Την προκαταβολική νομοθέτηση του έκτακτου μηχανισμού (contingency mechanism) έθεσε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για το χρέος (σε τρεις φάσεις) ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Για καλή πρόοδο έκαναν λόγο στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της Δευτέρας ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκφράζοντας και οι δύο την ελπίδα ότι μετά το Eurogroup της 24ης Μαιου θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων «με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση της ρευστότητας» όπως τόνισε ο κ. Ρεγκλινγκ.
«Τέλος 2018, αρχές 2019 επιμήκυνση και περίοδος χάριτος»
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε:
-Ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων «υπό αίρεση» πρέπει να νομοθετηθεί προκαταβολικά να είναι αυτόματος σε περίπτωση απώλειας στόχων, να επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην οριζόντια περικοπή δαπανών ακόμη και χωρίς να υπάρχει η διακριτική ευχέρεια επιλογής από την κυβέρνηση (non discretionary) ενώ στη συνέχεια θα μπορεί να αντικαθίσταται από διαρθρωτικά μέτρα και στο σκέλος των εσόδων. Η δουλειά αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση την ελληνική πρόταση η οποία θα τροποποιηθεί κατάλληλα.
-Δεν υπάρχει πιθανότητα για το Eurogroup (not a prossibility) να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
-Η συζήτηση για το χρέος άρχισε σε αυτό το Eurogroup και θα κινηθεί σε τρία στάδια εφόσον η Ελλάδα τηρεί πλήρως το πρόγραμμα. Σε πρώτη φάση, αν τηρείται το πρόγραμμα θα γίνει η βέλτιστη διαχείριση (optimization) της διαχείρισης του χρέους. Σε δεύτερη φάση, στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί η παράταση της περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση με ισχύ από το τέλος του 2018 και την αρχή του 2019. Στην τρίτη φάση θα εξεταστεί η πορεία του χρέους τις επόμενες δεκαετίες.
-Καλωσορίζουμε την ψήφιση των νομοσχεδίων, θα εξεταστούν λεπτομερώς σε σχέση με το πρόγραμμα, απομένουν ο μηχανισμός των επιπλέον μέτρων «υπό αίρεση», τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το εποπτικό συμβούλιο του οποίου πρέπει να έχει οριστεί ως τις 16 Ιουλίου και να είναι πλήρως λειτουργικό τον Σεπτέμβριο.
-Το Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι η συζήτηση για το χρέος θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
-To Εuro Working Group θα εξετάσει τις διάφορες τεχνικές λύσεις για το πρώτο στάδιο, δηλαδή την βέλτιστη διαχείριση του χρέους.
-Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές από την πλευρά του Eurogroup: όχι κούρεμα και όχι σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Η όποια λύση για το χρέος θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.
Τσακαλώτος: Στις 24 Μαΐου αναμένω συμφωνία για την Ελλάδα – Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε αμέσως μετά το Eurogroup αισιοδοξία για συμφωνία στις 24 Μαΐου και τόνισε την ανακούφιση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης θα βασιστεί στην ελληνική πρόταση και κυρίως για το γεγονός ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία των λύσεων για το χρέος.
Μεταξύ άλλων ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε:
-Για πρώτη φορά συζητήθηκε το χρέος και η διαδικασία θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις, το δεύτερο τις δράσεις το 2018 και το τρίτο την πορεία σε βάθος χρόνου. Είναι μεγάλη ανακούφιση που μπορούμε να μιλάμε για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ώστε επιτέλους να γυρίσουμε σελίδα.
-Υπάρχει συμφωνία και είναι μεγάλη η ανακούφιση ότι η ελληνική πρόταση να αποτελέσει τη βάση για το μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης. Από τις περικοπές δαπανών που θα εξετάζονται κάθε Μάιο, μόνο αν υπάρχει απώλεια στόχων, «εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει» τόνισε, θα εξαιρούνται ευαίσθητοι τομείς όπως η Αμυνα και τα επιδόματα ανεργίας. Τυχόν μέτρα θα μπορούν να αντικαθίσταται από άλλα τον Οκτώβριο. Θα υπάρχουν αυτόματες oοριζόντιες περικοπές (non discretionary) και μη αυτόματες περικοπές.
-Με βάση και τις ανεξάρτητες νομικές απόψεις τις έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση η θεσμοθέτηση του μηχανισμού είναι δυνατή και μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα.
-Το ΔΝΤ πάντοτε ζητάει περισσότερα για το χρέος.
Για τον έκτακτο μηχανισμό μέτρων «αυτό που κατάλαβα από το ΔΝΤ» ανέφερε ο Υπουργός, είναι ότι θα συμμετέχουν τα στελέχη του στις συνεδριάσεις της ομάδας Εργασίας του Eurogrouρ (Euro Working Group) ώστε να βρεθεί λύση με βάση τους υπάρχοντες νομικούς περιορισμούς.
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «ναι, το πιστεύω».
Τα τρία στάδια
Προσέγγιση σε τρία στάδια για το ελληνικό χρέος αποφάσισε το Eurogroup, παραπέμποντας τις οριστικές αποφάσεις για την τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου.
Στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί επίσης το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, έχοντας πάντως ξεκαθαριστεί ότι ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης του ελλείμματος, που θα αποτελέσει μία τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ προοιμίου.
Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο σημερινό έκτακτο Eurogroup έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το χρέος και η προσέγγιση που αποφασίστηκε ότι θα γίνει παρέμβαση με μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ελλάδας σε πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή στις αγορές.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα στηριχθούν σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται πλέον στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αντί το λόγο χρέος προς ΑΕΠ.
Μακροπρόθεσμα, στο τέλος του προγράμματος, στο τέλος του 2018, θα εξεταστεί εκ νέου εάν απαιτείται νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος και ποια θα είναι αυτή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.
Λίγο νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ σχολίασε ότι η συνεδρίαση πήγε «πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».
#Eurogroup over. Much better than expected. #Greece #eurozone
— Peter Kažimír (@KazimirPeter) May 9, 2016
Ντομπρόφσκις: Οριστικοποίηση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του του «προληπτικού μηχανισμού» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να συζητηθούν, ενώ συμπλήρωσε ότι το EuroWorking Group θα υποβάλει την έκθεσή του στις 24 Μαΐου.
Κυβερνητικές πηγές: Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους
Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup (EG) που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9/5:
1. Τo EG αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.
3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
4. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις.€ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
5. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
6. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκαίες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
7. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
8. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
9. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.