του γγ του ΟΟΣΑ στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια χώρα στις μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τα τρία τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
«Μεταρρυθμίσεις δίκαιες αλλά αναγκαίες πολλές από αυτές, καθώς ανοίγουν μια πολύ σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης προοπτικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Δεν είναι ώρα για νέα μέτρα επιβάρυνσης και η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας και στηρίζουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που θέλει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, να έχει τον βασικό ρόλο και υπό αυτή την έννοια στηρίζουμε και ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο», δήλωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Ομιλία Τσίπρα
Η επίσκεψη του Ανχέλ Γκουρία για την παρουσίαση της φετινής Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την πορεία της οικονομίας μας, βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Το 2015 η Ελλάδα είχε χάσει πάνω από 1/4 του ΑΕΠ, η ανεργία άγγιζε το 27% και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε φτωχοποιηθεί.
Μετά από τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας, η Ελλάδα τα κατάφερε. Ένας ιστορικός κύκλος ολοκληρώνεται, αφήνουμε πίσω μας την κρίση, τις παθογένειες του παρελθόντος, την ασφυκτική επιτροπεία και τους καταναγκασμούς που τη συνόδευαν. Περνάμε σε μια νέα εποχή.
Το 2017 είχαμε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη. Επί τρία χρόνια υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών της δεδομένων.
Η Ελλάδα πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ανοίγουν την προοπτική για μια μόνιμη και βαθιά ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκρουστήκαμε με παθογένειες και σήμερα δεχόμαστε τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει το εντυπωσιακό εύρος και βάθος των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Καταγράφει βελτίωση ανταγωνισμού και επιχειρημ. περιβάλλοντος, αύξηση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και αναβάθμιση των κοινων. δομών.
Η Ελλάδα ακολουθεί ανοδική πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αυξάνονται, οι προσδοκίες αποκτούν θετικό πρόσημο και κυρίως, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, δικό μας αυτή τη φορά, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Αυτή η προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ισχυριστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις με την υπερκάλυψη των στόχων είναι το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης, αλλά ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας και πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση από βάρη που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Είχαμε την δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για το πως θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας. Συνεργαστήκαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Σήμερα η συνεισφορά του ΟΟΣΑ την επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.
Εχουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο και η μάχη θα είναι διαρκής.Η δίκαιη ανάπτυξη και ο τρόπος που θα την κάνουμε πράξη είναι η συζήτηση της επόμενης ημέρας. Αφήνουμε πίσω το αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, τις διεφθαρμένες νοοτροπίες και τις κατεστημένες δυνάμεις που μας οδήγησαν στην κατάρρευση και βασίζουμε το μέλλον της χώρας στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Ένα σύγχρονο-εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Επενδύουμε στην παραγωγικότητα της εργασίας για να στηρίξουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο μισθών και ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.
Ομιλία Γκουρία
Εδώ είναι αποτυπωμένες οι προσπάθειές σας, οι επιτυχίες σας είπε από την πλευρά του ο Ανχελ Γκουρία παραδίδοντας την έκθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ευχαρίστησε τους κκ Τσακαλώτο και Χουλιαράκη.
Ο γγ του ΟΟΣΑ χαιρέτισε τις προσπάθειες και του ελληνικού λαού.
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».
Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για «Grexit», ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για «Exit» της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.
«Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
«Η Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει, πλέον, και ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους», υπογράμμισε.
«Τώρα είναι δυνατό να υπάρχει ανταπόδοση στις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός και πολλοί θα πρέπει να αισθάνονται ότι θα αρχίσουν να δικαιώνονται», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Ο κ. Γκουρία έκανε λόγο για ανάπτυξη 2% αυτή τη χρονιά, ενώ στάθηκε και στην μείωση της ανεργίας.
«Διαπιστώνουμε προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο» ανέφερε ο κ Γκουρία ενώ τόνισε ότι μπήκαν τα θεμέλια για δίκαιη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Εχετε δρομολογήσει μια στρατηγική ανάπτυξης, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει το αύριο και αφορά στην εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης.
«Εμείς θα συνεργαστούμε με εσάς και για εσάς».
Οσον αφορά στο χρέος είπε ότι χρειάζεται ελάφρυνση ενώ σημείωσε ότι δεν αυξήθηκε. Φυσικά πρέπει να μειωθεί το χρέος και ταυτόχρονα να αυξηθεί το ΑΕΠ, είπε ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Είστε στην πλατφόρμα απογείωσης, είστε έτοιμοι να εκτοξευτείτε είπε ο κ. Γκουρία.
«Εχουμε το βλέμμα προσηλωμένο στο 2022. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι θα μειωθεί το χρέος και το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Θα αυξηθεί το ΑΕΠ και οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν στις αξιολογήσεις τους και θα χρηματοδοτήσετε το χρέος πιο φτηνά. Μιλάμε για μια περίπλοκη κατάσταση αλλά και πολύ ελπιδοφόρα», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ που πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με πεφωτισμένες ηγεσίες και με την υποστήριξη των φίλων σας», τόνισε ο κ. Γκουρία, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Η συνάντηση Τσίπρα-Γκουρία στο Μαξίμου
Ο κ. Τσίπρας είπε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».
Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον». «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», προσέθεσε.
Στην Αθήνα θα βρεθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), κ. Άνχελ Γκουρία.
Συνάντηση Γκουρία-Τσακαλώτου
Η συνάντηση Τσακαλώτου – Γκουρία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της δεν έγιναν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.