Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Προηγήθηκε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα του Αλεξέι Μίλερ και πολυπληθούς ρωσικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση με τον επικεφαλής της Gazprom συμφώνησαν στη σύσταση ομάδας εργασίας για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού. Αναμένεται επίσης να συσταθεί, σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ όπως υπογραμίστηκε, η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της για την υλοποίηση του έργου του αγωγού.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ισχυρό άντρα της Gazprom δεν υπεγράφει κάποιο «μνημόνιο» συνεργασίας ούτε οδικός χάρτης για τον αγωγό όπως διέρρεαν πηγές του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότισης. Αναμένονται περεταίρω επαφές-συζητήσεις και επισκέψεις του κ. Λαφαζάνη για την προώθηση του έργου.
Η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη
«Είχαμε εποικοδομητικές και πολύ ουσιαστικές συζητήσεις με τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρίας Φυσικού Αερίου στον κόσμο.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνησή μας θέλει την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των ελληνο – ρωσικών σχέσεων. Η Ελληνορωσική συνεργασία έχει για εμάς πάρα πολύ μεγάλη, στρατηγική θα έλεγα, σημασία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Το θέμα του αγωγού ενδιαφέρει πάρα πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό, με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Και βεβαίως σημαντικά οφέλη για τη συνεργασία στην περιοχή και όλη την Ευρώπη.
Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο.»
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε τα εξής :
«Δεν υπογράψαμε τίποτα σήμερα. Οι συζητήσεις όπως σας είπα βρίσκονται σε καλό σημείο, συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία.»
Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε :
«Πιστεύω ότι η ΕΕ θα στηρίξει το έργο, γιατί ένα έργο σαν τον αγωγό αυτόν επιδιώκουμε να γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Επομένως δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιαστεί και θα περάσει ο ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ένας αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στην Ιταλία. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η ΕΕ να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤΑΡ και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στα σύνορα με τη FYROM, ο οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.»
Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο προς το παρόν για πιθανή συμφωνία Ελλάδας – Gazprom
Η Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν, κληθείσα να σχολιάσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.