«Αισιόδοξος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε, το σημερινό Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της διαδικασίας αξιολόγησης. «Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και καποια δημοσιονομικά θέματα. Πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία και γι’ αυτό περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει απ’ όλες τις πλευρές» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε ότι αν και υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η «διαδικασία είναι εκτός τροχιάς», η πραγματικότητα είναι πως «η διαδικασία συνεχίζεται και έχει καλυφθεί σημαντικό έδαφος».

Οσον αφορά στις τράπεζες της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώσε ότι είναι διαρθρωτικά σε «πολύ καλύτερη κατάσταση» απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

«Πιστεύω ότι στην ευρωζώνη είμαστε διαρθρωτικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια, και αυτό ισχύει και για τις τράπεζες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης προχωρούν καλά σε εποικοδομητικό κλίμα.

«Εάν, όπως πιστεύω, συνεχιστεί αυτή η πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες», είπε, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των συζητήσεων.

Σε δηλώσεις του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επεσήμανε πως η ευρωζώνη θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του προγράμματος. Ωστόσο μετά από το σχόλιο του για την Πορτογαλία -«Θα τη συμβούλευα να μην εκτροχιάζεται από την οδό των μεταρρυθμίσεων»- πρόσθεσε: «Είναι επικίνδυνο για τη Λισσαβόνα να συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές. Βλέπουμε ότι οι αγορές είναι ήδη νευρικές για την Ελλάδα».

Οσον αφορά στη χρηματιστηριακή «βουτιά» των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ο Β.Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Πιστεύω ότι εν μέρει οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση των αγορών» δήλωσε, αλλά απέφυγε να σχολιάσει ειδικότερα για την Deutsche Bank.

Τόνισε, δε, ότι το Eurogroup θα συζητήσει για την οικοδόμηση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι πλήττονται οι μετοχές της Deutsche Bank -οι οποίες μετά τις δηλώσεις του σημείωσαν πτώση κατά 6%-, ο Σόιμπλε απάντησε πως «στο μυαλό μου πάντοτε επικρατούν η συγκέντρωση και η ηρεμία πριν από τις συνόδους του Eurogroup».

Υπάρχει πρόοδος και από το περασμένο καλοκαίρι έχει χτιστεί εμπιστοσύνη, δήλωσε σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα από την πλευρά του ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Συνάντηση Μοσκοβισί-Τσακαλώτου

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε το μεσημέρι της Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προκειται για μία συνάντηση προπαρασκευαστική για το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Διαφάνεια στο Eurogroup ζητά ο Ντάισελμπλουμ

Το ζήτημα της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγγραφο της προεδρίας του Eurogroup, οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι περιλαμβάνουν τη δημοσιοποίηση της αναλυτικής ημερήσιας διάταξης, μετά την οριστικοποίησή της στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, τη δημοσιοποίηση του γράμματος που συντάσσει ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, το οποίο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της προεδρίας και μέχρι τώρα ήταν απόρρητο και, τέλος, τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Eurogroup, τόσο αυτών που αφορούν τις χώρες σε πρόγραμμα, όσο και αυτών που αφορούν την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.

Η αξιολόγηση

Το πρώτο σοβαρό μήνυμα για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο εκπέμπεται «κεντρικά» και καταγράφεται σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ΜΝΙ.

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ κάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες αναφορές:

– Πρώτον, η απόσταση είναι μεγάλη. «Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα» λέει χαρακτηριστικά.

– Δεύτερον, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι το κουαρτέτο δεν διατύπωσε συγκεκριμένες απαιτήσεις επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.

– Τρίτον, «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατήσουν μήνες». Μάλιστα με τη φράση «δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο» ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρεται εμμέσως στον «χρηματοδοτικό γκρεμό» του Ιουλίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Επομένως καθίσταται σαφές ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει τον Ιούνιο ώστε να υπάρχει χρόνος για να εκταμιευθούν οι δόσεις και να πληρωθούν οι ανάγκες του Ιουλίου ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία. Τα ομόλογα της ΕΚΤ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου.

Tην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό , κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Σχετικά με την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολίασε ότι κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Καταλήγοντας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ενήμερος και ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται και επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας και έναν άτυπο ρόλο συντονισμού για την αποστολή των στοιχείων που λείπουν (ρόλος που έλειπε από την κυβέρνηση).

Η φράση του στην Βουλή, «αν πάμε Ιούνιο καήκαμε», φαίνεται ότι έχει και άλλες διαστάσεις πέραν την χιουμοριστικής.

Το πρώτο σημαντικό ραντεβού για τον ορίζοντα της αξιολόγησης και την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών είναι το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, 11 Φεβρουαρίου.

Ντάισελμπλουμ: Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Αντίδραση υπουργείου Οικονομικών

Σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο τουEurogroupΓ. Ντάισελμπλουμ να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση

Διευκρινίζεται ότι οκ.Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο πουθενάδεν ζητάεπιπλέον δημοσιονομικά μέτρατα οποίαπρέπεινα πάρειη ελληνική​ κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών.

Τουναντίον:

· αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους,

· συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016,

· είναι συνολικού ύψους1% του ΑΕΠ,

· προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016,

· προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018,

· αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.