Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή παρά τη χρήση του πλαστικού χρήματος, η άρνηση της τρόικας να επιτρέψει ρύθμιση πολλών δόσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και ο αποκλεισμός δύο επαγγελματιών στους τρεις από τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε μια χρονιά όπου ο πήχης για το πλεόνασμα έχει ανέβει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Παρά το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα του 2018 ο προϋπολογισμός του κράτους εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 1,88 δισ. ευρώ λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτή η καλή εικόνα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάιο του 2018 τα δημοσιονομικά μεγέθη θα περάσουν από την κρησάρα των δανειστών όπου Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα αποφασίσουν για το αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ενεργοποιηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019 αντί για το 2020, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.
«Μαραθώνιος»
Για τον εφετινό στόχο ο αγώνας είναι «μαραθώνιος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ενώ έσοδα που εισπράχθηκαν το 2017 και έφεραν «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία από την εφαρμογή μέτρων, όπως είναι η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, δεν είναι επαναλαμβανόμενα και πρέπει να αναζητηθούν από άλλες πηγές.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το βάρος του υπ. Οικονομικών στρέφεται στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών με όπλα τις κατασχέσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από την Πρωτομαγιά και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τα στοιχεία του 1ου μήνα του 2018 του κρατικού προϋπολογισμού κατέγραψαν καθαρά έσοδα 4.784 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 891 εκατ. ευρώ ή 22,9% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.180 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 393 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 325 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (331 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιανουάριο πληρώθηκε η τελευταία 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων έπρεπε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες οφειλές τους προκειμένου να μη βρεθούν εκτός ρύθμισης.
Σε «κυνήγι»είσπραξηςφόρων θα πρέπει να επιδοθεί ηΑνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018, με το σύνολο να φτάνει στα48,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ποσοτικούς στόχους είσπραξης που έθεσε στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνολικά από άμεσους φόρους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρέπει να εισπράξει το τρέχον έτος 20,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,3 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα 3,3 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία. Από τους έμμεσους φόρους η Εφορία καλείται να εισπράξει 27,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τα 9,7 δισ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης.
Για τον φόρο εισοδήματος στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι να φέρει με νομοθετική ρύθμιση την πληρωμή σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο (αντί για διμηνιαίες τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο). Για τον ΕΝΦΙΑ όμως δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς θα παραμείνει η πληρωμή σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να λήγει τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο.
Κυνήγι ανασφαλίστων
Στην αύξηση των εσόδων αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και τα πρόστιμα που έρχονται για ιδιοκτήτες 600.000 ανασφάλιστων οχημάτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδωνθα προχωρήσει σε νέες διασταυρώσεις όπου οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, χρηματικό πρόστιμο αλλά και ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω. Οπως αναφέρει παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς στο «Βήμα», εφόσον τα ανασφάλιστα οχήματα ασφαλιστούν, τότε τα έσοδα του κράτους θα είναι σημαντικά καθώς επί των ασφαλίστρων επιβάλλονται ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος στις ασφαλιστικές εταιρείες.
«Γερό χαρτί» στην αύξηση των εσόδων θα αποτελέσει και εφέτος ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος με τα μεγαλύτερα ποσοστά εισπραξιμότητας. Σε έγγραφο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή από την ΑΑΔΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι όταν γίνει αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να προσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές ΕΝΦΙΑ, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ουσιαστικά το υπ. Οικονομικών παραδέχεται ότι για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον στόχο είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ, στις περιπτώσεις όπου θα υπάρξουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές ζώνης για 10.000 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ραγδαία αύξηση
Τι γίνεται όμως με τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών; Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά. Σε σύνολο 4.068.857οφειλετών,2.201.910φορολογούμενοι οφείλουν ως500 ευρώ, ενώ άλλοι 968.710 χρωστούν από 500 ως2.000ευρώ. Ενδεικτικό της αδυναμίας πληρωμής στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά είναι ότι 525.758 φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία έως 10 ευρώ ο καθένας, ενώ στην αντίπερα όχθη υπάρχουν 73 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στο κράτος 32 δισ. ευρώ.
Μόνο μέσα στο 2017 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν περίπου 12,7 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η υπερφορολόγηση και οι διαρκείς επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στα νοικοκυριά οδηγούν σε μεγάλες απώλειες τα έσοδα του κράτους. Το 2009 ο αριθμός των οφειλετών ήταν κάτι παραπάνω από 1.000.000 και σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί, με τα συνολικά χρέη σε Εφορία και Ταμεία να ξεπερνούν τα 130 δισ. ευρώ.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων καλά κρατεί
Το υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη «αγκάθι» προκειμένου να πετύχει τον στόχο του εφετινού πλεονάσματος. Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων καλά κρατεί. Σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 5 πακέτα τσιγάρα που κυκλοφορούν είναι λαθραία, με τις απώλειες για τα έσοδα του κράτους σε ετήσια βάση να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2010-2107 διακινήθηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. τσιγάρα με κόστος για τα δημόσια ταμεία τεράστιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ