Έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά ούτε και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. Οι αποφάσεις παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup, της 15 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πακέτο πολιτικής και δήλωσε πεπεισμένος ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση» και «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».

Ως προς το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είχαμε τις πρώτες συζητήσεις σε βάθος» και μελετήθηκαν τα σχετικά σενάρια, «αλλά επί του παρόντος δεν μπορέσαμε, για πολύ λίγο, να καταλήξουμε σε συμφωνία». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις τρεις επόμενες εβδομάδες «και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο επόμενο Eurogroup».

Το Eurogroup θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά, όπως τονίστηκε, η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2018.

Πρόσθεσε ότι οι δανειστές συμφώνησαν πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018.

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ ήταν έτοιμο να μπει στο πρόγραμμα αλλά χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους πριν λάβει την τελική του απόφαση.

«Είμαστε έτοιμοι να πούμε στο ΔΝΤ μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε αν χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συζήτηση λεπτομερή» είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016 και ότι η τελική απόφαση για το τι χρειάζεται θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΝΤ είναι «εντυπωσιασμένο» από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε και αυτός ότι έχει γίνει «τεράστια πρόδοος» στο επίπεδο των προαπαιτούμενων και ότι 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν εκπληρωμένα. «Οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους» τόνισε ο επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ο κ.Μοσκοβισί δήλωσε ότι «όλοι μας δείξαμε εξαιρετική αποφασιστικότητα, δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα. Προχωρήσαμε όμως σημαντικά και θέλουμε να συνομολογήσουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup».

Σύντομα θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε το σύνολο των δεσμεύσεών της. Νομίζω ότι έχουμε γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας» πρόσθεσε ο επίτροπος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε και αυτός ότι έγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα. Υπάρχει -πρόσθεσε- χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup παρατήρησε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς, ήδη, εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Ελλάδα, καλύπτουν θέματα όπως συντάξεις, φόρος εισοδήματος, αγορά εργασίας και τον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να στηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη αναπροσαρμογή της οικονομίας και να καταστήσουν ισχυρή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα».

Διακοπή τριών ωρών

H συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε το βράδυ για περίπου τρεις ώρες για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους υπουργούς θα παρουσιαστεί ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή ανακοίνωση.

Στη διάρκεια του τρίωρου διαλείμματος οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Οι επαφές συνεχίστηκαν σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις.

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δεν θα είναι η τελική», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

H τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου, επανέλαβε ο Ντάισελμπλουμ.

Αμετακίνητος στην σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος εμφανίστηκε εκ νέου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Εurogroup.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

«Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» τόνισε.

«Μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο μεταξύ, το δίκτυο Bloomberg αποκαλύπτει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εργάζονται πάνω σε τρία σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις υποθέσεις που θα γίνουν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας.

Με βάση το πρώτο σενάριο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι 1,3% και η χώρα θα έχει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους της κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2060.

Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, υποθέτοντας ρυθμό ανάπτυξης 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ενδιάμεση λύση, που δεν έχει καθορισθεί ακόμη.

Με το πρώτο σενάριο προκύπτει μικρή ή καθόλου ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ το δεύτερο θα απαιτούσε μία γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δηλώσεις αξιωματούχων προσερχομένων

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα» σημείωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Θα πάρουμε την έκθεση από τους θεσμούς… ελπίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μια λύση… Δεν θα το ολοκληρώσουμε όμως σήμερα».

«Συνολικά έχουμε προχωρήσει, μπορούμε να προχωρήσουμ ώστε να πληρωθεί η β δόση. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εκθέσεις για να γίνει αυτό…. Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση…. Αναζητούμε τρόπο ωστε να συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα…»

«Πιθανώς καμιά φορά ξεχνά κανείς ότι δεν μπορεί ο ΥΠΕΞ να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου…» είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που συμφωνήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι…» σημείωσε.

«Οτι είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε το δώσαμε… σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. Υπενθύμισε ότι έχουν τεθεί σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Τα μεσοπρόθεσμα θα μπορούν να περιλαμβάνουν επέκταση των λήξεων και κάτι με τα επιτόκια. Ισως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα πριν το τέλος του προγράμματος και μια νέα εντολή του κοινοβουλίου», κατέληξε.

Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Οπως έχω πει η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός ΟικονομικώνΓιόχαν Βαν Όβερτβελντ σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους… Η Ελλάδα δανείζεται ήδη με καλούς όρους».

«Στόχος μια συμφωνία για να κλείσει η β’ αξιολόγηση. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το ελληνικό χρέος. Πρέπει να φτάσουμε ή να προσεγγίσουμε μια συμφωνία. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να δει ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται…» δήλωσε προσερχόμενος ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι σαφές ότι η ελληνική βουλή ψήφισε μέτρα αυτό αντικατοπρτρίζει την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού… Οι Ελληνες είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, τώρα εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε τις δικές μας» επανέλαβε.

Όπως είπε, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) στο Eurogroup και όπως φαίνεται και από τα προαπαιτούμενα (prior actions), είναι θετική.

«Ειμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Υπάρχει κοινή βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Είμαστε εκεί… Είμαστε κοντά. Είμαι δεσμευμένος, είμαι αισιόδοξος. Την χρειαζόμαστε…» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία, σημείωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. «Μπορούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία». Είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών να βρουν συγκλίσεις στις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν, είπε.

Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις με πιο θετικό τρόπο, παραδέχθηκε ο κ. Λεμέρ, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει προσπάθειες και οι αποφάσεις ήταν δύσκολες κυρίως γι’ αυτόν.

«Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα, γιατί από οικονομικής άποψης η Ελλάδα δεν το χρειάζεται τώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζμίρ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει αυστηρούς όρους.

Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την Δευτέρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αλλά ίσως αναβάλει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Νόναν.

«Είναι δύσκολο να πούμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά ίσως να έχουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους να πηγαίνει για αργότερα», δήλωσε ο κ. Νόναν σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Eurogroup.

Συνάντηση Σόιμπλε-Λε Μερ

Συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το πρωί της Δευτέρας λίγες ώρες πριν το Eurogroup, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι αξιοσημείωτες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι το ΔΝΤ είναι πιο επιφυλακτικό από την ευρωζώνη στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα και ότι παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ-ευρωζώνης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα για την Ελλάδα που θα απαιτούσαν νέο πρόγραμμα».

Στήριξη Μακρόν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική συνομιλία ότι η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή από το γραφείο του Γάλλου Προέδρου.

«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία η οποία με την πάροδο του χρόνου θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος σε βάθος χρόνου», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι αυτό θα υποστηρίξει ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα και ο κ. Μακρόν φέρεται να απεδέχθη την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Ελλάδα άμεσα.


Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η Γερμανία δεν πρέπει να απομονωθεί λόγω της στάσης της για το ελληνικό ζήτημα

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Δευτέρα ότι συμφέρον του Βερολίνου είναι να μην απομονωθεί λόγω της στάσης του απέναντι στην Ελλάδα και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την έκκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάπριελ που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, για σαφή δέσμευση από την ευρωζώνη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επικρίνοντας στην ουσία την σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Μιλώντας σε καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι οι θεσμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν δεν αποκλίνουν και πολύ στις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα.

«Συμφέρον της Γερμανίας είναι να μην απομονωθεί πολύ…», δήλωσε ο Σέφερ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι όλοι θέλουν μια λύση «προς το συμφέρον της Ελλάδας» και ότι είναι στα χέρια του Eurogroup να βρει λύση στη συνεδρίαση της Δευτέρας.