Μετά την πρόσφατη δήλωσή του, με αφορμή την πολεμική που δέχεται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ότι «κι εγώ κομμουνιστής είμαι, επιθυμώ ένα άλλο σύστημα», ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος προέβη σε άλλη μια συναφή δήλωση κοινωνικού και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού προκειμένου να εμφανιστεί με φιλολαϊκό πρόσωπο. Δεν δίστασε έτσι να διαχωρίσει την θέση του από τον κλάδο του, τους δικηγόρους, λέγοντας ότι «είμαι ταξικός αποστάτης».
Σε μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Β. Αλεξανδρή, ο οποίος είχε κληθεί στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής μαζί με άλλους εκπροσώπους φορέων για να τοποθετηθεί επί του ασφαλιστικού, ο κ. Κατρούγκαλος του είπε:
«Έχουμε ταξικές διαφορές. Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης. Εγώ δεν υπερασπίζομαι την ομάδα μου. Δεν υπερασπίζομαι αυτούς που βγάζουν 50.000 και 60.000. Υπάρχουν προλετάριοι. Τα συμφέροντα των δικηγόρων δεν είναι ενιαία. Άλλα είναι τα συμφέροντα αυτού που δουλεύει με μπλοκάκι και που είναι σκλάβος της μεγάλης επιχείρησης που έχει 50 και 100 δικηγόρους και άλλα είναι τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης αυτής, που στην πραγματικότητα δεν είναι δικηγόρος. Είναι μεγαλοεπιχειρηματίας». Και συνέχισε δηλώνοντας: «Σας λέω, λοιπόν, ανοιχτά ότι και σε αυτό το σημείο εμείς είμαστε με τους πολλούς, με τη συντριπτική πλειονότητα και όχι με τους λίγους και αυτό είναι το χαρακτηριστικό της δικής μας μεταρρύθμισης. Το 90% κερδίζει. Αυτοί που δεν έχουν φωνή κερδίζουν. Οι αδύναμοι κερδίζουν. Αυτοί που είναι έξω από την αγορά εργασίας κερδίζουν. Αυτοί που βγάζουν 1.000 ευρώ και κάτω κερδίζουν. Αυτοί που είναι με το μπλοκάκι κερδίζουν».
Παρά την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε στο σύνολό της επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά και του συνόλου των επαγγελματικών φορέων, ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε του ασφαλιστικού νομοσχεδίου λέγοντας ότι «το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή την μεταρρύθμιση». Μάλιστα δεν απέφυγε τις ιστορικές συγκρίσεις σημειώνοντας πως «η μεταρρύθμιση την οποία κάνουμε είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα». «Από το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήθελε να υπάρχει ένα σύστημα, ένας ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει και ανάλογο με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ακριβώς γιατί χαρακτηρίζεται από τον κοινωνικό χαρακτήρα, από τη φροντίδα για τους αδύναμους και τελικά, για την μέριμνα την θετική για την μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού».
Όσον αφορά την απουσία αναλογιστικών μελετών, κάτι που έχει εντοπίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεσμεύθηκε ότι θα κατατεθούν στην Επιτροπή στις επόμενες συνεδριάσεις (Πέμπτη κα Παρασκευή μετά το Πάσχα). Όπως είπε έχουν αποσταλεί στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας προκειμένου να έχουν την δική της θεσμική και επιστημονική έγκριση. Όσον αφορά τους εκπροσώπους των φορέων που τοποθετήθηκαν επί των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, όλοι κατέκριναν την κυβέρνηση για τη νομοθετική της πρόταση κάνοντας λόγο για συντάξεις-επίδομα, για άδικο και μη βιώσιμο νομοσχέδιο – λαιμητόμο, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση, ενώ ζήτησαν την απόσυρσή του. Μάλιστα όπως είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών Β. Μπούτας, «αποσύρετέ το, προς το συμφέρον σας θα είναι, να μπορεί κανένας χριστιανός βουλευτής σας να βγει στα χωριά, αλλιώς δεν πρόκειται να πατήσει κανένας απ’ ό,τι βλέπω».
Τ. Γιαννίτσης: Πρέπει να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις
Στην ακρόαση φορέων είχε προσκληθεί (μετά από πρόταση του Ποταμιού) και τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος τόνισε ότι ο χρόνος αναφοράς της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας. «Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση στην κοινωνία, αιφνιδιασμούς, ο χρόνος αναφοράς του ασφαλιστικού πρέπει να είναι μεγάλος, μεγάλης διάρκειας. Όλες οι χώρες που κάνουν μία μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό πάνε για 20-25 χρόνια και πάνω, μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, αλλιώς είμαστε στην ιστορία στη συζήτηση που είμαστε κι αλλιώς η ισορροπία του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται μέσω βελτίωσης, αλλά μέσω συνεχούς μείωσης των αριθμών και άρα και των εισοδημάτων και των συντάξεων», είπε. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που πρέπει να συμπράξουν περισσότερες δυνάμεις για να λυθεί». «Δεν είναι αυτονόητο ποιες θα είναι αυτές, αλλά νομίζω ότι είναι ένα σημείο που θα πρέπει να λεχθεί», πρόσθεσε.
Απόσυρση ζήτησαν οι κοινωνικοί φορείς
Σφοδρή κριτική στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ασκούν οι κοινωνικοί φορείς στηΒουλή κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι περισσότεροι από τους 22 φορείς ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο κατεδαφίζει πλήρως την Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας, μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και ζήτησε την απόσυρσή του. Όπως τόνισε ο κ. Κουτσιουμπέλης «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους».
Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ζήτησε, για μία ακόμη φορά, σήμερα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις της, την απόσυρση του «αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ.», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι την απάντηση στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα την δώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας στους δρόμους με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους και την πραγματοποίηση της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν αποφασίσει τα Τριτοβάθμια Συνδικάτα του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.
ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος να απομείνουν ούτε επιχειρήσεις, ούτε εργαζόμενοι
Για τον κίνδυνο με με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή.
Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, καθώς και στους δανειστές μίλησε για ενίσχυση των διαλυτικών φαινομένων και επιτάχυνση της διάρρηξης του κοινωνικούς ιστού με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες.
Παρέθεσε τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τα λουκέτα, περίπου 250.000 στα έξι χρόνια, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αύξηση της φτώχειας με το 1/3 των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο, προειδοποιώντας ότι «με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φτωχοποίηση της όποιας μεσαίας τάξης έχει απομείνει στην Ελλάδα».
«Κάθε φορά που έρχομαι στη Βουλή αισθάνομαι πολίτης Β κατηγορίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά και ότι ενώ οι εργοδοτικοί φορείς συναίνεσαν στην αύξηση των εισφορών προκειμένου να αποφευχθούν νέες άδικες και υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αυτό τελικά δεν έγινε.
Γα προβλήματα της κυβερνητικής πρότασης διαπίστωσε «έχουν διττό χαρακτήρα: τόσο σε τεχνικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολα τα αποτελέσματα τους ως προς τους στόχους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού και συλλογής εσόδων».
«Το νέο Σ/Ν για το ασφαλιστικό και φορολογικό αποσκοπεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης με απώτερο στόχο την διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Η συζήτηση και η τακτοποίηση του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να διαδραματίζεται εις βάρος των υγιέστερων στοιχείων και δομών της ελληνικής οικονομίας αποπροσανατολίζοντας από τον πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.»
» Υπάρχει ο κίνδυνος με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό να μην απομείνουν ούτε επιχειρήσεις ούτε εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν την οικονομία και την πολιτική αυτή επιλογή.»
» Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να πραγματοποιηθεί με ωριμότητα και ρεαλισμό, με βάση τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα βιωσιμότητας και όχι με όρους αμιγώς δημοσιονομικούς. Σε μια διαφορετική προσέγγιση εκβιασμού της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας διπλής αποτυχίας, επίτευξης βιωσιμότητας και βελτίωσης των βραχυπρόθεσμων δεικτών δημοσιονομικής απόδοσης. Με τέτοιες πολιτικές θα εισέρθουμε σε ένα νέο καθοδικά σπειροειδή κύκλο που πολύ σύντομα θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση» τόνισε ο κ. Καββαθάς.
ΕΣΕΕ: Σε ασφαλιστική φορολογία μετατρέπονται οι εισφορές
Υπόμνημα κατέθεσε με τις παρατηρήσεις κατά άρθρο αλλά και έρευνα με τα προβλήματα που δημιουργεί το Ασφαλιστικό στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στην αγορά, ενώ κατέθεσε και τις 10 προτάσεις-θέσεις της ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό.
«Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει άρδην τη συνολική εικόνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας, με σαρωτικές αλλάγες, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται πλέον σε ασφαλιστική φορολογία. Κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσεις κανείς. Καταλαβαίνουμε το λόγο που γίνεται θέλουμε να συνδέσουμε το εισόδημα με τη φορολογία και τις εισφορές για να είναι μόνο μία η πηγή ελέγχου από την πολιτεία. Όμως, 7 στους 10 ασφαλισμένους, βάσει της έρευνας που κάναμε, θεωρούν ότι θα προκληθούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος, και ένας στους δύο θεωρεί ότι θα πληρώνει πολύ περισσότερα από ό,τι πληρώνει σημερα».
Ο κ. Κορκίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται κανένας μηχανισμός ένταξης των παλιών οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές «κάτι που παλεύουμε από τον Αύγουστο του 2012. Το ονομάσαμε οι εντός κρίσης οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να διαχωρίσουμε τον μπαταξή από
Υψηλοί τόνοι την πρώτη ημέρα της συζήτησης
Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου.
Η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα, Μ.Τρίτη, το πρωί με ακροάσεις φορέων.
Θα ακολουθήσει, μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11.00 το πρωί με την κατ’ άρθρον συζήτηση και την επομένη ημέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11.00 το πρωί με την β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Για την Ολομέλεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει ποιες μέρες θα συνεδριάσει.