Με μελανά χρώματα περιγράφουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την πορεία και το μέλλον της χώρας μας.
Το Bloomberg σε ένα εκτενές δημοσίευμα αναλύει του λόγους για τους οποίους «η Ευρώπη βαρέθηκε την Ελλάδα», εξηγώντας ότι ακόμη και οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να ήταν φυσικοί σύμμαχοι της χώρας μας, έγιναν ορισμένοι από τους πιο σκληρούς επικριτές της, κυρίως λόγω της πολιτικής και της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης. «Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θέλει να ακούσει τι άλλο έχει πια να πει η Ελλάδα. Υποσχόμενος ότι έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις ο ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα, όπως ακριβώς ο ιρακινός υπουργός Πληροφοριών που υποσχόταν σε δυτικούς δημοσιογράφους το 2003 ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα κατατροπωθούν από τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν» γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Επιπλέον, σε δεύτερο άρθρο, οι αναλυτές του Bloomberg παρουσιάζουν μια οικονομική έρευνα στην οποία φαίνεται ότι, από τις χώρες με τις ανεπτυγμένες οικονομίες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα είναι εκείνη που θα χρειαστεί το μεγαλύτερο διάστημα για να ανακάμψει. «Τα μωρά που γεννήθηκαν κατά την περίοδο 2007-2008 δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι επρόκειτο να μεγαλώσουν στις χώρες που είχαν περιπέσει σε ύφεση. Οι Ελληνες θα φθάσουν στην ενηλικίωση χωρίς καμία ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον» προβλέπουν οι αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι οποίοι, συν τοις άλλοις, εκτιμούν ότι –δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επιβαρύνονται μέρα με την ημέρα –η αποκατάσταση της αγοράς εργασίας στη χώρα μας πιθανόν να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε ως το 2020.
Η «Wall Street Journal» στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής της έκδοσης, «Η έλλειψη ρευστότητας πλήττει την καθημερινή ζωή της Ελλάδας», αναφέρει ότι «ο τερματισμός λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα παραλύει τις επιχειρήσεις, καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να πληρώσουν τους λογαριασμούς». Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την εφαρμογή ελέγχου κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών ως «την πιο δραματική στιγμή στην πενταετή κρίση χρέους της χώρας, και ίσως την πιο σημαντική». Μάλιστα, η «WSJ» επικαλείται πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν και οι οποίες υποστηρίζουν ότι «από την Τετάρτη το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας διαθέτει μόλις 1 δισ. ευρώ μετρητά», κάτι που καθιστά ζήτημα «λίγων ημερών να τελειώσουν τα χρήματα».
Το βάθος των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά από την επιβολή του capital control αναλύει και το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι «οι μεγάλες ουρές των συνταξιούχων, οι οποίοι συνωστίζονται για να μπουν σε έναν περιορισμένο αριθμό τραπεζών που άνοιξαν ειδικά για να πληρώσουν τις συνταξιοδοτικές παροχές, έχουν γίνει ισχυρό σύμβολο της δυστυχίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και των αυξανόμενων προβλημάτων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα». Το Reuters, μάλιστα, τονίζει ότι οι δραματικές σκηνές στις τράπεζες επιβαρύνουν ιδιαιτέρως τον ελληνα πρωθυπουργό, κυρίως «επειδή η χώρα βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής για τους όρους διάσωσης της Ελλάδα, το οποίο θεωρείται ένα αποφασιστικό κριτήριο για το μέλλον της χώρας στο ευρώ».
Η ισπανική «El Pais» περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και εκείνη των δανειστών ως μια εμπόλεμη ζώνη και το δημοψήφισμα της Κυριακής ως ένα όπλο. «Πνευματική μάχη για το μέλλον του ευρώ, διασταύρωση πυρών ανάμεσα στους υπέρμαχους της λιτότητας και τους υποστηρικτές των δραστικών λύσεων στο θέμα του χρέους, πόλεμος προπαγάνδας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, ακόμη και έντονη συζήτηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη» είναι η ακριβής περιγραφή που δίνει η ισπανική εφημερίδα. Μάλιστα, ο συντάκτης του κύριου άρθρου της ιστοσελίδας, Claudi Perez, σχολιάζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια, με κλειστές τις τράπεζες και κοντά στην κατάρρευση, με την οικονομία να εισέρχεται σε ένα επικίνδυνο σπιράλ, και εν ολίγοις τη χώρα να έχει παραλύσει ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για μια πρόταση-φάντασμα, μια ψηφοφορία που διεξάγεται για ένα «Ναι» ή «Οχι» στην Ευρώπη, ένα «Ναι» ή «Οχι» σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ».
HeliosPlus