Έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς έχει εκπονήσει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Δημήτρης Τζώρτζης, που έχει ως αιχμή του δόρατος την επέκταση του προγράμματος ευρυζωνικότητας στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» και την δημιουργία ενός προγράμματος για την διείσδυση υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων σε χιλιάδες νοικοκυριά, με στόχο η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου της ΕΕ έως το 2020.
Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, η χώρα μας παρουσιάζει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος κατασκευής νέων δικτύων, μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας και μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης. Ωστόσο, ο δρόμος που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλος, καθώς η Ελλάδα είναι τελευταία στα δίκτυα νέας γενιάς στην Ευρώπη, ενώ για την κάλυψη του χάσματος θα χρειαστούν επενδύσεις έως και 2 δισ. ευρώ έως το 2020.
Όπως αναφέρει ο κ. Τζώρτζης, η κυβέρνηση εξασφαλίζει ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και διευκολύνει ενεργά τέτοιες επενδύσεις, παρέχοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ ενισχύσεων, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών μέσων, σε συνδυασμό με μέτρα τόνωσης της ζήτησης.
Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για τις υποδομές νέας γενιάς σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, το οποίο υποστηρίζεται από το δημόσιο με 160 εκατ. ευρώ και καλύπτει περίπου 200.000 νοικοκυριά. Η υλοποίηση του σχεδίου βρίσκεται περίπου στο 50% και ήδη αναμένεται εντός του έτους να ξεκίνησει η διάθεση των πρώτων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η ολοκλήρωσή προγραμματίζεται για το 2017, όταν και βάσει της συμφωνίας ΣΔΙΤ, ξεκινά η 15ετής περίοδος λειτουργίας και η χονδρική παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών από τους ιδιώτες φορείς σύμπραξης σε παρόχους λιανικής.
Ενισχύσεις 425 εκατ. ευρώ για νέα δίκτυα
Παράλληλα, την επόμενη διετία η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, θα προχωρήσει δράσεις προϋπολογισμού έως και 425 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών υποδομών, οι οποίες αποτελούν τμήμα του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικότητας κι έχουν έχουν ως στόχο να καλύψουν περίπου 1,1 εκατ. νοικοκυριά σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές (Regional Broadband Extension) και 1,2 εκατ. νοικοκυριά σε αστικές περιοχές (Superfast Βroadband).
Στο μεταξύ, η ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων προχωρεί στην υλοποίηση δράσεων νομοθετικού και κανονιστικού χαρακτήρα για την διευκόλυνση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ διερευνά μέτρα για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και για την επέκταση της ευρυζωνικότητας σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει έλλειμμα υποδομών.
Συγκεκριμένα, το Regional Broadband Extension στοχεύει στην κάλυψη 5900 οικισμών και 3,1 εκατ. κατοίκων με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps και 100Mbps για κάποιες περιπτώσεις. Η εφαρμογή θα γίνει μέσω φορέα ειδικού σκοπού που θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής μέσω ανοικτής πρόσβασης. Η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 220 εκατ. ευρώ.
Το Superfast Broadband των 100Mbps
«Ναυαρχίδα» της ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων είναι το σχέδιο Superfast Broadband το οποίο, μέσω δημόσιας παρέμβασης ύψους έως 195 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επίτευξη του στόχου τόσο της πληθυσμιακής διαθεσιμότητας όσο και της ζήτησης για υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων και θα λειτουργήσει επικουρικά στην υλοποίηση επενδύσεων σε περιοχές όπου προτίθενται να δραστηριοποιηθούν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών.
Στόχος του σχεδίου είναι η ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών μέχρι το κτίριο ή και το σπίτι (Fiber to the Building/ Home) με ταχύτητες 100Mbps, με κάλυψη στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων με «κουπόνια» για κάθε κτίριο που συνδέεται με οπτικές ίνες (1 κουπόνι ανά κτίριο) και λαμβάνει υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Σύμφωνα με την ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, όλοι οι πάροχοι θα έχουν συμμετρικές υποχρεώσεις για την χονδρική διάθεση των υπηρεσιών τους. Η συνολική κλίμακα της επένδυσης θα καθοριστεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών και τη δυνατότητά τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το ιδιωτικό τμήμα της επένδυσης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υποδομών, το κόστος κατασκευής για διάφορες κλίμακες ανάπτυξης κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 180 και 240 ευρώ ανά καλυπτόμενο νοικοκυριό. Πέρα από το κουπόνι για την σύνδεση του κτιρίου με την οπτική ίνα, θα υπάρχει και κουπόνι για τους καταναλωτές το οποίο θα επιδοτεί το κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού.
Ταμείο τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων
Παράλληλα, η ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων επεξεργάζεται την δημιουργία μίας επενδυτικής πλατφόρμας για ευρυζωνικές υποδομές, η οποία θα λειτουργεί υπό την μορφή χρηματοδοτικού εργαλείου και θα απευθύνεται σε παρόχους που επιθυμούν να επενδύσουν σε νέα δίκτυα, εξασφαλίζοντάς τους ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με βιώσιμους όρους. Μάλιστα, αυτή η πλατφόρμα θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με το «πακέτο Γιούνκερ» και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, το υπουργείο Υποδομών συνεργάζεται στενά με την συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων «Jaspers» με την Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ έχει εισπράξει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για επενδυτικά σχέδια ψηφιακών υποδομών.
Όπως τόνισε ο κ. Τζώρτζης προ ημέρων στο Digital Economy Forum του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η χώρα πάντοτε είχε και εξακολουθεί να έχει στρατηγική ψηφιακής ανάπτυξης, ωστόσο το πρόβλημα ήταν και παραμένει η υλοποίηση της. Ήδη, η ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων έχει καταθέσει από τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης, το οποίο καλύπτει πολλές από τις αιρεσιμότητες του νέου ΕΣΠΑ και έχει γίνει αποδεκτό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.