Το μήνυμα από το Eurogroup δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: είναι η ώρα να αναλάβουν δουλειά οι θεσμοί (τρόικα), να ελέγξουν τα νούμερα, ώστε να αποκατασταθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η πέμπτη αξιολόγηση πριν δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ «όλοι είμαστε αποφασιαμένοι να βρούμε λύση και να στηρίξουμε την Ελλάδα, όμως πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πλάνο για το πως αυτό θα επιτευχθεί».
Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους πιστωτές ότι έχει σχέδιο. Παρά τις χθεσινές αισιόδοξες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα σκληρό έως και εχθρικό απέναντι στον Γιάννη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι φωνές τους που του ζητούσαν επιτέλους να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες να είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας και να σταματήσει να αναπτύσσει θεωρίες ακούγονταν μέχρι έξω από την αίθουσα.
Ερωτηθείς σχετικά ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου απάντησε ότι «πράγματι ήταν μια κρίσιμη συνεδρίαση. Ευελπιστούσαμε», είπε, «σήμερα να ακούσουμε κάτι, αλλά απέχουμε πολύ από αυτό. Και η στάση αυτή δημιούργησε πίεση και ένταση στην αίθουσα».
Αν και όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όταν ο Γερούν Ντάιλμλπουμ ρωτήθηκε να προσδιορίσει τους τομείς που αυτή καταγράφεται, απάντησε διπλωματικά ότι δεν θέλει να τους αποκαλύψει «για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαδικασία».
Πάντως όλοι τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί σύντομα γιατί τα χρονικά περιθώρια πιέζουν.
«Ο χρόνος τελειώνει» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζας μέσω του ΕLA όσο είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2012, εξέλιξη που αναγκάζει την ΕΚΤ να επενεξετάσει την αξία των ενέχυρων που έχει λάβει από τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ζησήσει πρόσθετες εξασφαλίσεις, κάτι που θα αυξήσει την πίεση στις τράπεζες και τη ρευστότητά τους, την οποία σήμερα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα μέσω του ELA.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να επιστρέψει η ομολότητα στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να υπάρχει «πρόοδος και σαφείς ενδείξεις ότι βαδίζουμε σε λύση».
Ομως έγινε ξεκάθαρο ότι απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Διότι ακόμα συζητάμε για τη διαδικασία. «Συμφωνήσαμε ότι η διαδιακασία πρέπει να γίνει πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική» είπε ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ, ο οποίος απέκλεισε έκτακτο Eurogroup πριν το επόμενο της 11ης Μαϊου.
Οπως είπε «ένα έκτακτο Eurogroup θα καθυστερούσε τη δουλειά που πρέπει να γίνει με τους θεσμούς. Για να γίνει Eurogroup», πρόσθεσε, «θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια να συγκληθεί Eurogroup για να την επικυρώσει πολιτικά».
Αρνητικά απάντησε και στο ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής των 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας που εκκρεμμούν με βάση την πέμπτη αξιολόγηση. Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε ορισμένα ένα θέματα και με βάση αυτά να γίνει τμηματική εκταμίευση για παράδειγμα των κερδών της ΕΚΤ, η απάντηση ήταν ένα ξερό «Οχι».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πακέτο, δηλαδή ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και της νέας συμφωνίας μετά τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον τη στιγμή που δεν καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε και να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα διαδικασία. Πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πριν ξεκινήσουμε να εργαστούμε για την μετά τον Ιούνιο περίοδο».
Ολα αυτά σημαίνουν ότι η πίεση των ευρωπαίων στην Αθήνα αυξάνει και με δεδομένες τις συνθήκες ρευστότητας του Δημοσίου, ήλθε πλέον η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την κυβέρνηση Τσίπρα.