Τρομοκρατικές επιθέσεις, πόλεμοι, ανθρωποκτονίες, δολιοφθορές… Τα μέτωπα της βίας πολλαπλασιάζονται στον πλανήτη. Και πέρα από τα ανθρώπινα δράματα που προκαλούν, έχουν και τεράστιο κόστος στις εθνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του εδρεύοντος στην Αυστραλία ερευνητικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης, σε ολόκληρο τον κόσμο τα κράτη δαπάνησαν 13,6 τρισ. δολάρια το 2015 για να καλύψουν το κόστος καταστροφών εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Πρόκειται για αστρονομικό ποσό, που αντιστοιχεί στο 13,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Κατ’ αντιδιαστολή αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος των ειρηνευτικών αποστολών που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δεν φθάνει παρά στο 2% του κόστους των πολέμων, των επιθέσεων και των ενεργειών βίας εν γένει. Και να σκεφθεί κανείς ότι την περυσινή χρονιά το κόστος της ανθρώπινης βίας ήταν κατά 2% μικρότερο συγκριτικά με το 2014.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, το κόστος των στρατιωτικών δαπανών έφθασε πέρυσι στα 6,2 τρισ. δολάρια. Η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη είναι εκείνη που συνδέεται με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών, που έφθασε τα 4,2 τρισ. δολάρια. Η τρίτη σε μέγεθος δαπάνη (2,5 τρισ. δολ.) συνδέεται με το κόστος εγκλημάτων και πράξεων βίας, εν γένει. Οι άμεσες απώλειες σε συρράξεις υπολογίζονται σε 742 δισ. δολάρια.
«Συγκριτικά το σύνολο των δαπανών που συνδέονται με τους πολέμους αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρονιά, πολλαπλασιασμένες όμως επί… ένδεκα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του Ινστιτούτου!
Ασφαλώς κάποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι (με πρώτη την κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενη «αμυντική βιομηχανία») επωφελούνται από την παγκόσμια βία. Αν, ωστόσο, αυτή μειωνόταν σε παγκόσμια κλίμακα κατά μόλις 10% θα εξοικονομούνταν 1,36 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό θα αρκούσε για να υπερδιπλασιαστούν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε ξένες χώρες ετησίως σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το αυστραλέζικο Ινστιούτο διαπιστώνει, πάντως, κάμψη της βίας και των πολέμων την περυσινή χρονιά. Διαπιστώνει, συγκεκριμένα, βελτίωση της κατάστασης σε 81 χώρες του πλανήτη, που είδαν τον «συγκρουσιακό δείκτη» τους να μειώνεται το 2015.