Πρόκειται για τη δεύτερη έκτακτη παροχή ρευστότητας, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, η οποία κατέστη απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο πιέζεται από υψηλό όγκο εκροών καταθέσεων.
Για μία ακόμη φορά ωστόσο δεν έγινε γνωστό το ύψος της αναπροσαρμογής του ELA. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για τη στήριξη του εγχώριου κλάδου, εάν χρειαστεί.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η τακτική αυτή καταδεικνύει πως η Ευρωτράπεζα στο σημείο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις έχει αποφασίσει να δίνει κάθε φορά την ελάχιστη δυνατή στήριξη που χρειάζονται οι ελληνικοί όμιλοι για να παραμείνουν σε λειτουργία.
«Δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν το ‘’μαξιλάρι’’ ρευστότητας για να ικανοποιήσουν μία χωρίς όριο ενίσχυση της ζήτησης για αναλήψεις χωρίς ενδείξεις ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών Ελλάδας – πιστωτών και την κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα, θα παρέχεται η ελάχιστη δυνατή αναγκαία βοήθεια, με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να συνεδριάσει για το θέμα ανά πάσα στιγμή.
Την περασμένη εβδομάδα οι εκροές καταθέσεων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθούν και σήμερα Δευτέρα.
Οι παραγγελίες μετρητών και το σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που προϊδεάζει για μεγάλη διαρροή ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας.
Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, εκτιμώντας ότι θα δυσκολέψουν πάρα πολύ τα πράγματα από την Τρίτη εάν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος.
«Οι αντοχές του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητες», σημειώνουν τραπεζικές πηγές, χαρακτηρίζοντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση επίτευξη ενός συμβιβασμού.