Το σχέδιο της κυβέρνησης μπάινει σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων.
Περιουσιολόγιο
Ο,τι δεν δηλωθεί θα δεσμεύεται
Από τα μέσα Νοεμβρίου εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να μπουν σε μία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα επιβεβαιώσουν, θα διαγράψουν ή θα προσθέσουν περιουσιακά στοιχεία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ακίνητα, μετοχές, τα εισοδήματα, οι καταθέσεις οχήματα κ.τ.λ.
Επιβεβαιώνει το Βήμα της Κυριακής ο Τρύφων Αλεξιάδης
Τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά, τόνισε την Κυριακή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το πρώτο θέμα του «Βήματος της Κυριακής» λέγοντας πως στόχος είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ.
Μιλώντας στο Mega, ο Τρ. Αλεξιάδης υποστήριξε πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν.
Όπως ανέφερε, οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα, επισήμανε πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, είπε.
Αγωνιούμε να μαζέψουμε 45 – 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από άμεσους και έμμεσους φόρους, εάν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή θα εισπράττονταν 15-20 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «καθένας μας μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα».
Ερωτηθείς για τις 100 δόσεις και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «αυτοί που έχουν μπει και είχαν τη δυνατότητα πιο σύντομης αποπληρωμής, θα το πληρώσουν πιο σύντομα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το εάν κάποιος έχει καταθέσεις στην τράπεζα, τώρα πάμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».
Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και επισήμανε πως θα αποκτηθεί καλύτερο νομικό οπλοστάσιο, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, μέσω των ελέγχων.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να μεταφέρουμε το βάρος από τα χαμηλά στρώματα στα υψηλά και τα πιο υψηλά», τονίζοντας ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει πώς θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, ακόμη και στα τέλη κυκλοφορίας. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, υποστήριξε, διευκρινίζοντας ότι φέτος οι πληρωμές θα των τελών θα γίνουν με το ίδιο σύστημα και είναι συγκεκριμένη η οροφή του ποσού. «Εάν μπορούμε να το κάνουμε πιο δίκαια και αναλογικά θα το κάνουμε» κατέληξε.
Οι ομάδες εργασίας
Ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την επεξεργασία και την εκπόνηση κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Μεταξύ άλλων, αντικείμενο της ομάδας είναι η εφαρμογή του συστήματος πληρωμών με κάρτες σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω των ειδικών μηχανημάτων POS.
Όπως προκύπτει από την απόφαση, η ομάδα εργασίας θα επεξεργασθεί και θα μελετήσει θέματα που αφορούν στην:
– υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet),
– αποδοχή καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών,
– υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS),
– καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις ΔΟΥ,
– ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων, που, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η νέα ομάδα εργασίας θα συνεργασθεί με την ομάδα εργασίας που λειτουργεί ήδη στη ΓΓΔΕ για την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών, όπως και με άλλες ομάδες εργασίας ή Επιτροπές της ΓΓΔΕ ή του υπουργείου Οικονομικών και με υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται σε θέματα και διαδικασίες που σχετίζονται με το έργο της.
Το πόρισμά της πρέπει να παραδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 στην ΓΓΔΕ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ