Σε κλειστό δείπνο εργασίας το βράδυ της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας και ιδιαιτέρως για το εύρος του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού και τα μέτρα που θα χρειασθούν για την κάλυψή του.
Όπως είναι γνωστό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι το κατεβάζουν σε χαμηλότερα επίπεδα, απέχοντας πάντα βεβαίως από τις ελληνικές εκτιμήσεις.
Τα σήματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά είναι ότι οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν το βάρος του προσφυγικού κύματος που πέφτει δυσανάλογα στην Ελλάδα και δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν κάποιες εκπτώσεις, χωρίς ωστόσο να απαλλάσσουν την κυβέρνηση των Αθηνών από μέτρα κυρίως για τις συντάξεις και το πολιτικό κόστος που αυτά συσσωρεύουν.
Μέχρι τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τηρεί άκαμπτη στάση με τον Πόουλ Τόμσεν να αμφισβητεί τεχνηέντως τα ελληνικά στοιχεία, σε σημείο που σχεδόν διπλοεγγράφει τις δαπάνες του Δημοσίου για συντάξεις.
Ανεβάζει χαρακτηριστικά τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία από 7% σε 10% του ΑΕΠ υπολογίζοντας διπλά τη δαπάνη για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Εκτιμάται ότι ο Πόουλ Τόμσεν θα πιεσθεί από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να συναινέσει σε χαμηλότερο δημοσιονομικό κενό και λιγότερα μέτρα.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι το δείπνο των Βρυξελλών θα δώσει ανεκτή για το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους συμβιβαστική λύση, η οποία θα παραδοθεί εν είδει τελεσιγράφου στην Αθήνα. Ή αυτό ή τίποτε.
Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα το ερώτημα που αυτομάτως τίθεται είναι αν η συμβιβαστική λύση είναι ανεκτή και από την Αθήνα.
Ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να παραβιάσει τον κύκλο των κόκκινων γραμμών που είχε ορίσει, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν αντέχει το μέγεθος της παραβίασης που θα κληθεί να αποδεχθεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως για ακόμη μια φορά άλλοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης θα αναζητηθεί ο συμβιβασμός στο δείπνο των Βρυξελλών και αν υπάρξει θα της επιδοθεί η απόφαση με τη μορφή τελεσιγράφου, χωρίς δυνατότητα μεταβολής.