Ανεξάρτητες μη κυβερνητικές πηγές, που έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, βεβαιώνουν ότι όντως το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε πρόοδος ικανή να προσφέρει λύση στο αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, υπό τον όρο πάντα ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν την απαιτούμενη ευελιξία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σε εταίρους και δανειστές ένα σχέδιο συμφωνίας αποδεχόμενη τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.
Συγκεκριμένα με το σχέδιο η κυβέρνηση δεσμεύεται στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και επιβεβαίωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει κάποιο υπουργείο από τις περικοπές για λόγους εθνικούς ή άλλους, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει το κενό με άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις είναι θετικές προς το σχέδιο των επιτελών του κ.Τσίπρα, αλλά το ΔΝΤ παραμένει ακόμη επιφυλακτικό.
Στις επόμενες μέρες και μέχρι τις 9 Μαΐου, υπάρχει ικανός χρόνος για επιμέρους διαβουλεύσεις και τυχόν εξειδικεύσεις του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή του αυτόματου «κόφτη» δαπανών που αποδέχεται και θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ενός συμβιβασμού, που θα δίνει εγγυήσεις στους εταίρους, αλλά δεν θα τσαλακώνεται και η ίδια στα μάτια της κοινής γνώμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση πλήρους λίστας με απολύτως προσδιορισμένα μέτρα.
Μένει τώρα να αποδειχθεί αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί βάση συμβιβασμού και για τους σκληρούς της διαπραγμάτευσης, τους κκ Σόιμπλε και Τόμσεν, οι οποίοι απαιτούν τις ευρύτερες δυνατές εξασφαλίσεις από μια κυβέρνηση που, κατά την εκτίμησή τους, τους έχει προδώσει πολλές φορές.