Με τη δαμόκλειο σπάθη του αδιεξόδου να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των αρμοδίων υπουργών, αναχώρησε μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, η ελληνική αποστολή για τη Μάλτα όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup με κύριο πιάτο το ελληνικό ζήτημα του κλεισίματος της αξιολόγησης. Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιείται το δείπνο των υπουργών Οικονομικών όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει την πρώτη γεύση για τις προθέσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις τάξεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς, όμως, να αποκλείεται και το απρόβλεπτο της τελευταία στιγμής.
Την Πέμπτη συναντήθηκαν επίσης οι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε αλλά δεν προέκυψε κάποια διαρροή που να δίνει το δίνει το στίγμα των δανειστών έναντι της Αθήνας.
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα βασικά θέματα και αυτό που απομένει είναι η αποφυγή του απρόσμενου. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση μάχεται για να μεταπηδήσει το εμπόδιο της εφαρμογής των μέτρων από το 2018.
Μια τέτοια επιμονή είτε από πλευράς Γερμανίας είτε απλό πλευράς ΔΝΤ, σύμφωνα με διεθνείς παράγοντες, θα ισοδυναμούσε σε ρήξη και θα προκαλούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ειρήσθω εν παρόδω πως μέχρι και τη τελευταία στιγμή στην οδό Νίκης υπήρχαν συσκέψεις, με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να αναλύσουν τα τελευταία δεδομένα και να καθορίσουν τη τελική στάση της κυβερνητικής πλευράς.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, πως εργάζεται για την επίτευξη της συμφωνίας είναι διάχυτη η αίσθηση πως υπάρχει μια υπόγεια διαδρομή μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα μεταξύ του Πολ Τόμσεν και του Βολφανγκ Σόιμπλε. Ένας πολιτικός και οικονομικός «ομφάλιος λώρος», και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.
Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται, φαίνεται πως ωφελούν και τις δυο πλευρές, η κάθε μια, για τους δικούς της λόγους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, στην ελληνική πλευρά που εκτιμούν πως ο Πολ Τόμσεν παίζει ένα διπλό ρόλο. Από τη μια ως επικεφαλής του ΔΝΤ διατηρώντας τις πάγιες θέσεις του Ταμείου, για το ελληνικό ζήτημα και από την άλλη ως «λαγός» των γερμανικών συμφερόντων.
Ταυτοχρόνως πολλοί διακρίνουν αλλαγές και στους συσχετισμούς εντός των θεσμών. Η υπόθεση του Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με τη συνέχιση της θητείας του αλλά και οι εσωτερικές «διαδρομές» που ακολουθεί ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, αποτελούν πλευρές του ίδιου νομίσματος.
Με την διαφορά, όμως, πως στο βωμό των εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, βρίσκεται η Ελλάδα.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της Κομισιόν κάνουν λόγο για έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, που σκοπό έχει να τεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο κομπάρσου ή τουλάχιστον να μειωθεί σημαντικά η πρωταγωνιστική της θέση.
Το ΔΝΤ και η διάψευση της ελληνικής πλευράς
Εντατικές προσπάθειες για την άρση των νέων εμποδίων που εμφανίστηκαν χθες και απειλούν τη δυνατότητα επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup καταβάλλουν οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ – ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.
Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.
Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση αύριο να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.
Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. «Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Αννίκα Μπράιντχαρτ.
Διαψεύδει η Αθήνα απαίτηση του ΔΝΤ για εφαρμογή των μέτρων από το 2018
Υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην προσωπική διαφορά το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παράλληλα διέψευσε πως το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.
Η ελληνική αποστολή, στην οποία μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αναχωρεί περί τις 18.30 από την Αθήνα για τη Μάλτα, όπου αύριο, Παρασκευή, διεξάγεται το άτυπο Eurogroup.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκεί συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε».
Σε σχέση με πιθανές επαφές στη Μάλτα με τους θεσμούς, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι λογικό να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup, ενώ μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ κρίνει την συμφωνία για την αξιολόγηση
Κρίσιμη για το «κλείδωμα» μιας συμφωνίας για την β’ αξιολόγηση είναι η συνάντηση που θα έχει σήμερα, Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Βερολίνο.
Η συνάντηση πραγματοποιείται ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup της Μάλτας, στο οποίο – εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο – θα παρουσιαστεί το σχέδιο συμβιβασμού που φαίνεται να επιτυγχάνεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
Επισήμανε, πάντως, ότι «έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ, δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
Από την πλευρά του τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η Κομισιόν «βλέπουν» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν αποκλείουν να βγει «λευκός καπνός» στο Eurogroup της Μάλτας αύριο, Παρασκευή.
ΔΝΤ: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά
Χωρίς να αμφισβητεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επιμένει ότι σημαντικά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζ.Ράις, μειώνοντας μάλλον τις προσδοκίες για προκαταρκτική -έστω- συμφωνία στο αυριανό Eurogroup. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για αύριο, αρκούμενος να πει «οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα».
Επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ, όπως επίσης και ότι οι όροι του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει.
Σόιμπλε: Αισιόδοξος για λύση «σύντομα»
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα λύση για την αξιολόγηση δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει στο Eurogroup της Μάλτας.
Διαβεβαιώσεις Μέρκελ σε Τσίπρα
Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγέλα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.
Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η ‘Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.