Την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με επιδότηση έως και 70% των δαπανών για τις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες μπορούν να πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου ανοίγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εξέδωσε και τον σχετικό οδηγό με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις λεπτομέρειες για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, το οποίο ξεκινά με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Αυτός μπορεί να ανέλθει και στα 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα. Το ανώτατο ύψος τους, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να ανέρχεται στα 25.000 ευρώ.
Επιλέξιμη στο πρόγραμμα είναι μια κατοικία εφόσον:
- Χρησιμοποιείται ως κύρια.
- Υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη.
- Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Αυτά διακρίνονται σε επτά κατηγορίες. Οσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό επιδότησης. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος έως και δύο παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η έβδομη και τελευταία κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Η συγκεκριμένη περιλαμβάνει τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα από 35.000 έως 40.000 ευρώ και οικογενειακό από 45.000 έως και 50.000 ευρώ. Η πρώτη ή χαμηλότερη κατηγορία αφορά τις οικογένειες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ και με οικογενειακό έως 20.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερομένους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
2. Αντικατάσταση μόνο υαλοπινάκων
3. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
4. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένων του δώματος / στέγης και
της πιλοτής.
5. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
6. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει για την υποδοχή των αιτήσεων. Σε αυτή θα συνδεθούν και όλες οι τράπεζες.