«Ο προϋπολογισμός του 2018 μπορεί να είναι ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά το ζητούμενο είναι από εδώ και στο εξής η χώρα να έχει τη δυνατότητα να καταρτίζει προϋπολογισμούς που να οδηγούν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Επιμελητηρίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
Στην ειδική έκθεση αποτυπώνονται οι σκέψεις της Επιστημονικής Ομάδας του Επιμελητηρίου τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα καίρια ζητήματα. Την έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2018 αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσίασαν στην εκδήλωση οι: Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Οικονομικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διονύσιος Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Δρυμπέτας, Καθηγητής Οικονομικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βασίλειος Πολυμένης, αν. Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας να επιτευχθούν οι στόχοι, ώστε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός να είναι όχι μόνο ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά – και κυρίως – ο τελευταίος που θα περιλαμβάνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής για την επίτευξη τόσο υψηλών στόχων (σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος κ.λπ.). Το ζητούμενο είναι -από εδώ και στο εξής- η χώρα να έχει τη δυνατότητα να καταρτίζει προϋπολογισμούς που να οδηγούν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να υπερκαλύπτουν και τις όποιες επιβραδυντικές – αντίρροπες δυνάμεις θα προκαλούνται από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα επόμενα χρόνια».
Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης ανέφερε ότι «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ συγχρόνως είναι ο πρώτος που υλοποιεί το πρόσφατο ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα που περιέχει δεσμεύσεις μέχρι το 2021».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διονύσιος Χιόνης επεσήμανε ότι «το κεντρικό ζητούμενο στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018 είναι η ανάπτυξη και η διατηρήσιμη θετική μεταβολή του ΑΕΠ. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από την συμφωνία του Αυγούστου του 2015, από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει από τις κεφαλαιαγορές τις δανειακές της ανάγκες».
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας υποστήριξε ότι «αν η σχέση επενδύσεων, ανάπτυξης και κατ’ επέκταση φορολογικών εσόδων είναι δεδομένη, θετική και εξαιρετικά σημαντική, θα πρέπει να συζητηθεί και η σχέση υψηλής φορολογίας, επενδύσεων και ανάπτυξης που είναι επίσης δεδομένη, αρνητική και δυστυχώς και αυτή εξαιρετικά σημαντική».
Στην ανάλυσή του ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Πολυμένης τόνισε ότι «η στόχευση της κυβέρνησης είναι ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, ούτως ώστε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου οικονομικής σταθερότητας».