Την οριστικοποίηση των μέτρων σε μεταρρυθμίσεις, φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένει από την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας στο Reuters δήλωσε πως είναι ελάχιστες οι κόκκινες γραμμές στις συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Είπε συγκεκριμένα ότι αναμένει από την Ελλάδα την οριστικοποίηση των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το πιθανότατα τριών σταδίων πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συζητήσεις στο τελευταίο Eurogroup πήγαν «αναζωογονητικά ομάλα», ενώ είχαν προηγηθεί κάποιες δυσοίωνες δηλώσεις από τη Γερμανία και το ΔΝΤ.
«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία σε όλα» δήλωσε και έγινε πιο συγκεκριμένος για το τι περιμένει από την ελληνική πλευρά ώς τις 24 Μαΐου: μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις και τις λεπτομέρειες για τον «κόφτη».
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να πάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια, όταν λήξει το τρέχον πακέτο σε δύο χρόνια.
«Αυτό που προτείνω από ‘δω και πέρα είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα με κάποια φθηνά.
»Δεύτερον, να δούμε τι θα κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα να δούμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» ανέφερε.
Ο Ολλανδός δεν αποκάλυψε ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η ελάφρυνση του χρέους, αν και σύμφωνα με πηγές θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση τόσο της περιόδου χάριτος όσο και των λήξεων, η χρήση περισσότερων κερδών από αυτά που εξασφάλισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και swaps από τον ESM.
«Το καλό στο προηγούμενο Eurogroup ήταν πως υπήρχαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές. Η μόνη ήταν το ονομαστικό κούρεμα» είπε ο Ντάισελμπλουμ.
«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 2018, αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα. Οπότε είναι ένας ημιαυτόματος ενεργοποιητής. Θα προτιμούσα να το συζητούσαμε αυτό τώρα και να το ξεκαθαρίσουμε, παρά να έχουμε αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια» κατέληξε.
Αισιοδοξία με σκληρή δουλειά
Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την πεποίθηση ότι με «σκληρή δουλειά» ώς το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει συνολική συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το χρέος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επομένων ημερών την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ούτως ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των δανείων. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι πάντες δουλεύουν με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ τελικά θα συμμετάσχει. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι πέντε κράτη-μέλη θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και αυτά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι το ενδεχόμενο να συνάψει το ΔΝΤ νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν μπορεί να συμβεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, από πρακτικής απόψεως.
Εξάλλου, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η χώρα θα μπορούσε να «τεστάρει» τις αγορές με μικρότερης διάρκειας ομόλογα ακόμα και το 2017. Όπως υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, αυτό είχε γίνει με επιτυχία και το 2014.
Όσον αφορά τα κέρδη ελληνικών ομολόγων (SMPs και ΑNFAs) των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που διακρατούνται σε λογαριασμό του ESM, παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Ελλάδα πριν τη λήξη του προγράμματος, εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι τα κέρδη από τα SMPs και τα ANFAs ανέρχονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.
Σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια μετά το 2018, παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούσαν ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια παραδείγματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες (π.χ. Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία).