Ο επικεφαλής τουEFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς για τους κινδύνους που ενέχει η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, επισήμανε πως υπάρχει μία οχτάμηνη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, επειδή υπάρχουν σχετικά προβλήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά αυτό δεν ευθύνεται για αυτή τη μακρά καθυστέρηση, ανέφερε.
«Μιλάμε για προβλέψεις των επόμενων δύο ετών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να διαφέρουν οι προβλέψεις των θεσμών. Για να αποτραπούν ενδεχόμενες αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία, ζητήθηκε από την Ελλάδα να ετοιμάσει και να νομοθετήσει μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν πραγματοποιηθεί το πιο απαισιόδοξο σενάριο – που προβλέπει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι πιο θετικές προβλέψεις είναι σωστές και ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αναγκαία. Αυτά τα μέτρα αποτελούν έναν συμβιβασμό για τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις αλλά παρέχουν επίσης μία ασφάλεια έναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιταλικήCorriere Della Sera.
Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι κοντά στη χρεοκοπία: «Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από τονESM– γι’ αυτό συμφωνήσαμε για ένα νέο πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν. Η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως δεν χρειάζεται χρήματα κάθε μήνα για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της. Στο τέλος Ιουλίου, υπάρχει πραγματική ανάγκη ρευστότητας εξαιτίας της μεγάλης αποπληρωμής χρέους. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τη συμφωνία, τόσο καλύτερα για να επιτραπεί στην Ελλάδα να πληρώσει τις εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία της οικονομίας. Επομένως δεν είμαστε κοντά σε χρεοκοπία. Εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να αποφύγουμε τα προβλήματα του περασμένου έτους».
Ερωτηθείς πόσα χρήματα έχουν πληρώσει οι διεθνείς πιστωτές από την αρχή της κρίσης το 2010 και γιατί τα προηγούμενα προγράμματα δεν λειτούργησαν όπως έγινε για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο οK. Regling δήλωσε:«Η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τις άλλες χώρες. Για αυτό χρειάστηκε ένα τρίτο πρόγραμμα. Εάν λάβουμε υπόψη τη συνολική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, έχουμε ήδη εκταμιεύσει 250 δισ. ευρώ».
Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ υπάρχουν τρεις λόγοι που η Ελλάδα αποτελεί διαφορετική περίπτωση:Πρώτον, η θέση εκκίνησης όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα ήταν πολύ πιο δυσχερής από τις άλλες χώρες. Δεύτερον, καταλάβαμε ότι η ελληνική διοίκηση είναι πολύ αδύναμη, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα της χώρας να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Τρίτον, μετά τις εκλογές στις αρχές του 2015, υπήρξε μία διακοπή του προγράμματος και οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις -«αυτό είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και ώθησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση».
Στην ερώτηση γιατί το πρόγραμμα θα πρέπει να πετύχει τώρα, ο επικεφαλής τουEFSFδήλωσε:«Ο κύριος λόγος είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία εντελώς διαφορετική εντολή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου:να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Το επίπεδο δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης άλλαξε εντελώς συγκριτικά με το πρώτο μισό του έτους. Υπάρχει επίσης, ένας νέος υπουργός Οικονομικών, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος συνεργάζεται αρκετά καλά με τους θεσμούς».