Χθες, κατά τις επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το bail in.
Συγκεκριμένα, θύμισε τη δήλωση του Eurogroup ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους, θα κινδυνεύσουν με κούρεμα οι καταθέσεις.
Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει η Γερμανία, προκειμένου να υπάρχει πίεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θέλει να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να είναι βέβαιο ότι η διαδικασία για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει πραγματοποιηθεί ως τις 15 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στο διάστημα 9-25 Νοεμβρίου. Επομένως, αποκλείεται η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου.
Ένα σενάριο προβλέπει να δοθεί έγκριση από το Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση αν διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος.
Χθες, Δευτέρα η Αθήνα και η Κομισιόν δημοσίευσαν συμφωνία τεχνικής συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Είμαι πεπεισμένος ότι με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των επενδύσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
».Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Η ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ
Σε συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές προχώρησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π) σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015.
Διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση
Σαφές μήνυμα ότι εάν δεν υλοποιηθούν και τα 48 προαπαιτούμενα, η Ελλάδα δεν θα λάβει τα 2 δισ. ευρώ του υπολοίπου της δόσης του Αυγούστου έστειλε, μιλώντας στο Mega, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει αυτά τα χρήματα έως το τέλος της εβδομάδας, ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει πως αυτό «εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων», συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».
Κληθείς να απαντήσει εάν η αποσύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης θα μπορούσε να είναι η λύση για την αποφυγή ενός «κουρέματος», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραπέμπει στην απόφαση του Eurogroup ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση όχι όμως αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου» και προσθέτει:
«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτλερω προβλήματα. Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών».
Για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε στο Mega ότι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μην εφαρμόσει το μέτρο, «τότε μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις».
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη, συμβιβαστική λύση».