Στην Αθήνα αναμένονται από την Πέμπτη και μετά οι επικεφαλής της τρόικας, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια, για την έναρξη του προγράμματος των επαφών στα Υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η άφιξη των αρχηγών των τριών αποστολών (Mission Chiefs), των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (EKT), σήμανε ήδη συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς αναζητείται «φόρμουλα για να κρατηθούν εκτός κτηρίου» όπως εξηγούν στελέχη της οδού Νίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη προσπάθεια να αποφευχθούν τα φλας των φωτογράφων απαίτησε τον Μάρτιο ένα ολόκληρο σχέδιο μυστικής μεταφοράς των τεχνικών κλιμακίων από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.
‘Ομως κάτι δεν πήγε καλά και η αυτοκινητοπομπή έγινε αντιληπτή, ήδη από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου αναχώρησης. Αυτή τη φορά, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) ζητούν να έλθει στην Αθήνα η τρόικα όπως συμφωνήθηκε στο Euro Summit και απορρίπτουν συναντήσεις στις Βρυξέλλες, τύπου Brussels Group, το οποίο περνάει στην Ιστορία.
Στόχος της επίσκεψης είναι να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας πάνω στα οποία θα «χτιστούν» οι προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του νέου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το 2018.
Τυπικώς όλα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ως τις 20 Αυγούστου, καθώς την ίδια ημέρα λήγει το δεύτερο καλοκαιρινό ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ και τα λεφτά δεν υπάρχουν. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται παραδοσιακά σε αργία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.
Τα δύο βασικά σημεία του ελέγχου της τρόικας, που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα, θα είναι τα εξής:
-Το βάθος της ύφεσης το 2015 και το 2016 μετά την επιβολή των capital controls. Η Κομισιόν βλέπει «βουτιά» ως 4% του ΑΕΠ φέτος, αντί για ανάπτυξη 2,5% που προέβλεπε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014.
-Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το ποσό που προβλέπεται στο πακέτο είναι 25 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και ακολουθούν το Φθινόπωρο τα stress test των τραπεζών για να διαπιστωθούν οι περαιτέρω ανάγκες.
Δέχτηκαν με γκρίνια το «κούρεμα» του νομοσχεδίου
Η αντίδραση της Κομισιόν στο «κούρεμα» των διατάξεων του νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη (αφαιρέθηκαν τα θέματα των συντάξεων και των αγροτών) δεν ήταν σε υψηλούς τόνους. Πηγές των Βρυξελλών σημείωναν ότι η Κομισιόν ανέμενε το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταφορά της οδηγίας για τις τράπεζες, δηλαδή τα δύο προαπαιτούμενα που είχαν συμπεριληφθεί και στην απόφαση του Euro Summit.
Tην ίδια στιγμή, καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν σημείωναν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, ένα θέμα που παραπέμπεται για το μέλλον.