Με την ψηφοφορία επί του του πολυνομοσχεδίου εγκρίθηκαν τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τα 2 δισ. ευρώ στη βάση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Μετά από αιτήματα που υπέβαλαν κόμματα της αντιπολίτευσης διεξήχθη κοινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί οκτώ άρθρων (1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 21), του νομοσχεδίου.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 154 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίαζε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου) πλην του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
Κατά, ψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έλειπαν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Άννα Καραμανλή, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης και Κατερίνα Μάρκου.
Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής:
- Επί της αρχής: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 2 (φορολογικά θέματα): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 5 (ρυθμίσεις των εκατό δόσεων): «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 140 βουλευτές
- Αρθρο 10 (δημοσιονομική διαχείριση): «Ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, «όχι» 131 βουλευτές
- Αρθρο 13 (ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ): «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 141 βουλευτές
- Αρθρο 14 (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις): «Ναι» ψήφισαν 242 βουλευτές, «όχι» 52 βουλευτές
- Αρθρο 17 (αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ): «Ναι» ψήφισαν 169 βουλευτές, «όχι» 125 βουλευτές
- Αρθρο 21 (ειδική εισφορά συνταξιούχων): «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 141 βουλευτές
Aναψαν τα αίματα
«Άναψαν τα αίματα» στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την αξιολόγηση. Με «φόντο» την υπόθεση του «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη έντονη ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε με τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά να κάνει λόγο για «εκατομμυριούχο αριστερά», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η «κόντρα» κλιμακώθηκε όταν στο θέμα παρενέβη το ΠαΣοΚ και η ΝΔ.
Ο βουλευτής του Ποταμιού διερωτήθηκε αν είναι αριστερός ένας υπουργός που ξεχνά να δηλώσει ότι έχει ένα εκατομμύριο ευρώ, τονίζοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είστε κυβέρνηση της αριστεράς -είστε η εκατομμυριούχος αριστερά». Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από την πτέρυγα της πλειοψηφίας αλλά ο κ. Αμυράς συνέχισε λέγοντας: «Είναι αριστερή πρακτική να πηγαίνεις από την Αθήνα στο Αίγιο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ; Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ; Αυτή είναι η κυβερνώσα εκατομμυριούχος αριστερά. Ακούστε και μην εξεγείρεστε, δεν σας είδα να εξεγείρεστε με το πολυνομοσχέδιο που κόβει τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων».
Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν το σχόλιο του προεδρεύοντος Ν. Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι «πρώτη φορά βλέπω κάποιους να αισθάνονται προσβολή επειδή λένε κάποιον εκατομμυριούχο». Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τελικά κάποιοι δεν επλήγησαν από τα μνημόνια όπως φάνηκε από τα «πόθεν έσχες τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς ζήτησε να σταματήσει η λάσπη και η παραφιλολογία, επισημαίνοντας ότι για όλα θα δοθούν απαντήσεις και ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν βοηθά ούτε την λειτουργία του κοινοβουλίου ούτε την διαδικασία ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή.
Το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης, ωστόσο, ανέβηκε πάλι όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος επιτέθηκε στο ΠαΣοΚ λέγοντας ότι «έχουμε πάρει το λαϊκό κόσμο του και αυτό σας πονάει». «Το κόμμα που έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταλλάχθηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα του οποίου εσείς σήμερα είστε το απολειφάδι», είπε απευθυνόμενος προς τους εξοργισμένους «πράσινους» βουλευτές. Από την πλευρά της ΝΔ ο Ι. Βρούτσης τόνισε προς το κυβερνών κόμμα ότι «δεν είστε αθώες περιστερές» και ότι «δύο μέρες τώρα οι βουλευτές σας μιλούν για την ανωτερότητα της αριστεράς, όμως ας σταματήσει αυτό το παραμύθι διότι και παρελθόν έχετε και άλλα θέματα ανοικτά». Τέλος, από την Χ.Α. ο Ηλ. Κασιδιάρης ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στα οικονομικά όλων των κομμάτων.
Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων κατέθεσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη-Ποτάμι
Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Το αίτημα υπογράφουν 15 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 9 από το Ποτάμι και ζητείται ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 2, 5, 13 και 21.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το άρθρο 2 φορολογικά, το άρθρο 5 είναι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το άρθρο 13 είναι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Αλλά και η ΝΔ κατέθεσε αντίστοιχο αίτημα αργότερα, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία επί: του άρθρου 1, για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, του άρθρου 5, για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, του άρθρου 13, για τις αλλαγές που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, και του άρθρου 21, το οποίο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, δε μπορεί να χρησιμοποιείται στο εξής για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής
Η συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Παρασκευής με ομιλίες βουλευτών. Έπειτα από σχετική πρόταση του προεδρεύοντος του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα να διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες τα μεσάνυχτα απόψε, τόσο επί της αρχής που έχει ήδη ζητήσει το ΚΚΕ, όσο και επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, που αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όπως τονίστηκε από τον κ. Κακλαμάνη, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, καθώς από τη λίστα όσων έχουν εγγραφεί για να πάρουν το λόγο, απομένουν περισσότεροι από 90 βουλευτές.
Συμφωνήθηκε ακόμα, η συζήτηση επί των άρθρων να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί στις 12 τα μεσάνυχτα.
Η συζήτηση της Πέμπτης
Το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Παρασκευής, εισήχθη στη Βουλή την Πέμπτη το πρωί.
Λίγο μετά 18:30 η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο διεκόπη αιφνιδίως μετά την επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού που κατηγόρησε τους βουλευτές του ΚΚΕ ως τσιράκια του συστήματος. Οι βουλευτές του διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, οι βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος ούρλιαζαν από τις θέσεις τους και ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διέκοψε τη συνεδρίαση ζητώντας τη βοήθεια του φρουράρχου της Βουλής.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι στις 18:31 της Πέμπτης.
Οι εισηγήσεις των βουλευτών
Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για δύσκολα μεν μέτρα, αλλά παράλληλα με ριζοσπαστικές προτάσεις με κοινωνικό πρόσημο, και τον εισηγητή της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο για προσπάθεια του «Σισύφου», ξεκίνησε στην Ολομέλεια, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της 20ής Ιουλίου.
«Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε μια ιστορική χώρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε ιδεολογικά με τα σκληρά και υφεσιακά μέτρα που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας. Αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την υπογραφή μας, με δύσκολα μεν μέτρα, που θα συνοδεύονται όμως παράλληλα και με προτάσεις με ριζοσπαστικό κοινωνικό πρόσημο» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε, επίσης, για ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, σημειώνοντας ότι «πολλοί υπουργοί έκαναν δεκτές βελτιωτικές προτάσεις, αναμένουμε παρεμβάσεις και άλλων υπουργών της κυβέρνησης».
«Τα μέτρα στο νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία την 14η Αυγούστου», τόνισε και επιτέθηκε σε ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, κατηγορώντας τα για υποκρισία και για προσπάθεια να βάλουν εμπόδια στην ίδια ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις, που έλεγαν ναι σε όλα για να αποφύγουμε την χρεοκοπία, που πρότειναν εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τώρα αδιαφορούν για την εφαρμογή της συμφωνίας που ψήφισαν μαζί με εμάς», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε, ακόμα, κρίσιμο ζήτημα για όλα τα πολιτικά κόμματα, την πορεία ελέγχου είσπραξης από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, καθώς όπως είπε θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση ισοδύναμων μέτρων.
«Η αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου καθορίζει και τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής με αριστερό πρόσημο κοινωνικής ευαισθησίας. Συνειδητά, εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, δίνουμε εξετάσεις για την συμβολή μας στην αναγέννηση της χώρας και στην απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει αριστερό πρόσημο για μια Ευρώπη που σέβεται αξίες και αρχές», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Τώρα είναι ώρα του λογαριασμού. Ψηφίσαμε ως σύνολο τη συμφωνία και στηρίξαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί η εναλλακτική που είχαμε εκεί που οδηγήσατε την κατάσταση, ήταν η αποβολή της χώρας από την Ευρωζώνη, και μάλιστα με ξαφνικό θάνατο που θα ισοδυναμούσε με ολική καταστροφή», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για άνευ όρων παράδοση της χώρας.
«Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει για τη λαθεμένη τακτική σας. Τώρα πάλι από την αρχή. Τρίτο μνημόνιο. Είναι η μοίρα του Σισύφου, να του ξεφεύγει ο βράχος λίγο πριν ανέβει στη κορυφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, και προσέθεσε:
«Η ΝΔ είναι εδώ ως αξιωματική αντιπολίτευση, εκεί που την έταξε ο ελληνικός λαός. Για να ασκεί αντιπολίτευση, να ελέγχει την κυβέρνηση, να ψηφίζει τα σωστά και όχι τα λάθος και να αναδεικνύει το μέγεθος του λογαριασμού. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί είναι υφεσιακό, άδικο και ατελέσφορο».
«Εμείς λέμε δεν γίνεται έτσι. Είμαστε η παράταξη του κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, που βάζει πάνω από όλα όχι το συγκυριακό συμφέρον, αλλά το πατριωτικό καθήκον», είπε κλείνοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ευ. Μεϊμαράκης για «πόθεν έσχες»: Να μας πει ποιος είναι να τελειώνουμε
Τσακαλώτος:Επαναδιατύπωση άρθρου για δαπάνες δημόσιων φορέων
Το πολυνομοσχέδιο εισήχθη με την μορφή του επείγοντος προς επεξεργασία στις τρεις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές διαδικασία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου οπότε και έγινε δεκτό.
Υπέρ του πολυνομοσχεδίου τάχθηκαν την Τετάρτη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε πως «δεν ψηφίζουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως μας κατηγορείται. Γίνεται μια διαπραγμάτευση, δεν έχουμε παραιτηθεί». Παράλληλα, προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 2 παράγραφος 5 και 6 που αφορούσε την φορολόγηση εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια.
Έκθεση Διαβούλευσης Για το Σχέδιο Νόμου
Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης
Πίνακας Τροποποιούμενων και Καταργούμενων Διατάξεων
Στη δημοσιότητα το Σάββατο το βράδυ
Το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή του και να απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης; και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.
ΟΙ ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο.
Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.
Με άλλη διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περοσσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες.
.
Ειδικό άρθρο υπάρχει για την διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μπαίνει ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.
Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.
Οι πληροφορίες θέλουν ότι οι διατάξεις με τις οοπ[οίες υλοποιούνται όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης δέσμης του μνημονίου έχουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών .
Μέχρι τη Δευτέρα οι φορείς και τα κόμματα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους..
Ως προς τον ΕΝΦΙΑ καταργούνται όλες οι απαλλαγές και θα εισπράτονται όλα τα ποσά από το πρώτο ευρώ.
Όλα τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου για συντάξεις, φόρους, κατασχέσεις
– Από 1/1/2016 αύξηση φορολογίας: Σε εισόδημα από ενοίκια
– Εισόδημα έως 12.000 €: Φόρος 15% (από 11% σήμερα)
– Εισόδημα άνω των 12.000 €: Φόρος 35% (από 33% σήμερα)
– Αναδρομικός φόρος: Σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015)
– Θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη για 1 € φόρο: Προηγούμενο όριο € 5
– Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ: Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα
Κατασχέσεις για φοροδιαφυγή – ανακριβείς δηλώσεις
– 50% καταθέσεων
– 50% μετρητών σε θυρίδες
– 100% περιεχομένου θυρίδων (κοσμήματα, έργα τέχνης κτλ.)
– Φυλάκιση 1 έως 3 έτη για μη υποβολή δηλώσεων, ΦΠΑ, απόκρυψη στοιχείων
– Πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων
Ρύθμιση 100 δόσεων:
– Λιγότερες δόσεις όταν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα
– Χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν μέσα σε 30 μέρες τα νέα χρέη τους
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
– Επιβάλλονται ίδιες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
– Καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης επαγγελματιών με χρέη στα ταμεία έως 25.000 €
– Καταργείται η μείωση έως και 2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους
– Καταργείται η επαναχορήγηση συντάξεις ΟΓΑ 360 € σε ανασφάλιστους υπερήλικες
– Δίδεται η κατώτερη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία (67% και άνω)
Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο