Ανέκαμψαν την περασμένη Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατά περίπου μισό δολάριο, έπειτα από οκτώ συναπτές πτωτικές συνεδριάσεις. Την Πέμπτη το Brent έπεσε και πάλι, τη φορά αυτή κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2004. Είναι προφανές ότι η τάση δεν μεταβλήθηκε: παραμένει καθοδική. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ειδικοί περί τα πετρελαϊκά. Εκεί που εντοπίζονται διαφορετικές εκτιμήσεις είναι όσον αφορά το μέγεθος της πτώσης της αγοράς και βεβαίως τη διάρκεια του καθοδικού κύκλου. Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόλις οι τιμές «πιάσουν πάτο» θα αρχίσουν και πάλι να ανεβαίνουν.
Ο πάτος του βαρελιού και ο χρόνος που θα χρειαστεί η αγορά για να τον «πιάσει» είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους –διότι όλοι επηρεάζονται, θετικά ή αρνητικά, από την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών. Σε ό,τι αφορά τον «πάτο», κάποιοι διαχειριστές hedge funds τον τοποθετούν στα 20 δολάρια το βαρέλι, άλλοι όμως αναλυτές, όπως της Standard Chartered, τον τοποθετούν στα 10 δολάρια το βαρέλι. Παρεμπιπτόντως, η Standard Chartered μαζί με την Barclays και την Bank of America Merrill Lynch αναθεώρησαν (επί το… πτωτικότερον φυσικά) την περασμένη εβδομάδα τα προγνωστικά τους για την πορεία της πετρελαϊκής αγοράς το 2016.
Η άλλη άποψη


Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της λεγόμενης bear market, η πιο αισιόδοξη (για τα συμφέροντα των παραγωγών, όχι των καταναλωτών) πρόβλεψη που εκφράστηκε από την αρχή της νέας χρονιάς ήταν εκείνη του υπουργού Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμαντ αλ Μαζρουεΐ που προέβλεψε σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Είναι υπεραισιόδοξη για πολλούς λόγους η εκτίμηση του άραβα υπουργού. Επιγραμματικά θα αναφέραμε τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και τη νέα κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που προοιωνίζονται πτώση της πετρελαϊκής ζήτησης παγκοσμίως, την επικείμενη επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου (σύμφωνα με το BBC θα ανακοινωθεί πιθανότατα στις 27 Ιανουαρίου από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι η έγκριση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), αλλά και την προαναγγελθείσα για τον Φεβρουάριο αύξηση των εξαγωγών ιρακινού πετρελαίου, που προοιωνίζονται αύξηση της προσφοράς.
Ασφαλώς οι αγορές έχουν τρόπους για να παρακάμπτουν τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα (τα περίφημα fundamentals) παραμερίζουν, για παράδειγμα, όταν οι επενδυτές αναζητούν «ασφαλές καταφύγιο» για να προστατευθούν σε περιόδους μεγάλης νευρικότητας και ξεπουλήματος λόγω πανικού πανικού στις αγορές κεφαλαίων. Είναι η περίπτωση της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων στα ύψη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 –οι αγορές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων είναι προθεσμιακές και ως εκ τούτου προσφέρονται για πονταρίσματα σε μελλοντικές αυξήσεις των τιμών που δεν αντέχουν σε καμία λογική εξήγηση. Συμπτωματικώς, το ξεπούλημα των μετοχών έχει επιταχυνθεί ανησυχητικά στις αγορές κεφαλαίων. Το ξεκίνημα του 2016 είναι ιστορικά το χειρότερο για τα χρηματιστήρια του πλανήτη…

ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Η Ρωσία αναθεωρεί τον προϋπολογισμό του 2016

Η επιστροφή της Ρωσίας στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο με τη στράτευσή της στο πλευρό της Δύσης κατά του ISIS και οι (αντιφατικές για σύμμαχο σε έναν τόσο καθοριστικό για το πολιτισμικό μέλλον της ανθρωπότητας πόλεμο) κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία έχουν δραματική επίπτωση στη ρωσική οικονομία στη συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη ότι οι εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου ίσως αναγκάσουν τη ρωσική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2016. «Η χώρα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο οικονομικό σενάριο αν η πτώση των τιμών συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ. Σημειωτέον ότι η Ρωσία δεν μετέχει στον OPEC, αλλά είναι η δεύτερη, μετά τη Σαουδική Αραβία, χώρα εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Αντον Σιλουάνοφ είχε αποκαλύψει ότι στόχος της κυβέρνησης της Μόσχας είναι «να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό στη νέα πραγματικότητα». Ο προϋπολογισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2016 καταρτίστηκε και κυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τη Δούμα στη βάση ότι η μέση τιμή του βαρελιού θα είναι 50 δολάρια το 2016.
Πρόκειται για μια τιμή την οποία ήδη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστική».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ