Με σκοπό να μην ξαναγυρίσουν πίσω μεταναστεύουν πλέον ολοένα και περισσότεροι Ελληνες στο εξωτερικό. Ηδη 500.000 νέοι, στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες μετανάστευσαν προκειμένου να ξεφύγουν από την κρίση και να βρουν εργασία με υψηλότερες οικονομικές απολαβές και καλύτερες συνθήκες. Η Αγγλία είναι η πρώτη επιλογή των ελλήνων στελεχών, αλλά καταφεύγουν και σε Αμερική, Αραβικά Εμιράτα και Αυστραλία είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα είτε γιατί δεν αντέχουν την απουσία αξιοκρατίας και τη διαφθορά στη χώρα μας. Μάλιστα, περισσότεροι από το 50% των ξενιτεμένων Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω διότι δεν πιστεύουν πως η οικονομική κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα. Πικρία και απογοήτευση διακατέχει πολλούς Ελληνες που μετανάστευσαν, οι οποίοι διαθέτουν αξιόλογα προσόντα εκπαίδευσης και έχουν πετύχει υψηλές θέσεις εργασίας. Το 42% των Ελλήνων των εξωτερικού δηλώνει ότι δεν βλέπει πιθανή την επιστροφή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ICAP People Solutions, για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain).

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.268 Ελληνες του εξωτερικού: το 68% των ατόμων είναι μέχρι 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρυσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του εφετινού δείγματος, μόλις πέντε άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία. Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και εφέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 34%, και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%. Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Μισθολογικές απαιτήσεις
Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016.

Το ήμισυ όσων συμμετείχαν στην έρευνα προτίθεται να βοηθήσει τη χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%). Τέλος, η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνεται για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.
Πάμε… Ευρώπη
Η Ευρώπη είναι ο προορισμός του συντριπτικού ποσοστού, με πρώτη με διαφορά τη Μ. Βρετανία και αυξανόμενα ποσοστά στην Ολλανδία και στην Ελβετία. Επίσης αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι η κατηγορία αυτών που δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά.
Η πρόθεση παραμονής στο εξωτερικό για διάρκεια άνω των 5 ετών ή για πάντα είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη από πέρυσι.
Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε ο κ. Χάρης Μακρυνιώτης,Managing Director,Endeavor Greece, ο οποίος, αφού εντόπισε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει συνεχώς αυξάνεται και έχει φθάσει στις 500.000 και τόνισε τη δυσκολία επιστροφής στην Ελλάδα, πρόσθεσε τη θετική πλευρά, που είναι η ανάπτυξη ενός ελληνικού στελεχικού δυναμικού στο εξωτερικό με ό,τι έμμεσα οφέλη προσφέρει αυτό στη χώρα.

Στη Μαλαισία
Aπαισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι και ο ξενιτεμένος κ. Θόδωρος Γκιτζός, ο οποίος έφυγε λόγω κρίσης και ανεργίας από τη χώρα μας το 2013 και σήμερα εργάζεται στη Μαλαισία ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στη Finance Accreditation Agency.
O ίδιος επεσήμανε ότι θα ήθελε να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα αλλά δεν νομίζει πως αυτό θα γίνει, καθώς δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν τα επόμενα 10-15 χρόνια

«Εξάλλου υπάρχει ακόμη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας, χαμηλή φορολογία, υψηλό βιοτικό επίπεδο και έκθεση σε κουλτούρες και πολιτισμούς εντελώς διαφορετικούς από ό,τι ο μέσος Ελληνας γνωρίζει»
πρόσθεσε ο ίδιος.
Μια ακόμη ελληνίδα επιχειρηματίας που έφυγε από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν θέλει να επιστρέψει είναι η κυρία Μάρω Μπανάκου, η οποία έχει από το 2013 τέσσερις εταιρείες στην Αγγλία, στον χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων, venture capital, κατασκευής και ενέργειας. Η ίδια ανέφερε: «Επαιξε ρόλο η κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν αφήνει ένας επιχειρηματίας εύκολα την πατρίδα του με οικογένεια για να αλλάξει χώρα και, φυσικά, δεν πρόκειται να γυρίσω ποτέ πια στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα είναι προορισμός διακοπών».

Και στη Νέα Υόρκη
Η κρίση ήταν ο καταλύτης για τη φυγή και της Ελληνίδας Πανδώρας Λυκούρη, η οποία εργάζεται από το 2011 στη Νέα Υόρκη και σήμερα είναι μέτοχος στην εταιρεία Kantar Vermeer. Σύμφωνα με την ίδια, έφυγε για να μπορέσει κάποια στιγμή να γυρίσει.

«Θα γύριζα αύριο αν έβλεπα ότι οι Ελληνες έπαιρναν την πολιτική και, πάνω απ’ όλα, την ατομική ευθύνη των περιστάσεων. Αν σταματήσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας θύματα των περιστάσεων (η κρίση δεν μας ήρθε, τη φέραμε). Αν επιλέγαμε τον δύσκολο δρόμο της αλλαγής νοοτροπίας και προσδοκιών. Αν αφήναμε τους άξιους να προχωρήσουν και αντί να τους υποβιβάζουμε να τους ακολουθούσαμε. Η Αμερική και η Νέα Υόρκη σού επιτρέπουν ακριβώς αυτό. Ετσι, για όσο εκείνη μού το επιτρέπει, επιλέγω Αμερική».
Το ίδιο έτος, ήτοι το 2011, έφυγε από την Ελλάδα, αλλά με προορισμό το Αμπου Ντάμπι, και η κυρία Αλεξία Πάλλα, για ένα νέο πρότζεκτ, την ίδρυση του γραφείου ευρέσεως ιατρικού προσωπικού Doctors for the Gulf.
Οπως ανέφερε η ίδια, «έφυγα λίγο πριν από την κρίση και δεν το μετάνιωσα. Οι συνθήκες δουλειάς, τουλάχιστον για τους ευρωπαίους και εξειδικευμένους επαγγελματίες, είναι πολύ καλύτερες, καθώς επίσης οι μισθοί. Ποτέ δεν ξέρεις πώς έρχονται τα πράγματα, αλλά προς το παρόν δεν σκέφτομαι ναγυρίσω πίσω».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ