Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Η ίδια πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος».
Τέλος, επανέλαβε: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Tα θέματα αυτά τέθηκαν από το πρωί της Τρίτης στα τεχνικά κλιμάκια όπως και στην μεσημεριανή συνάντηση της Τρίτης σε υπουργικό επίπεδο που εχει αρχίσει από τις 16:00 που βρίσκετια σε εξελιξη. Το αποτελέσμα του ραντεβού θα κρίνει ή όχι την περαιτέρω παραμονή τους.
Οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας
Χθές, Δευτέρα, συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό των ετών 2018 και 2019 αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα κόκκινα δάνεια.
Λεπτομερέστερη πληροφόρηση για την εν εξελίξει συνάντηση δεν υπήρξε, όπως επίσης δεν διεκυρινίστηκε το πότε θα αναχωρήσουν τα τεχνικά κλιμάκια και οι θεσμοί.
Ερωτηθείς υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος».
Είπε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.
Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.
Λιγότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με το χάσμα να παραμένει στο μέτωπο των εργασιακών.
«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνάντησης.
Η ελληνικά πλευρά επανήλθε κατά πληροφορίες το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου και φέρεται να υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έλαβαν σαφή θέση.
Ως προς τις ομαδικές απολύσεις δεν φέρεται να έγινε λεπτομερής συζήτηση κατά τη σύντομη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Η συνάντηση του Σαββάτου
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο είχε ολοκληρωθεί και η συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με επίκεντρο τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Για τα δημοσιονομικά, ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας.
Για τα δημοσιονομικά, θα υπάρξει νέα συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας.
Η ουσία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι επικεφαλής των θεσμών δεν ετοιμάζονται για αναχώρηση κάι το οποίο θα είχε καταστερπτικές συνέπειες για τις διαπραγματεύσεις, την αξιολόγηση και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν το Σάββατο στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας μετά το τέλος της συνάντησης, τα ζητήματα αυτά αφορούν:
- Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το ΔΝΤ.
- Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).
- Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.
Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.
Οι διαφορές που καταγράφτηκαν μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ήταν μεγάλες αλλά ήταν σε πολλά και διαφορετικά θέματα.
Στις συναντήσεις αυτές μετά την απρόοπτη τροπή που πήρε η πρώτη το βράδυ της Τρίτης και την αποχώρηση του κλιμακίου των ελλήνων υπουργών από τις διαπραγματεύσεις, κεντρικό θέμα παραμένει η γεφύρωση του χάσματος στις εκτιμήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και την «τρύπα» που βλέπει το Ταμείο.
Ουσιαστικά η ουσία είναι μία, το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθεί να ψηφιστούν, για το 2019 ή και νωρίτερα αν χρειαστεί.
Από τις πληροφορίες που υπάρχουν η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, μόνον μικρές υποχωρήσεις μπορεί να κάνει.
Αφετηρία παραμένουν τα μέτρα 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ που ζητά το Ταμείο, αν και πληροφορίες λένε πως μπορεί να δεχθεί να «πέσει» και στα 3%-3,2 δισ. τελικά.