Δεν προσελκύει ταλέντα η Ελλάδα καθώς οι έλληνες φοιτητές αλλά και οι ξένοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα μας λόγω της κρίσης και της αστάθειας. Ειδικότερα, στην 49η θέση μεταξύ 109 χωρών, μία θέση πιο πάνω από την αντίστοιχη περυσινή επίδοσή της, κατατάσσουν την Ελλάδα οι επιδόσεις της στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων. Η χώρα μας φαίνεται να δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική «δεξαμενή» ταλέντων, τη στιγμή που στην έρευνα η προσέλκυση ταλέντων και η διεθνής κινητικότητα θεωρούνται «κλειδί» για την επιτυχία και την ευημερία των χωρών.
Παράλληλα ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI) 2015-16 αναδεικνύει τις κορυφαίες χώρες: την Ελβετία στην πρώτη θέση της κατάταξης, τη Σιγκαπούρη στη δεύτερη και το Λουξεμβούργο στην τρίτη θέση, τις ίδιες που είχαν λάβει και στον δείκτη 2014-15.
Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην τρίτη έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI), μια ετήσια μελέτη των Adecco και Human Capital Leadership Institute στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα υστερεί στην «Προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων». Μολονότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών, λίγοι παραμένουν και καινοτομούν στη χώρα και έτσι σπάνια παρατηρείται το φαινόμενο της «προσέλκυσης ταλαντούχων μυαλών». Ως εκ τούτου, όπως διαπιστώνεται, η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στην επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση του δείκτη, η Ελλάδα δεν έχει καλή απόδοση ούτε από άποψη «ενεργοποίησης» ταλέντων, ενώ υπάρχει αρκετός χώρος βελτίωσης στον τομέα των «επαγγελματικών δεξιοτήτων».
Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι κορυφαίες χώρες στην κατάταξη χαρακτηρίζονται επιθυμητοί προορισμοί για εργασία για τα στελέχη και τους υποψηφίους που διαθέτουν υψηλού επιπέδου εξειδίκευση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι δέκα κορυφαίες χώρες στην κατάταξη υπήρξαν ξεκάθαρα ανοιχτές στην κινητικότητα ταλέντων –σχεδόν το 25% του πληθυσμού της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου αποτελείται από μη αυτόχθονες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% για τη Σιγκαπούρη.
Το αντίστοιχο ποσοστό είναι επίσης υψηλό στις ΗΠΑ (4η θέση), στον Καναδά (9η θέση), στη Νέα Ζηλανδία (11η θέση), στην Αυστρία (15η θέση) και στην Ιρλανδία (16η θέση).
Συνολικά πάντως στην τρέχουσα κατάταξη υπήρξαν πολύ λίγες αλλαγές στις 20 κορυφαίες χώρες σε σχέση με τον δείκτη GTCI 2014-15, με εξαίρεση την ένταξη της Δημοκρατίας της Τσεχίας (20ή θέση) στις 20 πρώτες χώρες της κατάταξης, τη σημαντική βελτίωση της θέσης της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αντίθετα ο Καναδάς και η Ιρλανδία παρουσίασαν πτωτική πορεία.
Η έρευνα υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο της κινητικότητας, που έχει γίνει βασικό συστατικό της ανάπτυξης ταλέντων: τα δημιουργικά ταλέντα δεν μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως αν δεν ενθαρρυνθεί η διεθνής κινητικότητα και η «κυκλοφορία εγκεφάλων». Οπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, οι θέσεις εργασίας πλέον δημιουργούνται εκεί όπου βρίσκονται τα ταλέντα.
Μάλιστα, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να προσελκύουν την προσοχή των διεθνών επενδυτών λόγω των δημιουργικών ταλέντων τους σε λογικό κόστος: η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ στην περιοχή της Ασίας, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μολδαβία στην περιοχή της Ευρώπης, η Τουρκία, η Ιορδανία και η Τυνησία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και ο Παναμάς στην Κεντρική Αμερική.
Ενώ οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία είναι εδώ και χρόνια ελκυστικές για τα ταλέντα, ο ανταγωνισμός μπορεί να γίνει σκληρός μεταξύ αναδυόμενων κόμβων ταλέντων, όπως η Ινδονησία, η Ιορδανία, η Χιλή, η Νότια Κορέα, η Ρουάντα και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς όλο και περισσότεροι φιλοδοξούν να μετακινηθούν σε αυτούς τους ολοένα και πιο ελκυστικούς προορισμούς.
Την ίδια στιγμή η έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων εξακολουθεί να πλήττει τις αναδυόμενες αγορές. Κενά σε επαγγελματικές δεξιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν σε αναδυόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική και ιδιαίτερα η Βραζιλία, όπου η ανταγωνιστικότητα ταλέντων δείχνει σημάδια εξασθένησης σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ισχύει επίσης για ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία.
HeliosPlus