Εγκαινιάστηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18.00 ωστόσο καθυστέρησε λόγω της καθυστερημένης άφιξης του Πρωθυπουργού που έφτασε στις 18.50.
Τον υποδέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας ενώ παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με βουλευτές του κόμματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους εφοπλιστές και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.Είναι παραδεκτό ότι χωρίς τους Έλληνες πλοιοκτήτες η παγκόσμια ναυτιλία δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που έχει σήμερα στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών, των αφανών ηρώων της θάλασσας που όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν τον έτερο βασικό πυλώνα που εξασφαλίζει και εγγυάται τον ασφαλή διάπλου στις απρόβλεπτες και τρικυμιώδεις θάλασσες ενός ευμετάβλητου διεθνούς χώρου».
Και πρόσθεσε «το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Αποτελεί δίδαγμα για εμάς ο τρόπος με τον οποίο οι συντελεστές της ναυτιλίας μετουσίωσαν την άρρηκτη σχέση του Έλληνα με την θάλασσα σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Επένδυσαν πάνω σε αυτό. Ο ελληνόκτητος στόλος κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό πλοίων ενώ σε επίπεδο χωρητικότητας και ηλικίας διαχρονικά φλερτάρει με την κορυφή. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και την συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο υψηλής παραγωγικότητας με σημαντική προστιθέμενη αξία. Η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%.»
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι συνειδητοποιούν ότι το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να προχωρήσει όταν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και οι απλοϊκοί ηθικολογικοί διαχωρισμοί περί ενάρετων και άσωτων. Πλέον, με την κοινή δέσμευση για αυτόματες παρεμβάσεις επί του χρέους όποτε κρίνεται σκόπιμο και μάλιστα καθ’ όλη της διάρκεια της αποπληρωμής του, το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη. Ταυτόχρονα, η ρήτρα του 15% του ΑΕΠ στην εξυπηρέτηση του χρέους εξασφαλίζει ότι η αποπληρωμή του θα γίνεται με όρους βιώσιμους και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα διορθωθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών προς τους οικονομικά ασθενέστερους και θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις ώστε να συγκλίνουμε με τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά Βορρά στη νέα περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας.»
Επεσήμανε ακόμη ότι «η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με το κομβικό σημείο οριοθέτησης των ελληνικών λιμένων εγγυώνται τις προοπτικές ενίσχυσης του χαρακτήρα της χώρας μας ως στρατηγική πύλη εισόδου των προϊόντων στην Ευρώπη αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι επενδύσεις για την βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή τους σε ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει. Επενδύσεις που θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό αλλά και την δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων (clusters) με έδρα ένα διευρυμένο ναυτιλιακό κέντρο, όπου θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας συνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών. Ένα παγκόσμιο κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών με φόντο την ελληνική ναυτιλία. Εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθεια μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας. Να θεμελιώσουμε το αναπτυξιακό υπόβαθρο μας σε κλάδους της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα και χαρακτηρίζονται από υψηλή προστιθέμενη αξία ενώ παράλληλα έχουν και χαρακτήρα εντάσεως εργασίας.»
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Λιμ Κιτάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ κ. Ματέζ Ζάκoνσεκ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης και ο εκτελεστικός διευθυντής των εκθέσεων Ποσειδώνια .Α.Ε κ. Θεόδωρος Βώκος.
Ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι «θα ήθελα να τονίσω ότι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νομοθετών της θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας ναυτιλιακής πολιτικής που θα επικεντρώνεται στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής ναυτιλίας. Μια πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλίας και την απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ανταγωνιστική, και άρα βιώσιμη προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ευημερίας των πολιτών, αλλά και του παγκόσμιου εμπορίου».
Επίσης στο χαιρετισμό του ο κ. Δρίτσας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «όσον αφορά στην διαμόρφωση προτεραιοτήτων ναυτιλιακής πολιτικής, και στην ανταπόκρισή στις προκλήσεις του μέλλοντος, από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης έμφαση αποδίδεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής ναυτιλίας, τη διασφάλιση ενός δυναμικού, φιλικού και κοινωνικά ανταποδοτικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για όλο το εύρος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των ναυτικών. Επενδύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, ιδιαίτερα στον Έλληνα ναυτικό κυρίως μέσω της αύξησης της απασχόλησης και των εσόδων, αλλά και μέσω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων της ναυτιλίας, επιδιώκουμε την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος που φέρνει στη χώρα. Επιδιώκουμε, επίσης, ο Πειραιάς να εδραιώσει τη θέση του ως διαχειριστικό κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, ταυτόχρονα, όμως (και κυρίως), ως βάση της ελληνικής και της ελληνόκτητης ναυτιλίας.»
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ενώ για την είσοδο στην αίθουσα όλοι πέρασαν από μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων.