«Καμπανάκι» για τη ρευστότητα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης χτυπά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει το Φεβρουάριο, εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup της Πέμπτης.
Οπως πληροφορείται «tovima.gr» υπάρχουν πληρωμές άνω των 1,5 δισ. ευρώ προς τον EFSF το Φεβρουάριο, ενώ το συνολικό ποσό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει εκ νέου «σφιχτή» στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει. «Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο καλύτερο θα είναι για την οικονομία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεταξυ άλλων σημείωσε ότι ποσό ύψους 16 δισ ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως και ότι ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν» τόνισε.
Ο κ. Ρέγλινγκ ανέφερε επίσης ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.Ο κ. Ρέγκλινγκ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει γρήγορα, γιατί υπάρχουν ανάγκες ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Όπως είπε, θα μπορούσαν να μεταφερθούν, αλλά αυτό δεν θα ήταν καλό για την εμπιστοσύνη που επιδιώκει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση έναντι των αγορών. «Ο Eλληνας συνάδελφος επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ»
Χρέος μετά την αξιολόγηση
Τσακαλώτος: Πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Προδημοσίευση της συνέντευξης στην Handelsblatt διανεμήθηκε αμέσως μετά το Eurogroup. «Συμφωνία σε τέσσερις εβδομάδες» αναμένει ο υπουργός Οικονομικών.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη και αυτή είναι η δέσμευσή μας» δηλώνει ο υπουργείο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.
Η προδημοσίευση της αυριανής συνέντευξης του κ. Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα διανεμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά το πέρας του Eurogroup.
Tο περιεχόμενο των δηλώσεων σχετίζεται ευθέως με τις προφορικές δεσμεύσεις που φέρεται κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ να ανέλαβε ο κ. Τσακαλώτος ενώπιον των συναδέλφων του Eurogroup, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα που είχε δημιουργηθεί μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ και τους «Financial Times» στο τέλος της περασμένης χρονιάς.
Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει στην συνέντευξη στην Handelsblatt ότι δεν θα υπάρχει μόνο τεχνική βοήθεια αλλά πλήρης εμπλοκή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας.
Πέραν του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
«Υποστηρίζουμε ότι μπορεί να γίνει σε μέρες και ο κ. Ντάιλσεμπλουμ ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ότι θα χρειαστούν μήνες. Αλλά μεταξύ μηνών και ημερών υπάρχουν και οι εβδομάδες. Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει καλή θέληση από όλους οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία πιθανόν σε τέσσερις εβδομάδες» τονίζει.
Ντάισελμπλουμ: Η διατήρηση της Σένγκεν ζωτική για την οικονομική συνεργασίαΗ διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο χώρο Σένγκεν είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευρωστία της ζώνης του ευρώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πέμπτης.
Κληθείς από τους δημοσιογράφους να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της ζώνης Σένγκεν και του ευρώ, που έκαναν πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η διατήρηση της Σένγκεν είναι καίριας σημασίας για την πολιτική ιδέα της Ευρώπης και των ανοιχτών συνόρων της.
«Είναι κρίσιμο για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη της Ευρώπης» επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι όλο και περισσότερα κράτη-μέλη λαμβάνουν μέτρα μεμονωμένα στα σύνορά τους, στις διαδικασίες ασύλου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί -αυτό θα είναι ένα αρνητικό σπιράλ που γίνεται όλο και χειρότερο» σημείωσε από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Reuters.