Η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και τα λάθη που έγιναν από τους ιδρυτές της πρέπει να αντιμετωπιστούν, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στην Καρλσρούη.
«Δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει την κρίση» σημείωσε η Μέρκελ.
Η Άνγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, στην ουκρανική κρίση, στην αεροπορική τραγωδία με τον συγκυβερνήτη της Germannwings να οδηγεί στο θάνατο τους επιβαίνοντες, αλλά και την ελληνική κρίση.
Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για απίστευτες παλινωδίες της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ ευχαρίστησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την συμβολή του οποίου, όπως είπε, ξεπεράστηκε η κρίση. «Στο τέλος ένας άνθρωπος ήταν καθοριστικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μια αναδρομή στη χρονιά που φεύγει, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι το 2015 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές της ζωής της.
«Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μετά μέχρι βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα τις από άνευ προηγούμενου παλινωδίες της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Ήταν μια κρίσιμη δοκιμασία για εμάς, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης.
« Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ίδια ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Η καγκελάριος προσέθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες –ανάπτυξη στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία– πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως αυτή την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».
Θα μειώσουμε τον αριθμό εισερχόμενων προσφύγων στη Γερμανία
Ιστορική δοκιμασία χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την προσφυγική κρίση, τονίζοντας -σε μία απάντηση στους επικριτές της- ότι η ροή των προσφύγων στη Γερμανία θα «μειωθεί αισθητά».
Μιλώντας στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Καρσλρούη, η Μέρκελ σημείωσε ότι είναι βέβαιη ότι η Ευρώπη θα περάσει την «ιστορική δοκιμασία» που αντιμετωπίζει.
Μέχρι τώρα η Μέρκελ έχει αντισταθεί στις φωνές που την καλούν να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Η χώρα αναμένει περισσότερους από 340.000 πρόσφυγες φέτος.
Υπερασπιζόμενη την πολιτική της, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η απόφασή της στις αρχές Σεπτεμβρίου να επιτρέψει στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να περάσουν σε γερμανικό έδαφος ήταν «ανθρωπιστική αναγκαιότητα».
Αν και επέμεινε στην προσέγγισή της, υπογράμμισε ότι στοχεύει να μειώσει τους αριθμούς των προσφύγων. «Θέλουμε -και θα το κάνουμε- να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των προσφύγων, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε.
Ωστόσο, σε συνέντευξή της στο ARD την Κυριακή, η Μέρκελ απέρριψε την πιθανότητα να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων, επιμένοντας στη σημασία των «ευρωπαϊκών λύσεων».
«Λαμβάνουμε υπόψη τους προβληματισμούς των ανθρώπων που ανησυχούν για το μέλλον και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό των ατόμων που έρχονται σε εμάς» είπε την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Παράλληλα, από το βήμα του συνεδρίου του CDU, η γερμανίδα καγκελάριος κατήγγειλε τις πλούσιες χώρες επειδή δεν στηρίζουν όσο θα έπρεπε οικονομικά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη».
Στη συνέντευξη στο ARD, η καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κόμμα της για την στρατηγική μείωσης του αριθμού των προσφύγων.
Τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, βελτιώνοντας την κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία και ενισχύοντας τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Οι επικριτές της Μέρκελ επιθυμούν μείωση του αριθμού των προσφύγων πριν από τις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε τρία κρατίδια τον Μάρτιο και σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να τεθούν σε κίνδυνο οι φιλοδοξίες της να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία στις εκλογές του 2017.