Θετικά ήταν τα αντανακλαστικά της αγοράς, όπως αποτυπώνεται στις ενισχυμένες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων, σε συνέχεια της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Κυριακή και την αποφυγή του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Βλέπουμε δειλά δείγματα αύξησης των κρατήσεων»
της τελευταίας στιγμής, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αναφερόμενος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και στοιχεία του συστήματος Amadeus. Ο ίδιος προσθέτει ότι «έχουν σταματήσει οι ακυρώσεις» που συνδέονται με την ανησυχία των πελατών «και υπάρχει ένα θετικό ενδιαφέρον». Σε κάποιες επιχειρήσεις δε «υπάρχει και επιτάχυνση κρατήσεων». Οπως εξηγεί, οι κλειστές τράπεζες δεν επηρεάζουν τόσο την απόφαση των ταξιδιωτών. Περισσότερο «τους φόβιζε το Grexit» και το μείζον θέμα ήταν η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Από τη στιγμή που αυτό έγινε σαφές «θα υπήρχε βελτίωση στις κρατήσεις». Η αύξηση στη ροή των κρατήσεων παρατηρείται από όλες τις αγορές, όμως ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει διερευνητικά τηλεφωνήματα και διστακτικότητα από τους Γερμανούς για το αν θα είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα εξαιτίας του πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί.
Καμπάνια


«Στην πράξη όμως οι 150.000 γερμανοί τουρίστες που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα μεταφέρουν την εικόνα και αμβλύνουν τις ανησυχίες όσων σκέφτονται να έρθουν» υποστηρίζει. Ενώ «μεμονωμένα» είναι τα προβλήματα με μικροπρομήθειες στη λειτουργία των ξενοδοχείων καθώς «οι πολυεθνικές έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό» και εφόσον ομαλοποιηθούν τα πράγματα οι εισαγωγές θα γίνουν κανονικά.
Ακόμη «είναι πολύ ρευστή η κατάσταση» και «το μέγεθος της ζημιάς θα το δούμε στο τέλος Ιουλίου» σχολιάζει. Ομως «είναι μεγάλες οι απώλειες στα έσοδα», αφού «είναι πάρα πολλές οι εκπτώσεις. Η ζημιά θα φανεί πιο έντονα στα έσοδα απ’ ό,τι στις αφίξεις. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα 24 εκατ. αφίξεις», δηλαδή τα 21,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 εκατ. επισκέπτες κρουαζιέρας. «Τα έσοδα όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα κυμανθούν στα 13 δισ. ευρώ» εκτιμά.
Για να ενισχυθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προαναγγέλλει καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό μέσω της Marketing Greece με τίτλο «Greek summer is happening now». Η καμπάνια, που υλοποιείται σε συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τις Περιφέρειες, θα βγει στον διαδικτυακό αέρα αυτή την εβδομάδα.
Ερώτημα είναι όμως τι ζημιά μπορεί να κάνει ο νέος αυξημένος ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία, ο οποίος θα καταστήσει το ελληνικό τουριστικό προϊόν ακριβότερο και θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά εν μέσω περιόδου. Από τον Οκτώβριο θα καταργηθεί σταδιακά και ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος και Κως, και από 1ης Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα. «Μαζί με την αύξηση στην εστίαση, η οποία θα φθάσει στο 23%, ο μέσος όρος του συντελεστή στο τουριστικό πακέτο αναμένεται να κυμανθεί από 15% ως και 17%» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας ότι το ποσοστό είναι διπλάσιο από τον συντελεστή της Τουρκίας και «βάζει τον ελληνικό τουρισμό σε πολύ μειονεκτική θέση».
Στο υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα 1.000 παράνομα καταλύματα


Ολη η προσπάθεια «θα πρέπει τώρα να στραφεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής» υπογραμμίζει. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΤΕ έχει ήδη εντοπίσει την πρώτη ομάδα 1.000 παράνομων καταλυμάτων στην ελληνική επικράτεια, την οποία και θα προωθήσει αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών. Στο πρώτο δείγμα 2.000 καταλυμάτων που εξετάστηκαν σε διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων όλων των ειδών (π.χ., Airbnb, Booking.com κ.ά.) καταγράφηκε παραβατικότητα 55%, από την οποία μόλις το 0,5% είναι ξενοδοχεία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά κυρίως σε βίλες και παραθεριστικές κατοικίες. «Ολη η εκστρατεία πρέπει να γίνει στα έσοδα του ΦΠΑ» τονίζει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς αν αυξηθούν τα έσοδα υπάρχει «βάσιμη ελπίδα» ότι οι συντελεστές μπορεί να κατέβουν. «Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις παραβατικότητας. Εντοπίζουμε τα καταλύματα που παρουσιάζουν υψηλές πιθανότητες παραβατικότητας».
Οι απώλειες


Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κενά που παρουσιάζονται μέσα στον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο, αφού πρόκειται για μήνες με υψηλές επιδόσεις και εισπράξεις από την ημερήσια τιμή του δωματίου. Στον Νομό Ηρακλείου οι απώλειες από τις κρατήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία κυμαίνονται από 10% ως 15%, ενώ στα μικρά φθάνουν ως και το 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκο Χαλκιαδάκη. «Οι εισπράξεις που χάνονται είναι πολύ σημαντικές» τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης εστιάζοντας στα έσοδα, αφού ο Ιούλιος έχει αυξημένα έσοδα ανά δωμάτιο και πολλά ξενοδοχεία έχουν κενά.
Οπως λέει, μετά τη συμφωνία οι κρατήσεις είναι ενισχυμένες από όλες τις αγορές αποτυπώνοντας την εξομάλυνση της κατάστασης. Οι νέες κρατήσεις είναι κυρίως από οργανωμένα γκρουπ και πρακτορεία, όπως TUI, Thomas Cook, Rewe και AllTours. Πρόκειται για κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» καθώς «είναι για την άλλη εβδομάδα» τονίζει.
Θετικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί ξεκίνησαν ξανά τις πληρωμές, που είχαν «παγώσει» για ένα διάστημα, ταυτόχρονα με τις κρατήσεις που μπαίνουν ενισχυμένες στα συστήματα των ξενοδοχείων. Δεδομένο είναι ωστόσο ότι οι ειδικές προσφορές έχουν παγιωθεί για να ενισχύσουν την επιλογή προς Ελλάδα.

Ρόδος
Θεαματική αναστροφή των κρατήσεων

«Βλέπουμε θεαματική αναστροφή των κρατήσεων υπέρ μας» υπογραμμίζει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Marketing Greece κ. ΑρηςΣουλούνιας αναφερόμενος στη ροή που παρατηρείται για τη Ρόδο. «Πήραμε πολλές κρατήσεις για τον Αύγουστο» καθώς «το κλίμα έχει αναστραφεί προς το καλύτερο». Ο ίδιος εκτιμά ότι «θα έχουμε μια καλή επάνοδο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο» μετά και το δάνειο-γέφυρα.
Ο Ιούλιος ωστόσο παρουσιάζει κενά καθώς έχει πληγεί από το πάγωμα των κρατήσεων λόγω της αβεβαιότητας των τελευταίων τριών εβδομάδων. «Οι νέες κρατήσεις έρχονται για Αύγουστο. Βλέπουμε και μεμονωμένες κρατήσεις» επισημαίνει, καθώς «των tour operators θα φανούν τις επόμενες ημέρες». Οι νέες κρατήσεις προέρχονται από όλες τις αγορές, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν και από Ελληνες, οι οποίοι επωφελούνται των προσφορών. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες προσφορές, προτείνει «προσεκτικά να επαναφέρουμε τις κανονικές για την εποχή τιμές». Με αυτόν τον τρόπο «θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις απώλειες» δηλώνει. Αντίστοιχα προτρέπει τους ξενοδόχους να προσφέρουν «άψογες υπηρεσίες», ενώ εκτιμά ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι «θα απορροφήσουν την αύξηση» του ΦΠΑ την 1η Οκτωβρίου μη αλλάζοντας την τιμολογιακή πολιτική στο τέλος της σεζόν. Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που είχαν «παγώσει», τονίζει ότι «δεν έχουμε κλείσει συμφωνίες για το 2016 και είναι εις βάρος μας καθώς προλαβαίνουμε οριακά τις μπροσούρες των Αγγλων για τον Σεπτέμβριο», ενώ στα μακροχρόνια συμβόλαια είναι θέμα «τι διαπραγμάτευση θα γίνει με τους tour operators» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ