Κρίσιμες διατάξεις για την παραχώρηση λιμανιών και αεροδρομίων αλλά και την περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της διαβούλευσης στις Βρυξέλλες.
Οι συνθήκες πιέζουν αφόρητα. «Το θέμα της ρευστότητας δεν είναι πια πιεστικό, έχει γίνει απελπιστικό» λέει παράγοντας που μετέχει στις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου. Στο Δημοσιονομικό, οι δανειστές ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης για να κλείσει κενό άνω των 2,5 δισ. ευρώ για το 2015.
Λιμάνια – αεροδρόμια – Ελληνικό


Στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αλλάζει τις προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, η Αθήνα επιμένει ώστε ένα μέρος των εσόδων να μην πηγαίνει στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να κατευθύνεται για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στον σχετικό πίνακα προβλέπεται η παραχώρηση του 51% του ΟΛΠ (και όχι πλέον του 67%) με προβλεπόμενο εφάπαξ ποσό τα 400 εκατ. ευρώ, υπογραφή της σύμβασης το τρίτο τρίμηνο του 2015 και είσπραξη πριν από τα Χριστούγεννα. Για τον ΟΛΘ το ποσοστό είναι επίσης 51% και το αναμενόμενο τίμημα 150 εκατ. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν απέχουν πολύ από τη συμφωνία και το θέμα της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (νικήτρια του διαγωνισμού είναι η γερμανική Fraport), με την Αθήνα να ζητεί τροποποίηση της εκμίσθωσης που θα προσθέτει μια μικρή συμμετοχή του Δημοσίου. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το αεροδρόμιο των Χανίων προβλέπεται να διπλασιαστεί με λεφτά από το ΕΣΠΑ.
Αρση των εμποδίων αναμένεται και για το «φιλέτο» του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας. «Για το Ελληνικό θα σεβαστούμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» διαμηνύει κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας ότι παρά τη διαφωνία της κυβέρνησης για τη σύμβαση «αν περάσει, δεν είναι εύκολο να μην το δεχθούμε».
«Τσαρίνα» η Σαββαΐδου


Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δίνουν υπερεξουσίες στην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Κατερίνα Σαββαΐδου. Με αποφάσεις της που θα δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα «μπορεί να καθορίζεται ή να ανακαθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση, ειδικά, των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών και να συστήνονται, να καταργούνται ή να συγχωνεύονται οργανικές μονάδες».
Η επικεφαλής της ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της διευρυμένης ανεξαρτησίας, θα ελέγχει όλη τη διάρθρωση και τη στελέχωση του φοροεισπρακτικού και του φοροελεγκτικού μηχανισμού χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών. Ορίζεται σαφώς ότι «δεν απαιτείται σύμπραξη του υπουργού Οικονομικών» για τις πράξεις που θα εκδίδει καθώς και «για τον καθορισμό του ύψους της επιχορήγησης φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό», την καθιέρωση υπερωριακής απασχόλησης, τις αποζημιώσεις κ.τ.λ.
Παράλληλα το νομοσχέδιο υψώνει νομική ασπίδα:
–«Ο γενικός γραμματέας δεν παραπέμπεται, δεν διώκεται και δεν ενάγεται για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση που διατύπωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Εξαιρούνται των ανωτέρω η περίπτωση δόλου καθώς και η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση του κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
Συνιστάται, τέλος, μία θέση δημοσιογράφου με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, ο οποίος θα εργάζεται στο αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας της ΓΓΔΕ.
«Υπογράψτε»!


Πίσω στις Βρυξέλλες, η μόνη διαδικασία που αποδέχονται οι δανειστές στο Brussels Group είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (review) του παλαιού προγράμματος προτού αρχίσουν οι συζητήσεις για το νέο. Ζητούν από την Αθήνα υπογραφή σε ένα κείμενο στο οποίο θα δηλώνει τι θα κάνει για όλα τα θέματα του παλαιού προγράμματος (από τα εργασιακά και τις τράπεζες ως το δημοσιονομικό κενό και το Ασφαλιστικό) και παράλληλα να δηλώνει με τι αντικαθιστά όσα δεν αποδέχεται –το περίφημο 30% της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Κατά τους Θεσμούς πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το κείμενο της αξιολόγησης που θα βάλει στο χρονοντούλαπο το παλαιό Μνημόνιο. Στη συνέχεια οι σταδιακές εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από τη νομοθέτηση στον δρόμο για τη «μεγάλη συμφωνία» που θα αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο και μετά. Ως το βράδυ της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε αυτή τη διαδικασία λέγοντας ότι «τα μέτρα θα εξειδικευθούν μόνο αν υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο».
Ξεχωριστή περίπτωση στο τραπέζι των Βρυξελλών αποτελεί το ΔΝΤ εφόσον το δικό του πρόγραμμα συνεχίζεται έστω και τυπικά ως τον Μάρτιο του 2016. Για να δεχθεί να εκταμιεύσει χρήματα, πράγμα από δύσκολο ως αδύνατο στη φάση αυτή, το Ταμείο απαιτεί πλήρη αξιολόγηση ενώ για όσα θέματα απομείνουν από το Μνημόνιο ζητεί να μην «εξαφανιστούν» αλλά να περάσουν στις προβλέψεις της νέας συμφωνίας με υπογραφή της κυβέρνησης.

Ενιαίο ΦΠΑ 15% ζητούν οι Θεσμοί
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των Θεσμών (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) «πέρασε» μέσα στην εβδομάδα στην κυβέρνηση το δικό της μήνυμα. Το «χαρτί» κινείται στο πνεύμα της ενδιάμεσης έκθεσης της τρόικας της 11ης Δεκεμβρίου και υπάρχουν σε αυτό αναφορές για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ (με ενιαίο συντελεστή κατ’ ελάχιστο 15%) και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τα 55 έτη ηλικίας στα «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ