Υποβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο EuroworkingGroup. Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη Eurogroup.
Ελήφθη το αίτημα προς τον #ESM από Ελλάδα. Θα συζητηθεί στο #EuroWorkingGroup. Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη #Eurogroup https://t.co/glcH6v34id
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) July 8, 2015
«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε ο Βολφγκανγκ Προσλ.
Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης είχε επιβεβαίωσει ήδη από νωρίς το πρωί την αποστολή του επίσημου αιτήματος προς τον ΕSM για την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
H επιστολή
Με τη ρητή δέσμευση για άμεση εφαρμογή μέτρων, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στο ΦΠΑ και μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία θα έρθουν πρός έγκριση στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση συνοδεύει το αίτημα πρός το ESM για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας.
Το νέο πρόγραμμα θα είναι τριετές ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες εκτιμώνται γύρω στα 50 δισ. ευρώ, θα προσδιοριστούν επακριβώς από τους θεσμούς.
Στην επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει (σε δεύτερη φάση) σε μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό της οικονομία.
To κείμενο της επιστολής
«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: -Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup. Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση. Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις